Texas a avut peste 100 de cutremure în doar nouă zile, un eveniment neobișnuit pentru o regiune inactivă din punct de vedere seismic.
Experții atribuie cutremurele activităților de extracție de petrol și gaze, în primul rând fracturarea șisturilor și recuperarea îmbunătățită a petrolului (EOR).
Comisia de căi ferate din Texas a oprit două puțuri care trimit apă sărată adânc în pământ, căutând să reducă seismicitatea.
Texas a avut peste 100 de cutremure în doar nouă zile, un eveniment neobișnuit pentru o regiune inactivă din punct de vedere seismic, potrivit oilprice.com.
Texasul este renumit în cercurile energetice datorită utilizării extensive a unei tehnologii de extracție a petrolului și gazelor: fracturarea șisturilor. Texasul extrage mai multe gaze de șist decât orice alt stat din Statele Unite, iar experții arată acum cu degetul către fracturarea hidraulică și recuperarea îmbunătățită a petrolului (EOR) ca fiind vinovate pentru cutremurele din zonă.
Potrivit lui Justin Rubinstein, geofizician în cadrul U.S. Geological Survey din Menlo Park, California, este “aproape 99% probabil” ca cutremurele din Texas să fie legate de câmpurile petrolifere locale: “Putem spune cu încredere că acestea sunt legate de extracțiile de petrol și gaze”, a declarat el. Oficialii statului nu își asumă riscuri: Autoritatea de reglementare a petrolului și gazelor din Texas a oprit două sonde care trimit apă sărată adânc în pământ.
Fracturarea șisturilor este o tehnologie mai nouă de extracție a petrolului și gazelor naturale care permite companiilor să foreze nu doar în pământ, ci și orizontal de-a lungul unei formațiuni de petrol. În timpul fracturării șisturilor, companiile de foraj pompează cantități mari de apă, nisip și, uneori, substanțe chimice într-un câmp petrolifer, la presiune ridicată, pe o perioadă de zile sau săptămâni.
Potrivit lui Rubenstein, tehnologia modernă a șisturilor bituminoase este capabilă să ajungă, din punct de vedere economic, la formațiuni în care raportul dintre petrol și apă este mult mai mic decât în urmă cu câteva decenii, ceea ce înseamnă că fiecare baril de țiței pompat ar putea fi însoțit de 20 de barili de apă sărată. Această apă, cunoscută și sub denumirea de saramură de câmp petrolier, este considerată deșeu periculos din cauza conținutului ridicat de sare, hidrocarburi și compuși industriali. Saramura din zăcămintele petroliere este apoi pompată înapoi în subteran, în cadrul unui proces cunoscut sub denumirea de eliminare a apei sărate. În prezent, Texasul are peste 50.000 de puțuri de eliminare a saramurii din câmpurile petroliere.
Recuperarea îmbunătățită a petrolului (EOR)
Experții au dat vina și pe recuperarea îmbunătățită a petrolului (EOR) pentru cutremurele din Texas. Producția de țiței în câmpurile petroliere din SUA cuprinde frecvent trei faze distincte: recuperarea primară, secundară și terțiară (sau îmbunătățită).
În timpul fazei de recuperare primară, gravitația, presiunea naturală a zăcământului și tehnicile de ridicare artificială sunt utilizate pentru a introduce petrolul în sondă. În această fază inițială se recuperează, de obicei, doar aproximativ 10% din cantitatea inițială de petrol din zăcământ (OOIP). Tehnicile secundare de recuperare sunt utilizate pentru a prelungi durata de viață productivă a unui zăcământ, de obicei prin injectarea de apă sau gaze pentru a deplasa petrolul și a-l conduce la un puț de producție, ceea ce duce de obicei la recuperarea a 20-40% din OOIP.
Cu toate acestea, o mare parte din petrolul ușor de produs a fost deja recuperat din zăcămintele petroliere din SUA, forțând producătorii să recurgă la mai multe tehnici terțiare sau de recuperare îmbunătățită a petrolului (EOR). Tehnologiile EOR oferă perspective de a produce în cele din urmă între 30 și 60 %, sau mai mult, din OOIP-ul unui zăcământ.