Update articol:

Times: Marea Britanie îi va exclude pe studenţii chinezi de la subiectele de cercetare sensibile

granita anglia Sursa foto: pixabay.com

Marea Britanie va înăspri regulile privind subiectele pe care le pot cerceta studenţii străini la universităţile sale, într-o încercare de a preveni furtul de proprietate intelectuală de către studenţii chinezi, a relatat joi cotidianul Times, preluat de Reuters și citat de Agerpres.

Conform Schemei Academice de Aprobare Tehnologică (ATAS), aplicanţii postuniversitari din străinătate au deja nevoie de o aprobare de securitate pentru a studia subiecte în care cunoştinţele lor ar putea fi folosite în programe privind armele, se arată pe site-ul guvernului.

Articolul din Times precizează că lista de subiecte ar putea fi extinsă pentru a include zone legate de securitatea cibernetică şi aeronautică, printre altele.

Rugat să comenteze articolul, Ministerul de Externe a transmis că guvernul a implementat o recentă extindere a ATAS pentru a acoperi şi tehnologia militară, pentru a garanta că mecanismele de protecţie ale Marii Britanii ţin pasul cu ameninţările globale în permanentă schimbare.

“Ca ţară deschisă, îi primim pe studenţii străini, inclusiv din China, acolo unde contribuie la bogăţia academică a universităţilor noastre, aflate în frunte la nivel mondial”, a precizat o purtătoare de cuvânt într-un comunicat.

“Dar nu vom accepta colaborări care compromit securitatea noastră naţională, iar ATAS este una dintre cele mai solide proceduri pe care le-am introdus pentru a proteja securitatea naţională şi pentru a contracara interferenţa străin㔑, a adăugat ea.

Conform Times, măsurile ar urma să blocheze venirea în Marea Britanie a sute de studenţi chinezi, în timp ce vizele pentru cei deja înscrişi vor fi revocate dacă se consideră că aceştia reprezintă un risc.

Conform site-ului ATAS, aplicanţii din ţările care aparţin Spaţiului Economic European (SEE) şi din Elveţia sunt exceptaţi de la acest program, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de o aprobare pentru a studia subiectele vizate.

BVBStiri BVB

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/09/2021)

Convocare AGA O & E 28(29).10.2021

JUDETUL TIMIS (TIM28) (20/09/2021)

Plata cupon 42, rambursare rata principal 42 si calcul rata dobanda pentru cuponul 43

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/09/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 13 - 17 septembrie 2021