Update articol:

Titea (Ministerul Transporturilor): CFR Infrastructură nu se mai poate plânge de lipsa banilor pentru reabilitarea căii ferate

Foto: MARAMURESUL DE AZI (youtube) Foto: MARAMURESUL DE AZI (youtube)

Compania CFR Infrastructură nu mai are motive să se plângă de lipsa banilor pentru reabilitarea căii ferate, deoarece au fost alocaţi peste 300 de milioane de euro pentru acest proiect, sumă care, dacă va fi cheltuită, va fi suplimentată la rectificarea bugetară, a declarat marţi secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Dragoş Titea, într-o conferinţă de profil.

Reprezentantul Ministerului Transporturilor a făcut aceste afirmaţii ca reacţie la declaraţiile preşedintelui onorific al Club Feroviar, Octavian Udrişte, care a acuzat starea învechită a infrastructurii feroviare din România.

Dragoş Titea a susţinut, în context, că actualul Guvern “a auzit strigătul de disperare al membrilor comunităţii feroviare româneşti”, astfel că Ministerul Transporturilor a alocat în prezent sistemului feroviar cei mai mulţi bani.

“Este onorant să vorbesc după dumneavoastră, domnule Udrişte. Spuneaţi că strigătul dumneavoastră către autorităţi să fie auzit. Să ştiţi că a fost auzit, iar anul acesta pot să vă spun că la nivelul Guvernului condus de Viorica Dăncilă, al Ministerului Transportului, al domnului Cuc (Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, n.r.), şi eu care astăzi vremelnic gestionez acest domeniu al feroviarului, ne-am aplecat spre domeniul feroviar. Pentru prima oară în bugetul Ministerului Transporturilor au fost aduşi cei mai mulţi bani. Cei de la CFR Infrastructură nu se mai pot plânge astăzi că nu mai au bani pentru reabilitare de cale ferată, pentru utilaje care vor reabilita calea ferată. Au fost alocaţi 300 şi ceva de milioane de euro pentru aceste achiziţii de materiale care reabilitează calea ferată. şi asta nu este tot: la rectificare, dacă aceşti bani se vor cheltui, cu siguranţă vor veni şi alţi bani”, a afirmat Dragoş Titea, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că pentru autorităţi este importantă siguranţa traficului feroviar şi a operării metroului, dar şi condiţiile de muncă ale ceferiştilor sunt importante.

“Important este să creştem siguranţa pe calea ferată, să creştem siguranţa pe metrou, domnul director, pentru că şi acolo tot oamenii din subordinea dumneavoastră rezolvă zilnic. Pentru mine, ca reprezentant al Guvernului şi al Ministerului, este foarte importantă siguranţa călătorului, dar este importantă şi condiţia de muncă pe care i-o ofer astăzi ceferistului. De aceea, cred că trebuie să fim, cu toţii, alături de acest domeniu, un domeniu important şi frumos, şi cu toţii trebuie să punem umărul pentru a transforma toate visele şi toate promisiunile în realitate. Aţi văzut inclusiv prin adoptarea statutului feroviarului, un statut care tărăgănează de foarte mulţi ani în sertarele Parlamentului şi în sertarele Ministerului şi a fost blocat”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor.

El a susţinut că infrastructura feroviară românească era în anii trecuţi printre cele mai mari din Europa.

“Vă rog frumos să nu ne îndepărtăm de calea ferată, de domeniul feroviar, de oamenii care lucrează în domeniul feroviar, şi cred că împreună, cu toţii, putem să reuşim să readucem această armată a ceferiştilor şi să aducem această infrastructură feroviară, care anii trecuţi era printre cele mai mari din Europa, la standardele la care ni le dorim cu toţii”, a afirmat Dragoş Titea.

Acesta a recunoscut că autorităţile nu au încurajat oamenii să lucreze în domeniul feroviar.

La finalul săptămânii trecute, secretarul de stat Dragoş Titea a fost huiduit de mai mulţi angajaţi ai Metrorex, care i-au spus acestuia că lucrătorii de la metrou au nevoie urgentă, printre altele, de suplimentarea personalului. Reprezentantul Ministerului Transporturilor a refuzat atunci să discute cu angajaţii Metrorex. 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative