TMK-ARTROM S.A. (ART: BVB) a fost informată de către acționarul său majoritar, TMK Europe GmbH, cu privire la intenția acestuia de a lansa o oferta publică secundară de până la 69.000.000 acțiuni nominative existente, emise de societate și deținute de acționarul vânzător, reprezentând aproximativ 59,3955% din capitalul social al societății.
Raiffeisen Bank S.A., Raiffeisen Centrobank AG și WOOD & Company Financial Services, a.s. au fost desemnați Coordonatori Globali Comuni și Deținători Comuni ai Registrului de Subscriere al Ofertei. BT Capital Partners S.A. a fost desemnat Agent Retail al Ofertei, iar Renaissance Securities (Cyprus) Limited a fost desemnat Co-Manager al Ofertei.
Potrivit TMK, societatea nu va încasa direct fondurile obținute din ofertă. Cu toate acestea, se așteaptă că acționarul vânzător va subscrie, din încasările nete rezultate în urma ofertei, o sumă reprezentând echivalentul în lei a 62,3 milioane EUR, calculată la cursul de schimb RON/EUR publicat de către Banca Națională a României la data decontării Ofertei, într-o majorare de capital social subsecventă autorizată și aprobată de adunarea generală extraordinară a Societății din 5 aprilie 2019. Conform TMK, respectivă sumă pentru operațiunea de majorare a de capital social va fi subscrisă la sau în jurul datei de o (1) Zi Lucrătoare de la data la care începe perioada de subscriere în majorarea de capital. Pentru a scădea gradul de îndatorare al Societății, suma care urmează a fi colectată în majorarea de capital va fi utilizată, în principal, pentru plata de către Societate a prețului achiziției din data de 21 decembrie 2018, de la Acționarul Vânzător, de acțiuni în capitalul social al TMK-Reșița.
Se estimează că Acționarul Vânzător TMK Europe GmbH va agrea instituirea unei perioade de restricționare uzuale de 365 de zile după dată decontării Ofertei cu privire la orice transfer de acțiuni deținute în cadrul TMK Artrom după ofertă.
În ceea ce privește oferta, se așteaptă că Acționarul Vânzător TMK Europe GmbH va desemna WOOD & Company Financial Services, a.s. ca Manager de Stabilizare pentru a efectua tranzacții, cu scopul de a menține prețul de piață al acțiunilor societății la un nivel care nu va reflectă în mod obligatoriu prețul de piață la acel moment. Cu toate acestea, există și posibilitatea să nu se desfășoare nici o operațiune de stabilizare.
Adrian Popescu, Președintele Comitetului Director/ CEO al TMK-Artrom, a declarat:
„Colegii mei și cu mine suntem foarte entuziasmați cu privire la această nouă oportunitate, care, în același timp, reprezintă și o provocare. Sunt, de asemenea, mândru că marea noastră familie profesională este pregătită să facă față viitorului și să poziționeze TMK-Artrom ca favorit în cursa pentru poziția de lider pe piața internațională a producției de țevi. Scopul nostru este să devenim liderii industriei în ceea ce privește valoarea, calitatea, serviciile și inovaţia și să devenim furnizorul favorit de soluții tubulare”.
TMK Artrom și filialele sale TMK-REȘIȚA S.A. („TMK-Reșița”), TMK-Italia s.r.l. („TMK-Italia”), TMK Industrial Solutions LLC („TMK IS”), și TMK Assets S.R.L. („TMK-Assets”) (denumite în mod colectiv „Grupul” sau „Grupul TMK-Artrom”) formează împreună unul dintre cei mai mari producători și furnizori europeni de țevi industriale din oțel fără sudură. Grupul are o tradiție îndelungată, de peste 240 ani, în oțelării și de peste 30 ani în producerea de țevi din oțel. Grupul este unul dintre puținii producători de țevi de oțel din Europa care este integrat vertical având propria uzina de producție a taglelor din oțel și rețele de vânzare și marketing pentru a vinde țevile industriale fără sudură din oțel ale Grupului.
Grupul valorifică integrarea pe verticală, care îi permite că, prin intermediul uzinei din Reșița, România, să producă ţagle de înaltă calitate, care apoi sunt transformate în țevi industriale din oțel fără sudură la uzina Grupului din Slatina, România și, ulterior, vândute în întreaga lume prin intermediul societăților sale specializate în vânzări. La 31 decembrie 2018, capacitatea anuală a Grupului privind producția țevilor din oțel fără sudură se ridică la 200 mii tone.
Grupul produce atât țevi pentru utilizări obișnuite cât și premium cu diverse aplicații industriale (inclusiv inginerie mecanică) în industriile producătoare de energie, petrochimică, de automobile, de prelucrare industrială, de cilindri hidraulici precum și în alte industrii. Oferta de produse a Grupului include țevi cu aplicații în mecanică, țevi din oțel fără sudură pentru cazane și temperatura ridicată, țevi din oțel fără sudură pentru utilizare la temperatura scăzută, țevi fără filet pentru conducte, țevi pentru fabricarea racordurilor, țevi fără sudură de precizie, țevi fără sudură pentru instalații de gaz și apă, țevi șlefuite și polizate prin laminare pentru cilindri hidraulici, tije de pistoane ale țevilor exterioare polizate și/sau pentru cilindri telescopici, țevi profilate la lungimi precise și piese tubulare pentru industria de automobile.
Portofoliul de clienți ai Grupului cuprinde aproximativ 400 de clienți globali, activi din 37 de țări din lume, piețele finale principale pentru țevile industriale din oțel fabricate de Grup sunt în Europa (care include, de asemenea și Orientul Mijlociu, Turcia și Africa de Nord) și în Americi (care includ Canada, Statele Unite, Brazilia și Mexic). Grupul are relații comerciale de lungă durată, extrem de fragmentate, în 2018 niciun client nereprezentând mai mult de 8% din volumele de vânzări ale Grupului, în timp ce primii 10 clienți ai Grupului nu cumulează mai mult de 25% din volumele de vânzări ale Grupului.
În anul 2018, Grupul a generat venituri totale în valoare de 1.396,6 milioane RON. Grupul a obținut un profit înainte de impozitare de 79,6 milioane RON și a avut în medie un număr de 2.249 angajați, desfășurându-și activitatea pe cele două segmente principale ale Grupului, și anume segmentul de țevi și ţagle. În primele trei luni ale anului 2019, veniturile totale ale Grupului totalizează 336,1 milioane RON, iar profitul net al Grupului pentru perioada de trei luni încheiată la 31 martie 2019 a fost de 0,304 milioane RON.