Ordonanața de urgență pentru sprijinul consumatorilor de energie și de gaze poate fi perfectibilă și în Senat, și în Camera Deputaților, a spus Toma-Florin PETCU, Membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică, resurse minerale din Senat, la Masa Rotundă cu tema ”CRIZA ENERGETICĂ: Beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție din piața de energie. Provocări viitoare și soluții de răspuns”, organizată de Financial Intelligence, în parteneriat cu Federația ACUE, marți, 22 martie.
El a apreciat că este foarte important să găsim sursele de finanțare pentru ordonanță. Acesta a mai spus că există oarece temeri cu privire la finanțarea proiectelor noi: ”Pe proiectele de regenerabile, există foarte multe cofinanțări. De asemenea, putem să vorbim de Fondul de Modernizare sau de Tranziție Justă, sau despre PNRR. Finanțările pentru realizarea de parcuri fotovoltaice sau eoliene încurajează deciziile investitorilor în dezvoltarea de noi capacități de producție.
Aici este problema, la capacitățile de producție și la asigurarea necesarului de consum și, bineînțeles, și de export. Eu mi-aș dori ca România să fie exportator de energie, deși, în contextul actual, nu este prea plăcut să spui lucrul acesta. Dar până la urmă, producerea de energie electrică trebuie văzută ca un business și avem această posibilitate să devenim exportatori neți de energie electrică, cu timpul, așa cum s-a întâmplat în 2017.”
El s-a declarat îngrijorat, la acest moment, de faptul că majoritatea societăților de distribuție au luat decizia a opri toate investițiile sau de a amâna la plată acele lucrări necesare pentru întreținerea, modernizarea și extinderea rețelelor de energie electrică, de distribuție: “Consider că este nevoie ca Statul și Guvernul să dea mesaje foarte clare în sensul de a-i asigura pe cei din partea de distribuție că vor reuși să-și compenseze diferențele din CPT-uri, astfel încât să fie încurajați să își continue planurile de investiții pe care și le-au asumat în acest an.”
Toma Petcu a spus că, în contextul războiului din Ucraina, este foarte importantă o pregătire foarte bună a programului de iarnă și o asigurare a fluxului necesar pentru aprovizionarea cu energie, având în vedere că am avut parte de o iarnă blândă anul acesta.