Update articol:

Tony Blair: Occidentul are două săptămâni pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina – ultima șansă de a ajunge la un acord de pace cu Rusia înainte de escaladarea conflictului

https://twitter.com/institutegc Sursa foto: twitter.com/institutegc

Fostul premier britanic Tony Blair consideră că următoarele două săptămâni ar putea fi ultima șansă pentru Occident de a ajunge la un acord de pace cu Rusia pentru a pune capăt invaziei Ucrainei înainte ca conflictul să escaladeze, scrie The Guardian.

Fostul premier a spus că NATO nu ar trebui să excludă intervenția în război, dar a cerut și Occidentului să nu renunțe la perspectiva negocierii unui acord de pace cu Vladimir Putin.

Oficialii de la Moscova și Ucraina au purtat o nouă rundă de discuții marți în încercarea de a pune capăt conflictului care a intrat în cea de-a 20-a zi.

Într-un editorial pe site-ul thinktank-ului său, Blair consideră că următoarele două săptămâni ar putea fi ultima șansă de a se ajunge la o înțelegere negociată „înainte ca atacul asupra Kievului să se agraveze, poporul ucrainean să devină ostil oricărei negocieri sau Vladimir Putin să se confrunte cu o alegere binară, între „„dublare” sau retragere”.

El a scris: „Și nu ar trebui să subestimăm prețul economic real pe care lumea îl va plăti pentru conflictul continuu, cu creșteri abrupte ale prețurilor la combustibil, prețurile alimentelor, comerțul global și inflația…”

Fostul premier laburist crede  că viitorul statut al Crimeei și al unor părți din estul Ucrainei ar putea face parte din negocierea cu succes a unui acord de pace cu președintele rus.

Blair – care a ocupat funcția de prim-ministru între 1997 și 2007 și a luat decizia ca Marea Britanie să se alăture războiului din Irak din 2003 – a spus că înțelege și acceptă că nu există niciun sprijin politic pentru angajamentul militar direct din partea NATO, dar Occidentul ar trebui să fie „cu ochii la ceea ce face Putin.”

El a scris: „El folosește dorința noastră corectă de a nu provoca escaladare alături de dorința lui de a escalada ca monedă de schimb împotriva noastră.

Când el amenință NATO, chiar stârnind temeri de conflict nuclear, în căutarea încercării sale de a răsturna prin forță președintele ales democratic al unei națiuni pașnice și de a lupta împotriva poporului său, există ceva incongruent în reasigurările noastre repetate pentru el că nu vom reacționa cu forță.

Accept raționamentul din spatele poziției noastre. Dar să presupunem că folosește arme chimice sau o armă tactică nucleară sau încearcă să distrugă Kievul așa cum a făcut cu Alep în Siria, fără a ține cont de pierderea de vieți ale civilor – este logic să-i spunem dinainte că, orice ar face militar, vom face exclude orice formă de răspuns militar?

Poate că aceasta este poziția noastră și poate că aceasta este poziția corectă, dar semnalarea continuă și eliminarea îndoielilor din mintea lui reprezintă o tactică ciudată”.Tony Blair

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative