Update articol:
Comisia Europeană a lansat consultare publică „privind nivelarea terenului de joc în ceea ce privește subvențiile externe”

Transgaz, invitată să-şi prezinte punctul de vedere cu privire la politica europeană privind subvenţiile externe

Compania Transgaz a fost invitată să-şi prezinte punctul de vedere cu privire la politica europeană privind subvenţiile externe, potrivit unei scrisori transmise directorului general al Transgaz Ion Sterian de către avocatul Bruno Lebrun, specializat în litigii complexe și de antitrust în industrii, la nivelul UE, în special în sectorul bancar și energetic.    

Comisia Europeană a lansat, recent, o consultare publică privind Cartea sa albă „privind nivelarea terenului de joc în ceea ce privește subvențiile externe”.

Această viitoare reglementare va avea un impact asupra investițiilor străine și a subvențiilor străine în Uniunea Europeană. Cartea albă este deschisă spre consultare publică până la 23 septembrie 2020.

Cartea albă propune măsuri pentru a restabili condițiile de concurență adecvate în UE, atunci când denaturarea rezultă din subvenții externe. Autoritățile de reglementare UE sau naționale ar avea puterea de a revizui:

• Orice situație în care subvențiile externe pot provoca distorsiuni în UE;
• Distorsiuni cauzate de subvențiile străine care facilitează achiziția de companii din UE;
• Efectul subvențiilor străine asupra desfășurării procedurilor de achiziții publice ale UE;
• Efectul subvențiilor externe în contextul finanțării UE.

Controlul acestor subvenții s-ar putea materializa prin notificarea prealabilă a achizițiilor subvenționate ale companiilor din UE, decizii care impun măsuri de redresare, cesionarea activelor, plăți redresive, excluderea de la o procedură de achiziții publice etc., conform avocatului Bruno Lebrun, care mai spune: “În special, ne putem întreba cum poate avea o asemenea legislație asupra impactului North Stream II sau chiar South Stream sau a oricărui alt proiect de gaz din UE subvenționat cu bani străini”.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020