Președintele SUA, Donald Trump, într-un interviu recent acordat moderatorului conservator Glenn Beck, și-a exprimat îndoiala că SUA poate realiza efectiv un acord de pace cuprinzător între Rusia și Ucraina, scrie Zero Hedge.
Trump a făcut din pacea în Ucraina prioritatea principală a politicii externe din prima parte a mandatului său și, în campania electorală și în primele o sută de zile de mandat, și-a exprimat în mod constant încrederea că SUA poate media cu succes situaţia, dar această încredere pare să se estompeze pe măsură ce trec săptămânile.
În interviu, el și-a exprimat convingerea – nu pentru prima dată – că președintele rus Vladimir Putin este deschis la un acord privind Ucraina și că este de fapt mai ușor de negociat cu el decât cu Zelensky.
„Când Zelenskyy era în Biroul Oval, vorbeam despre încheierea acordului, iar el a început să țipe: «Dar avem nevoie de securitate», referindu-se la securitate, după ce am spus eu: «Securitate? Nici măcar nu știu dacă putem încheia acest acord», i-a spus Trump lui Beck.
Trump a exprimat o îndoială rară, spunând că nu este sigur „dacă putem încheia acest acord”.
Referindu-se la Zelensky, Trump a continuat: „El cere mai mult, tot mai mult și mai mult. Și nu are cărțile în mână. Nu are cărțile în mână, așa că sper să reușească”, a spus Trump.
Referindu-se la Putin, Trump a explicat: „Cred că el avea intenția să meargă până la capăt” dacă Trump nu ar fi fost în Biroul Oval. „Cred că el [Putin] este dispus să încheie un acord. Și aș spune că, până acum, a fost mai ușor de negociat cu el decât cu Zelensky”, a adăugat Trump.
O altă parte interesantă a interviului a fost următoarea:
Glenn Beck: Da, el este problema? Putin este problema? Sau Europa este problema?
Donald Trump: Uite: Rusia este o forță militară foarte mare, iar Ucraina nu este. Fără Ucraina – și eu sunt cel care le-a furnizat rachetele Javelin [rachetele antitanc], așa că, știi, am făcut multe pentru ei, pentru că tancurile s-au împotmolit în noroi și apoi au fost lovite de rachetele Javelin, nu? Și ei spun mereu: „Trump le-a dat rachetele Javelin”, iar în acel caz, „Obama le-a dat cearșafuri” (n.r. El s-a referit la ajutorul non-letal în valoare de 600 de milioane de dolari acordat de Obama, în special pături, dar și vehicule, ochelari cu vedere nocturnă, veste antiglonț și instruire). Ei nu au spus nimic.
Dar Biden le-a dat bani cum nimeni nu a mai văzut vreodată – 350 de miliarde de dolari!
Și într-un interviu separat de „100 de zile” publicat luni în The Atlantic, Trump a spus că, fără un acord de pace, Ucraina va fi în curând zdrobită:
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că crede că Ucraina va fi „zdrobită foarte curând”, deoarece se confruntă cu „marea mașină de război” a Rusiei, pe care nu o poate învinge.
“Cred că salvez acea națiune. Cred că fac un mare serviciu Ucrainei. Cred asta”, a declarat el într-un interviu acordat The Atlantic, publicat pe 28 aprilie.
Oficialii administrației Trump au calificat această săptămână drept ”foarte critică„ pentru a determina dacă se poate instaura o pace durabilă în Ucraina.
Rubio a declarat că va fi luată o ”decizie cu privire la oportunitatea de a continua să ne implicăm în acest demers”. „Există motive să fim optimiști, dar există și motive să fim realiști”, a spus Rubio, adăugând: „Suntem aproape, dar nu suficient de aproape”.
„Pe tot parcursul acestui proces, este vorba de a determina dacă ambele părți doresc cu adevărat pacea și cât de aproape sau cât de departe sunt după 90 de zile de eforturi… asta încercăm să determinăm săptămâna aceasta”, a spus Rubio despre negocieri.
Vor înceta SUA să mai înarmeze Ucraina dacă nu se ajunge la un acord de pace? Vor fi impuse pur și simplu mai multe sancțiuni împotriva Moscovei? Sau poate că Washingtonul se va retrage pur și simplu și va lăsa Europa să conducă războiul prin intermediari, mai scrie Zero Hedge. Se spune că NATO deja face planuri pentru a umple golul considerabil lăsat de SUA în conducerea alianței militare occidentale, anticipând retragerea sprijinului american.