Update articol:

Trump i-a graţiat pe Steve Bannon, Elliott Broidy şi alte zeci de persoane, în ultima seară la Casa Albă; Elliott Broidy este cel care i-a dus pe Dragnea şi Grindeanu la Trump

  • Președintele Donald Trump a emis zeci de grațieri în ultima seară de la Casa Albă
  • Grațierile au venit cu câteva ore înainte ca Joe Biden să fie instalat în funcția de președinte
  • Una dintre grațieri a revenit șefului campaniei lui Trump din 2016 și fostului consilier principal de la Casa Albă, Steve Bannon, care a fost acuzat că a înșelat donatorii unui grup care ar fi planificat să construiască un zid la frontieră cu Mexicul
  • Rapperul Lil Wayne, strângătorul de fonduri republican Elliott Broidy și fostul primar din Detroit, Kwame Kilpatrick, au fost de asemenea grațiaţi 

 

Președintele Donald Trump a emis zeci de grațieri în ultima seară în Casa Albă, inclusiv una pentru fostul său șef de campanie și fost consilier de la Casa Albă, Steve Bannon, care a fost acuzat de escrocarea donatorilor pentru construirea unui zid la granița cu Mexic, conform CNBC.

Printre alții care au primit grațieri de la Trump s-au numărat: principalul donator de fonduri republican Eliott Broidy, care a pledat vinovat în toamna trecută pentru acuzația de lobby ilegal în favoarea unui guvern străin, în scandalul fondului public de investiții din Malaezia 1MDB, fostul primar din Detroit, Kwame Kilpatrick, care  executa o condamnare de 28 de ani de închisoare pentru acuzații de fraudă, și rapperul Lil Wayne.

Broidy i-a dus pe Liviu Dragnea şi pe Sorin Grindeanu la învestirea președintelui Donald Trump în 2017.

DNA: Liviu Dragnea, urmărit penal pentru trafic de influenţă; Dosarul, legat de vizita făcută în SUA în 2017

 

Un alt rapper, Kodak Black, care executa o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru acuzații legate de arme, a primit o schimbare de condamnare de la Trump.

Bannon, fost șef al site-ului conservator de știri Breitbart, a fost arestat anul trecut, alături de mai mulți inculpați sub acuzații federale la New York, dar nu a fost încă judecat în acest caz, fiind liber pentru o cauţiune de 5 milioane de dolari.

Bannon, împreună cu trei dintre asociații săi, au fost inculpați de anchetatorii din districtul sudic al New York. Aceștia susțin că grupul de lideri conservatori au fraudat donatorii, ceea ce a dus la strângerea a „peste 25 de milioane de dolari pentru a construi un zid de-a lungul graniței de sud a Statelor Unite”, se arată în comunicat.

Un alt graţiat a fost Anthony Levandowski, fost responsabil pentru unitatea auto cu conducere automată a Google, care în august anul trecut a fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru furtul a peste 14.000 de dosare Google înainte de a părăsi compania pentru a se alătura companiei Uber. Judecătorul care l-a condamnat pe Levandowski a numit-o „cea mai mare infracțiune de secret comercial pe care am văzut-o vreodată”.

Kenneth Kurson, un confident al ginerelui lui Trump, Jared Kushner, a primit și el o graţiere. Kurson, care a fost cândva redactor al unui ziar deținut de Kushner din New York, a fost acuzat anul trecut de curtea federală din Brooklyn de hărţuire pe internet a trei persoane, inclusiv un fost prieten căruia i-a reproșat destrămarea căsătoriei sale.

În total, Trump a acordat grațiere pentru 73 de persoane condamnate pentru infracțiuni federale și a comutat sentințele penale pentru alte 70 de persoane, în ultimele sale acte de clemență în calitate de președinte.

Trump nu și-a dat graţiere pentru el sau pentru vreunul dintre copiii săi adulți, în ciuda speculațiilor.

Grațierile de acum reprezintă cel de-al treilea mare grup de acţiuni de clemență emise de Trump de la pierderea alegerilor din noiembrie.

În decembrie, Trump a mai grațiat o serie de persoane, inclusiv pe fostul său manager de campanie Paul Manafort, agentul politic republican și prietenul de multă vreme al lui Trump, Roger Stone, socrul fiicei sale Ivanka, Charles Kushner, și fostul consilier de campanie George Papadopoulos.

Alte graţieri acordate de Trump luna trecută au fost pentru: patru foști gardieni ai SUA de la Blackwater condamnați pentru uciderea a 14 civili irakieni neînarmați în 2007, foștii congresmeni republicani Duncan Hunter şi Chris Collins și Philips Esformes, proprietarul unei instituții medicale din Florida, condamnat pentru ceea ce procurorii a spus că a fost cea mai mare fraudă în domeniul sănătății percepută vreodată de Departamentul Justiției.

Grațierile prezidențiale se aplică numai condamnărilor pentru infracțiuni federale. Președinții nu au puterea de a ierta oamenii pentru infracțiuni de stat.

Compania lui Trump, organizația Trump, este în prezent ținta unei anchete penale a biroului procurorului din districtul Manhattan, Cyrus Vance Jr. Sonda, care inițial s-a axat pe modul în care compania a contabilizat plățile de bani pentru două femei care susțin că au întreținut relații sexuale cu Trump – care își neagă acuzațiile – s-a extins pentru a include întrebări despre modul în care organizația Trump a evaluat activele imobiliare.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014