Update articol:

Tudose: Ordonanţa de reglementare a pieţei energiei vizează crearea unui fond de solidaritate pentru compensarea facturilor

Foto Facebook Foto Facebook

Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că noua ordonanţă care va reglementa piaţa energiei vizează introducerea unei taxe de solidaritate, pe care o vor plăti companiile din domeniul energiei şi care va fi folosită de stat pentru acoperirea cheltuielilor legate de compensarea facturilor.

“Principiile la care am convenit pe pachetul de energie vor fi prinse în ordonanţa ce va trece în prima şedinţă de guvern, mâine sau poimâne, pentru că, aşa cum am promis, până pe 1 septembrie, vom avea o ordonanţă de guvern nouă în ceea ce priveşte reglementarea pieţei energiei. Elementele de noutate sunt următoarele: apare noţiunea de preţ de referinţă, calculat în funcţie de o formulă complicată, care are ca bază preţul de achiziţie, recunoaşterea unor investiţii şi o cotă de profit. Ceea ce depăşeşte acest preţ de referinţă, la vânzare, va intra într-un fond de solidaritate, într-un cont deschis la Ministerul de Finanţe, unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final, adică persoane fizice, persoane juridice. Un element de noutate aici este că apare şi contingentare la anumite cantităţi, pentru că încurajăm şi compensăm, dar trebuie să avem un punct de referinţă şi la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfârşit. De asemenea, tot ce înseamnă parte socială, spitale de stat sau private, cămine de bătrâni de stat sau private, tot ce înseamnă zonă socială va avea preţ acoperit în totalitate, fără niciun fel de discuţie”, a declarat Tudose, citat de Agerpres.

Potrivit lui Mihai Tudose, un element de noutate care va fi introdus prin această ordonanţă care va reglementa piaţa energiei îl reprezintă implicarea mult mai activă a Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei, fiind prevăzute amenzi pentru nerespectarea unor termene.

“Un alt element de noutate îl reprezintă implicarea mult mai activă a Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei. Vor fi prevăzute amenzi pentru nerespectarea unor termene. Astăzi, când stăm de vorbă, tot ce înseamnă lanţ între producător şi consumatorul final are întârzieri de două-patru-cinci luni la livrat documentele pentru decontare. Pe noua ordonanţă vor fi nişte termene foarte bine prevăzute, de maxim o lună, cine nu se conformează va plăti amendă. De asemenea, obligativitatea pentru cei din acest lanţ execuţie – furnizare de a-şi înmagazina gaze, pentru că vorbim de o ordonanţă pe termen de un an, 1 septembrie – 31 august 2023, de a-şi asigura rezerve, de a-şi asigura stocuri, a face contracte cu cei care înmagazinează, firme specializate în acest sens, fiindcă nu este vorba doar de preţul energiei, ci şi de continuitatea în aprovizionarea cu energie. Faţă de ceea ce se întâmplă astăzi, în care toată această gaură între furnizori şi consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe nişte hârtii – pentru că nu i-aţi văzut cu găletuşa cu curent în spate alergând după clienţi pe câmp – şi este plătită de stat cu sume imense, va fi recuperată tot de la ei din acele profituri nejustificate, dar este o taxă de solidaritate, fiindcă trebuie să fim solidari cu poporul român şi cu economia lui”, a mai spus Tudose.

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (04/10/2023)

Hotarari AGA Ordinara si Extraordinara 4.10.2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Vanzarea pachetului de actiuni detinut la Sinterom S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Numire membri provizorii Directorat

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Componenta comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere