Update articol:

Turcia, în faţa unei bombe cu împrumuturi pentru sectorul energetic de 51 de miliarde de dolari

Confruntându-se cu scăderea lirei turceşti, Banca Centrală a Turciei a cerut cetăţenilor, luna trecută, să se împrumute în moneda în care sunt plătiţi, însă acest anunţ a venit prea târziu pentru companiile energetice din țară, potrivit Bloomberg.

Producătorii de energie din Turcia reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru băncile din Turcia, după ce au băgat miliarde de dolari în noi proiecte de energie, în ultimii 15 ani, conform mass-media internaţională. Din cele 95 de miliarde de dolari investite în acest sector, începând din 2003, aproximativ 51 miliarde de dolari sunt, potrivit datelor Asociației Producătorilor de Energie, datorii care trebuie încă plătite.

Conform  Asociaţiei Producătorilor de Energie din Ankara, dacă lira se depreciază mai repede decât poate crește prețul energiei electrice, unele companii de utilități câștigă mai puțin pe an decât ceea ce trebuie să plătească pentru împrumuturile în valută. Băncile interne sunt cele mai expuse la împrumuturi în valută străină, potrivit unei note a JPMorgan Chase & co. din luna mai.

Cel puțin 6,1 miliarde de împrumuturi acordate de companiile energetice sunt cunoscute a fi în curs de restructurare sau refinanțare, inclusiv datorii de aproximativ 4 miliarde de dolari deținute de Bereket Enerji, care vinde centrale electrice pentru a-și reduce obligațiile. Companiile din diferite industrii au convenit sau sunt încă în discuție să reorganizeze cel puțin 24 miliarde de împrumuturi. “Toate aceste restructurări și creșterea împrumuturilor sub supraveghere a portofoliilor bancare semnalează o bombă care ticăie  în mâinile sistemului bancar”, a spus Atilla Yesilada, economist pentru  GlobalSource Partners din Istanbul.

“Deprecierea lirei din ultimii ani a fost neaşteptată, dar nu este singurul factor”, a declarat Zumrut Imamoglu, economist-şef al Asociaţiei TUSIAD, precizând: “În timp ce costurile sunt în creştere din cauza şocului valutar, companiile nu pot ajusta preţurile în consecinţă, din cauza regulamentelor de stat şi plafoanelor de preţ, care cauzează şi ele probleme financiare”.

Producătorii care au garanții de cumpărare sau acorduri pe termen lung în vigoare cu guvernul sunt obligați să plătească băncilor aproape 4 miliarde USD anual, potrivit datelor întocmite de TUSIAD. Un raport al Boston Consulting Group din aprilie, realizat pentru TUSIAD, a arătat că firmele de electricitate trebuie să genereze 4,3 miliarde de dolari pe an pentru a-și rambursa partea principală și 2,6 miliarde de dolari pentru dobânzi restante.

Industria energetică este al patrulea sector cu cea mai mare concentrare în ceea ce privește împrumuturile bancare, după producţie, comerțul cu ridicata și construcții, potrivit datelor elaborate de autoritatea de reglementare bancară.

Ca măsură de remediere temporară pusă în aplicare în acest an, centralele electrice care îndeplinesc anumite criterii (inclusiv dacă funcționează eficient) sunt compensate de guvern, dacă costurile lor depășesc prețul de piață al energiei electrice, a spus Cem Asik, președinte al asociației producătorilor de energie electrică.

Compania naţională de energie electrică, Turkiye Elektrik Iletim AS, a stabilit un plafon de 1,4 miliarde de lire (298 milioane dolari) pe 2018 pentru acest program, care este alocat pentru centrale electrice pe bază de cărbune și centrale electrice pe gaz. Sprijinul nu este finanțat de guvern, ci de ceilalți producători de energie electrică și de consumatori în general”, a declarat Asik, menţionând că, deşi această măsură nu poate acoperi toate pierderile, totuşi acestea se reduc semnificativ.

 

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024