Update articol:

Turcia: O navă de foraj desfăşurată în largul Ciprului a revenit în port în Turcia

Sursa foto: pixabay.com/photos/turkey-flag-istanbul-2160152
Nava turcă de prospecţiuni pentru hidrocarburi Yavuz a părăsit luni zona maritimă a Ciprului pentru a se întoarce pe coasta Turciei, un gest ce ar putea fi interpretat ca un posibil semn de dezescaladare a tensiunilor din partea Ankarei în estul Mediteranei, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Turcia a prelungit iniţial activitatea Yavuz până la 12 octombrie în largul Ciprului, în ciuda protestelor internaţionale.

Potrivit website-urilor de urmărire a navelor, mai ales Vessel Finder, Yavuz s-a întors luni în portul turc Tasucu din provincia sudică Mersin. Autorităţile turce nu au făcut niciun anunţ oficial cu privire la deplasarea navei.

Întoarcerea navei în port coincide cu vizita oficială a secretarului general al NATO Jens Stoltenberg luni la Ankara, care va fi urmată de o etapă în Grecia.

Aceste vizite îşi propun să dezamorseze conflictul dintre Turcia şi Grecia, ambele membre ale Alianţei atlantice.

Turcia, Grecia şi Cipru îşi dispută zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana de Est.

După demonstraţii de forţă şi declaraţii marţiale în august, Ankara şi Atena au convenit în septembrie să reia “discuţiile exploratorii”.

Semn al dorinţei de relaxare, joi la NATO s-a ajuns la un acord între Grecia şi Turcia cu privire la un mecanism de evitare a conflictelor. Dar continuarea misiunii navei Yavuz în zona maritimă a Ciprului nu a încetat să alimenteze tensiunile.

Liderii Uniunii Europene, care s-au întâlnit vineri la summitul de la Bruxelles, au adresat Turciei un mesaj de fermitate însoţit de ameninţarea cu sancţiuni dacă nu încetează forajele, considerate ilegale, în apele teritoriale ale Ciprului. Ankara a respins ameninţarea cu sancţiuni, recunoscând în acelaşi timp în mesajul UE “puncte pozitive”.

De asemenea, Turcia a cerut UE să încurajeze dialogul dintre ciprioţii turci şi greci pentru a stabili un mecanism de partajare a resurselor.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (29/10/2020)

Erata - Hotarari AGOA din 29.10.2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (29/10/2020)

Notificare prag detineri/vot >5%

MUNICIPIUL BACAU (BAC26B) (29/10/2020)

Plata cupon 45, rambursare rata principal 44 & calcul rata dobanda pentru cuponul 46

MUNICIPIUL BACAU (BAC26A) (29/10/2020)

Plata cupon 49, rambursare rata principal 47 & calcul rata dobanda pentru cuponul 50

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (29/10/2020)

Semnare documente relationate de suplimentarea unui credit sindicalizat