Resursele financiare pentru funcţionarea independentă a Agenţiei pentru Monitorizarea Performanţei Întreprinderilor Publice (AMPIP) sunt asigurate pentru o perioadă de doi ani, fondurile care s-au strâns în acest sens din tariful de monitorizare a întreprinderilor publice fiind de 82 de milioane de lei, a declarat secretarul adjunct al Secretariatului General al Guvernului, Adrian Ţuţuianu.
Acesta a făcut precizarea, marţi, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, susţinut alături de coordonatorul naţional pentru OCDE, Luca Niculescu, în contextul lansării versiunii în limba română a Ghidului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat.
El a fost întrebat când va deveni operaţională Agenţia pentru Monitorizarea Performanţei Întreprinderilor Publice.
“Operaţionalizarea nu este un proces care să se termine nici într-o lună, nici într-o jumătate de an, sunt mai mulţi factori pe care-i avem în vedere. Primul lucru care va fi rezolvat va fi reluarea procedurii de selecţie a conducerii agenţiei. Această procedură s-a desfăşurat de două ori, de fiecare dată au fost anumite probleme, încă nu s-a pronunţat prim-ministrul, dar este de aşteptat ca procedura să fie reluată tocmai pentru a nu avea dificultăţi în ceea ce înseamnă accesarea banilor din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Deci, ar fi o primă condiţie, o conducere care are un mandat pe patru ani de zile şi care a făcut obiectul unui proces de selecţie transparent şi competitiv”, a precizat Adrian Ţuţuianu.
În al doilea rând, s-a referit la asigurarea resurselor financiare pentru funcţionarea AMPIP.
“Această chestiune este rezolvată astăzi, există un tarif de monitorizare a întreprinderilor publice. Cu banii care s-au colectat din acest tarif, AMPIP îşi asigură independenţa financiară pentru o perioadă de doi ani de zile. Deci, nu se pune problema dependenţei de resursele de la bugetul statului, o condiţie de asemenea importantă în aprecierea operaţionalizării”, a mai declarat Ţuţuianu.
Acesta a adăugat că suma strânsă pentru funcţionarea independentă a AMPIP se ridică la aproximativ 82 de milioane de lei.
“Undeva la 82 de milioane de lei, vorbim de taxa de monitorizare aferentă anului 2024. Cu precizarea că a fost plătită această taxă de monitorizare undeva la un procent de 85%-87% din întreprinderile publice. Diferenţa de 10 -12 procente este în analiză la AMPIP, pentru că sunt şi întreprinderi publice care se află, de exemplu, în dificultate financiară sau care, între timp, au intrat în lichidare, unele sunt în dizolvare, altele sunt în proceduri de reorganizare judiciară”, a explicat Ţuţuianu.
Totodată, el a subliniat “nevoia de personal” pentru operaţionalizarea AMPIP.
“Avem, astăzi, din aproape 90 de salariaţi, dacă ţin bine minte cifra, undeva la 57-58 de angajaţi. Mulţi dintre ei sunt, în continuare, cu situaţia de detaşaţi, pentru că a trebuit să luăm din diverse instituţii, din compartimentele de guvernanţă publică din cadrul ministerelor, din alte structuri care aveau legătură cu acest subiect. S-au făcut şi concursuri pentru recrutarea de personal calificat din afara, ştiu eu, acestei zone a statului, din păcate nu am avut foarte mulţi din afară. Pe de altă parte, nu toţi cei care au fost detaşaţi iniţial au răspuns adecvat aşteptărilor pe care le avem legat de implementarea noii legislaţii. Este un domeniu foarte specific şi foarte complicat, necesită cunoştiinţe aplicate de drept comercial, de pieţe de capital, de asemenea, cunoştiinţe de administraţie publică “, a evidenţiat Ţuţuianu.
Acesta a punctat nevoia finalizării procedurilor de selecţie la toate întreprinderile publice.
“Şi nu sunt puţine, sunt 140 de întreprinderi publice la nivel central şi vreo 1.170 de întreprinderi publice la nivel local. Sunt şi aici probleme şi ceea ce trebuie să facă AMPIP pentru că dovedi că este operaţional: să verifice aceste proceduri, să dispună măsuri de remediere şi anulare şi cred că aţi auzit, deja, că s-au dispus asemenea măsuri. Şi, în final, măsuri de sancţionare a şefilor autorităţilor publice, respectiv conducătorilor întreprinderilor publice care nu înţeleg să aplice regulile de guvernanţă corporativă”, a mai afirmat Ţuţuianu.
El a menţionat, tot ca aspect ce ţine de operaţionalizarea AMPIP, “reducerea numirilor provizorii”.
“Să arătăm într-un final că întreg procesul care ţine de profesionalizarea consiliilor de administraţie, de măsurarea performanţei, de valorificarea informaţiilor furnizate de ‘tabloul de bord’, ca instrument de măsurare a performanţei întreprinderilor publice, deci, că tot acest proces este controlat, bine făcut şi într-un timp adecvat de către Agenţia pentru Monitorizarea Performanţei Întreprinderilor Publice”, a spus Ţuţuianu.