Update articol:

Ucraina susţine că Rusia intenţionează să simuleze un accident la centrala nucleară Zaporojie

Zaporojie Sursa foto: power-technology.com / Credit: Energoatom

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat vineri că Moscova intenţionează să simuleze un accident major la o centrală nucleară controlată de forţele pro-ruse pentru a încerca să zădărnicească contraofensiva ucraineană menită să recucerească teritoriul ocupat de Rusia, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Centrala nucleară Zaporojie, care se află într-o zonă din sudul Ucrainei ocupată de ruşi, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar zona în care se află a fost afectată în mod repetat de bombardamente pentru care ambele părţi se învinovăţesc reciproc.

Direcţia de informaţii a Ministerului Apărării a declarat că forţele ruse vor bombarda în curând centrala şi apoi vor anunţa o scurgere de radiaţii. Acest lucru ar forţa o anchetă a autorităţilor internaţionale, timp în care toate ostilităţile vor fi oprite.

Aceste informaţii, postate pe Telegram, nu au oferit nicio dovadă. Este, de asemenea, amintit faptul că Rusia a perturbat planificarea rotaţiei inspectorilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care se află la centrală.

AIEA, cu sediul în Viena, care postează frecvent actualizări despre activitatea centralei, nu a menţionat înregistrarea vreunei perturbări.

Săptămâna trecută, martori au spus că forţele militare ruse şi-au consolidat poziţiile defensive în şi în jurul centralei înaintea contraofensivei.

În octombrie 2022, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să avertizeze Rusia să nu arunce în aer un baraj care ar inunda o zonă extinsă mare. Barajul nu a fost distrus.

În februarie, Rusia a declarat că Ucraina intenţionează să organizeze un incident nuclear pe teritoriul său pentru a da vina pe Moscova.

Rusia a acuzat în repetate rânduri Kievul că plănuieşte operaţiuni sub “steag fals” cu arme neconvenţionale, folosind materiale biologice sau radioactive. Un astfel de atac nu s-a materializat.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out