Update articol:

UE analizează sancțiuni împotriva Turciei în disputa legată de gazele din Mediterana; Erdogan spune că nu va ceda în fața amenințărilor

Oruc Reis, Turcia

Turcia nu va ceda în fața amenințărilor legate de disputa cu Grecia și Cipru cu privire la revendicările maritime din estul Mediteranei, legate de rezervele de hidrocarburi, a declarat luni președintele Tayyip Erdogan, în timp ce miniștrii de externe ai Uniunii Europene s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta problema, scrie Reuters.

Dar Erdogan a mai spus că Turcia dorește negocieri cu privire la revendicările disputate asupra platourilor continentale și drepturile la potențiale resurse energetice.

Miniștrii UE trebuiau să evalueze motivele sancțiunilor împotriva Turciei. Liderii blocului vor decide joi dacă vor da curs amenințărilor să sancționeze Turcia, după ce aceasta a trimis o navă de explorare în apele revendicate de Grecia.

„În problema mediteraneeană de est, țara noastră nu se poziționează de partea tensiunii, ci a păcii, cooperării, corectitudinii și implementării justiției. Calea către acestea trece prin negocieri bazate pe respect reciproc”, a spus Erdogan, repetând un apel pentru o conferință care implică toți actorii din regiune.

Cu toate acestea, Turcia nu ar permite o „mentalitate de pirat” arătată de alte țări. „Nu ne vom pleca în fața amenințărilor și șantajului … Nu vom permite expansionismul imperialist”, a spus Erdogan.

Tensiunile au izbucnit în august, când Ankara a trimis o navă de cercetare pentru a identifica perspectivele de foraj energetic în apele revendicate și de Grecia. Ankara și Atena au fost de acord să reia discuțiile privind pretențiile lor maritime contestate în septembrie, punând capăt unei pauze de 4 ani.

Dar Grecia a declarat de atunci că nu va începe discuțiile atâta timp cât navele turcești se află în apele contestate. Nava Oruc Reis s-a întors săptămâna trecută în port.

Parlamentul UE a cerut sancțiuni împotriva Turciei pentru vizita lui Erdogan în statul separatist Cipru de Nord – recunoscut doar de Ankara – și pentru operațiunile turcești din estul Mediteranei, pe care le-a numit ilegale.

Franța conduce discuțiile în UE pentru a sancționa Turcia la summitul din 10-11 decembrie. Diplomații spun că orice măsură ar viza probabil zone ale economiei Turciei legate de explorarea hidrocarburilor.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2021)

Litigiu in care este implicata societatea

ROMCARBON SA (ROCE) (21/01/2021)

Notificare prag detineri/vot > 10%

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (21/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014