Update articol:

UE ar putea deveni la fel de legată de bateriile din China, precum a fost de energia rusă – Reuters

Uniunea Europeană ar putea deveni la fel de dependentă de China pentru bateriile cu litiu-ion și pile de combustibil până în 2030, precum a fost de Rusia pentru energie înainte de războiul din Ucraina, dacă nu ia măsuri puternice, se arată într-un document pregătit pentru liderii UE, citat de Reuters.

Documentul, obținut de Reuters, va sta la baza discuțiilor privind securitatea economică a Europei în cadrul unei întâlniri a liderilor UE la Granada, în Spania, pe 5 octombrie.

Îngrijorați de creșterea asertivității globale și a ponderii economice a Chinei, liderii vor discuta propunerile Comisiei Europene pentru a reduce riscul ca Europa să fie prea dependentă de China și nevoia de diversificare către Africa și America Latină.

Documentul spune că, din cauza naturii intermitente a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi solară sau eoliană, Europa va avea nevoie de modalități de stocare a energiei pentru a-și atinge obiectivul de a reduce emisiile nete de dioxid de carbon până în 2050.

„Acest lucru va crește vertiginos cererea noastră de baterii litiu-ion, pile de combustie și electrolizoare, care se așteaptă să se înmulțească între 10 și 30 de ori în următorii ani”, se arată în documentul, pregătit de președinția spaniolă a UE.

În timp ce UE deține o poziție puternică în fazele intermediare și de asamblare ale fabricării electrolizoarelor, cu o cotă de piață globală de peste 50%, se bazează în mare măsură pe China pentru pilele de combustie și bateriile litiu-ion esențiale pentru vehiculele electrice.

„Fără implementarea unor măsuri puternice, ecosistemul energetic european ar putea avea o dependență de China până în 2030 de o natură diferită, dar cu o severitate similară comparativ cu cea a Rusiei înainte de invazia Ucrainei”, se arată în comunicat.

Potrivit Comisiei Europene, în 2021, cu un an înainte de invazia rusă a Ucrainei, UE a preluat peste 40% din consumul total de gaze, 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune din Rusia.

Încheierea majorității achizițiilor de energie din Rusia a provocat un șoc al prețului energiei în UE și o creștere a inflației, forțând Banca Centrală Europeană să majoreze brusc ratele dobânzilor într-o mișcare care a redus creșterea economică.

Bateriile cu litiu-ion și pilele de combustibil nu au fost singura zonă de vulnerabilitate a UE, se arată în documentul președinției spaniole.

„Un scenariu similar s-ar putea desfășura în spațiul tehnologic digital”, se spune în document. „Prognozele sugerează că cererea de dispozitive digitale precum senzori, drone, servere de date, echipamente de stocare și rețele de transmisie a datelor va crește brusc în acest deceniu”.

„UE are o poziție relativ puternică în acest din urmă segment, dar prezintă slăbiciuni semnificative în celelalte domenii”, se arată în comunicat.

Până în 2030, această dependență externă ar putea influenţa serios câștigurile de productivitate pe care industria europeană și sectorul serviciilor le solicită urgent și ar putea împiedica modernizarea sistemelor agricole esențiale pentru abordarea schimbărilor climatice, se arată în comunicat.

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (28/09/2023)

Semnare contract finantare PNRR - proiect Parc Fotovoltaic

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

ALRO S.A. (ALR) (28/09/2023)

Convocare AGAE 31 octombrie 2023