Update articol:

UE cheamă la încetarea ostilităţilor între Armenia şi Azerbaidjan

Borrell Josep Borrell

Uniunea Europeană a cerut marţi încetarea ostilităţilor între Armenia şi Azerbaidjan şi a demarat o mediere între cele două ţări din Caucazul de Sud, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, citat de AFP.

‘Este imperativ ca ostilităţile să înceteze şi să se revină la masa negocierilor. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a contactat liderii celor două ţări, iar eu voi purta discuţii astăzi cu miniştrii de externe din ţările respective’, a precizat Borrell într-un comunicat, potrivit Agerpres.

‘Reprezentantul special al UE, Toivo Klaar, se va deplasa fără întârziere în cele două ţări pentru a susţine detensionarea necesară şi pentru a discuta despre viitoarele etape ale procesului de dialog la Bruxelles între liderii armean şi azer’, a adăugat el.

Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice rivale în Caucazul de Sud, s-au înfruntat în două războaie în cursul ultimelor trei decenii pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah. Noile violenţe, care au izbucnit în noaptea de luni spre marţi, sunt cele mai sângeroase de la ostilităţile din 2020.

Ostilităţile armeano-azere intervin în timp ce Rusia, care a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în regiune după episodul sângeros din 2020 între cele două ţări, se concentrează pe dificila sa ofensivă militară în Ucraina.

Moscova, care revendică rolul de arbitru în Caucaz, a anunţat negocierea unui acord de încetare a focului, în vigoare de la 06:00 GMT, dar acest lucru nu a fost confirmat nici de Baku şi nici de Erevan.

‘UE este hotărâtă să continue să acţioneze în calitate de mediator onest între Armenia şi Azerbaidjan pentru a contribui la realizarea obiectivului comun privind un Caucaz de Sud sigur, prosper şi paşnic, în interesul tuturor locuitorilor săi’, a insistat Josep Borrell.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021