Update articol:

UE promite 40 de miliarde de euro pentru o tranziţie justă de la combustibilii fosili

pixabay.com pixabay.com

Comisia Europeană a majorat de cinci ori fondul pentru o tranziţie justă, destinat să sprijine statele membre în accelerarea tranziţiei către o neutralitate climatică, fondurile venind de la noul Mecanism pentru redresare şi rezilienţă, care va ajuta economiile europene să îşi revină după pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

Statele membre vor să obţină o bucată cât mai mare din Fondul pentru o tranziţie justă, 18 ţări membre pregătindu-se să solicite sprijin de la Comisia Europeană pentru a-şi lichida sectorul carbonifer, să recalifice muncitori şi să ajute companiile dependente de cărbune să facă tranziţia spre activităţi mai ecologice.

Astăzi, Comisia Europeană a confirmat câţi bani vor fi oferiţi  –  40 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro ar urma să vină de la noul Mecanism pentru redresare şi rezilienţă şi 10 miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Este vorba despre prețurile din 2018, a spus Comisia, și ar valora aproximativ 44 de miliarde de euro în prețurile curente. Propunerea sa are nevoie de aprobarea statelor membre și a parlamentarilor din UE.

Propunerea este de peste cinci ori mai mare decât valoarea de 7,5 miliarde de euro, la preţuri din 2018, a Fondului pentru o tranziţie justă propus în luna ianuarie de Executivul comunitar, înainte însă de a-şi revizui propunerea de buget multianual din cauza pandemiei de coronavirus.

În cazul în care este combinat cu 10 miliarde împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții, fondul își propune să demareze un total de cel puțin 150 de miliarde de euro în investiții de tranziție doar în perioada 2021-27, inclusiv capital privat, a spus Comisia, care nu a specificat modul în care banii vor fi împărțiți între țări.

În conformitate cu propunerea anterioară a Comisiei, toate țările UE ar putea solicita fonduri, dar regiunile ale căror economii și locuri de muncă depind de industriile poluante au prioritate – cum ar fi minele de cărbune din Polonia sau producătorii de petrol de șist din Estonia.

Fondul își propune să convingă țările cu cărbune că ținta Comisiei de a decarboniza economia UE până în 2050 este realizabilă.  Polonia, care angajează aproximativ jumătate din cei 237.000 de oameni care lucrează în industria cărbunelui din UE, nu s-a angajat încă în obiectivul climatic pentru 2050.

 

BVBStiri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (20/10/2020)

Completarea ordinii de zi a AGEA convocata pentru data de 2/3 noiembrie 2020

ALRO S.A. (ALR) (20/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020