Update articol:

Un consilier american avertizează că sunt „vieți în joc” în Europa iarna aceasta, din cauza crizei europene a gazelor

tevi gaze

Un consilier senior în domeniul energiei din SUA a avertizat că “sunt vieți în joc” în Europa iarna aceasta, pe măsură ce continentul se îndreaptă spre sezonul de iarnă cu stocuri reduse de gaze și este amenințat cu aprovizionarea redusă, potrivit FT.

Amos Hochstein, consilier principal pentru securitatea energetică la departamentul de stat al președintelui Joe Biden, a declarat că Rusia „a furnizat gaze sub cererea pieței, în comparație cu aprovizionările sale tradiționale” și a contribuit la cele mai mari prețuri înregistrate.

„Dacă veţi avea o iarnă foarte rece în ianuarie şi februarie, aţi putea rămâne fără rezerve. Şi asta mă îngrijorează“, a declarat oficialul în timpul unei vizite la Kiev, subliniind temerile SUA faţă de dependenţa Europei de Rusia pentru fluxurile de energie. „Nu este vorba doar despre unele jocuri geopolitice. Viaţa oamenilor este în joc“.

Veteran al departamentului de stat în administraţia preşedintelui Barack Obama şi fost consilier al vicepreşedintelui de atunci Biden, Hochstein s-a concentrat pe reducerea riscurilor pe care le prezintă gazoductul rusesc Nord Stream 2. Criticii spun că Kremlinul va folosi conducta pentru a submina Ucraina – ocolind-o și lipsindu-i de taxele de tranzit – și sporindu-și pârghia asupra aprovizionării cu energie a UE.

Conducta de 11 miliarde de dolari, care va transporta anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa, urmează să fie lansată înainte de sfârșitul anului. Oficialii ucraineni au acuzat Moscova de subaprovizionarea deliberată pentru a accelera certificarea NS2 de către autoritățile de reglementare europene. Acest proces este încă în desfășurare.

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat în mod constant că și-a îndeplinit toate contractele pe termen lung cu cumpărătorii europeni, dar s-a confruntat cu critici pentru că nu a pus la dispoziție gaz suplimentar într-un moment de aprovizionare restrânsă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat recent că preţurile ridicate ale gazelor în Europa au fost parţial o consecinţă a „deştepţilor“ din Comisia Europeană, care au insistat asupra preţurilor „bazate pe piaţă“, ceea ce poate reprezenta un atac asupra eforturilor UE de a creşte concurenţa pe o piaţă a gazelor în care Rusia domină.

Alți factori care au înăsprit piața sunt o scădere accentuată a producției interne europene din acest an din cauza pandemiei coronavirusului, cererea mai mare de gaze și cererea asiatică pentru gaze naturale lichefiate.

Analiștii din energie au avertizat că prețurile ar putea rămâne ridicate în timpul iernii, până la punctul în care unele industrii cu consum intensiv de energie ar putea să restricționeze producția și facturile gospodăriilor ar putea crește.

SUA s-a opus mult timp certificării NS2, dar administrația Biden a ajuns la un armistițiu în iulie cu Germania, care obligă Berlinul să impună sancțiuni Rusiei în cazul în care ar „folosi conducta ca armă” împotriva Ucrainei sau a altor aliați. Administrația Biden a ridicat anterior sancțiunile împotriva Nord Stream 2 AG, operatorul de conducte deținut de Gazprom.

Oficialii din Kiev și Polonia vecină au criticat cu fermitate acordul SUA-Germania pe motiv că nu oferă garanții concrete privind securitatea sau fluxul viitor de gaze rusești prin Ucraina și alte țări din estul Europei.

Hochstein a vorbit în timpul unei vizite la Kiev, unde a purtat discuții cu oficialii ucraineni cu privire la punerea în aplicare a acordului SUA-Germania într-un mod care să nu provoace îngrijorări, în parte vrând să convingă Gazprom să prelungească acordul de tranzit al gazelor prin Ucraina după 2024. „Așteptarea mea este că rușii vor fi de acord ”să prelungească tranzitul de gaze prin Ucraina, a spus Hochstein.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii