Update articol:

Un consorțiu care include Aker şi Trafigura se oferă să cumpere unitatea E&P (explorare şi producţie) a OMV; oferta nu include Petrom -Reuters

Un consorțiu care include grupul energetic norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată de a cumpăra cea mai mare parte din activitățile de explorare și producție ale companiei austriece de petrol și gaze OMV, potrivit unei informaţii publicată de presă şi confirmată de o sursă din industrie pentru Reuters.

Consorțiul, care cuprinde Aker ASA (AKER.OL), compania-mamă al celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP (AKRBP.OL), precum și traderul global de mărfuri Trafigura și firma de capital privat Bluewater, și-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P, a anunţat ziarul austriac Kurier.

Potrivit Reuters, Trafigura a refuzat să comenteze, iar  Bluewater nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Reuters scrie că o sursă din industrie a confirmat interesul consorțiului, dar a identificat Aker BP ca membru al consorţiului, mai degrabă decât Aker ASA. Potrivit ziarului și sursei, citate de Reuters, consorțiul este capabil să garanteze securitatea Austriei privind aprovizionarea cu gaze, o prioritate de vârf pentru guvernul austriac, care deține 31,5% din OMV (OMVV.VI).

Kurier şi sursa au spus că nu este clar cum intenţionează consorţiul să livreze gazele în Austria, o ţară fără ieşire la mare, care se străduieşte să pună capăt dependenţei sale puternice de gazele naturale ruseşti. Până la războiul din Ucraina, Austria obţinea 80% din gazele sale din Rusia.

OMV a confirmat că a primit o scrisoare prin care se exprimă interesul pentru activitatea sa de E&P.

„Întrucât OMV este în proces de analiză a portofoliului său ca parte a implementării strategiei sale, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment”, a spus un purtător de cuvânt al OMV.

Kurier a raportat că Sverre Skogen, președintele și directorul executiv al companiei norvegiene Mime Petroleum, era „șeful consorțiului”, adăugând că a văzut scrisoarea de 3-1/2 pagini, din 25 iulie.

Oferta nu a inclus unitatea românească Petrom a OMV sau afacerile E&P din Rusia, a informat Kurier.

Consorțiul a estimat valoarea pachetului de 51% din divizia E&P la 5,5-7 miliarde de dolari, a adăugat Kurier.

 

OMV: Un consorțiu norvegian și-a exprimat interesul față de afacerile OMV de explorare și producție (oficial al companiei)

BVB | Știri BVB