Update articol:
INTERVIU

Un dezvoltator vinde case inteligente, cu un consum de energie redus cu până la 50%

Bogdan Ceuca, Smart Home: Cel mai eficient mod de a încălzi o casă la momentul actual cu zero poluare este prin folosirea unei pompe de căldură

Cel mai eficient mod de a încălzi o casă la momentul actual cu zero poluare este prin folosirea unei pompe de căldură, spune Bogdan Ceuca, Sales Manager al Smart Home (Case Inteligente).

El ne-a acordat un interviu despre proiectul rezidențial Casa Economică format din 8 case este de tip smart home (case inteligente) , amplasat în proximitatea gurii de metrou Nicolae Teclu, dezvoltat de  Rossi Design Construct SRL.  Potrivit lui Bogdan Ceuca, în Germania, 70% din construcțiile noi folosesc o pompa de căldură iar aproximativ 50% din electricitatea produsa vine din resurse regenerabile. In tara noastră 3% din electricitate vine din resurse regenerabile iar trendul poate fi doar in sus.

***

Ce propune proiectul rezidențial Casa Economică? Care sunt problemele actuale ale locuintelor din Romania, din punct de vedere al eficientei energetice?

Bogdan Ceuca: Proiectul Casa Economică se învârte în jurul motoului eficiență și confort. Dorim sa livrăm o casă modernă, care va rămâne moderna peste 10-15 ani, și care să conserve resursele, nu să le risipească așa cum o fac locuințele obișnuite.  Proiectul rezidențial format din 8 case este unul de tip smart home (case inteligente) luând în același timp cât mai multe elemente dintr-o casă verde (o casă care nu poluează). Suplimentar ne-am orientat să rezolvăm cât mai multe din problemele identificate de Ghidul Condițiilor de Confort, document ce are ca unic scop îmbunătățirea calității locuirii în Romania publicat de EfdeN și BCR Banca Pentru Locuințe. Pe primele locuri găsim o necesitate legată de cheltuieli de întreținere ridicate (din cauza unui stoc de locuințe foarte vechi dacă nu chiar cel mai vechi din UE; 80% din locuințe fiind construite in perioada 1945-1989). Astfel 25% din gospodăriile din mediul urban au probleme de etanșeitate sau necesită consolidare antiseismica iar 20% din acestea au spațiu insuficient.  Eficiența vine prin folosirea tehnologiei de ultimă generație în cazul încălzirii și răcirii încăperilor, a ferestrelor pentru case pasive cu proprietăți acustice și termice superioare, a izolației de înaltă calitate etc. Toate acestea se regăsesc într-o factură lunară de întreținere mult diminuată. Confortul este asigurat de o pompă de căldură, care încălzește încăperile în timpul lunilor reci iar apoi le răcește pe parcursul lunilor fierbinți având cea mai înaltă eticheta energetica posibila (A+++).  Reglarea facilă a temperaturii posibilă prin termostatele Wi-Fi accesate prin aplicație mobile, orientarea spre sud a casei, spațiile vitrate generoase (cu toții cunoaștem beneficiile iluminatului natural), 150 mp de construcție, multiple băi, mai multe dressinguri, spatii pentru depozitare, multiple locuri de parcare și curte vin de asemenea să completeze necesitățile actuale și viitoare. Pentru o deplasare facilă am luat in considerare și proximitatea față de gura de metrou Nicolae Teclu.

Cat costa o casa economica si ce tehnologie foloseste?

Bogdan Ceuca: O casă economică ar trebui in primul rând sa fie bine izolată: izolație in fundație, izolarea mansardei și izolarea fațadei. Apoi avem nevoie de geamuri bune ca de exemplu cele cu trei foi de sticlă (tripan). Acestea sunt cu 80% mai eficiente decât geamurile duble (doua foi de sticlă). Fără elementele mai sus menționate orice  tehnologie este ineficientă. Pentru încălzirea locuinței noi am optat pentru o pompa de căldură. Pompa de căldură folosește resursele regenerabile, in cazul nostru aerul, si captează energia disponibilă gratuit. Aceasta energie este apoi transformată in agent termic. Dacă ar fi să comparăm o centrala pe gaz care are o eficienta de 75%-85% cu o pompa de căldură cu o eficientă de 350%-400% ne dăm seama că diferența este una majoră. Un exemplu concret ar fi că o pompă de căldură folosește 33% curent electric de la priza, iar 66% este energie disponibilă gratuit, recuperată din aer (in cazul unei pompe aer-apa) generând 100% agent termic. Eficienta unui aparat este ușor de descoperit prin eticheta energetică a acestuia. Așa cum becurile cu led sunt cele mai eficiente producând de 10-15 ori mai multă lumină decât consumă și în cazul pompei de căldură avem un aparat cu cea mai înaltă etichetă energetică posibilă (A+++). În plus o pompa de căldură poate face și rece vara similar unui aer condiționat, acoperind dintr-o data doua nevoi într-un spațiu locativ. Avantajele continuă căci pompa poate încălzi și apa menajera. Aceste beneficii se simt în final în buzunarul utilizatorului final care plătește un cost redus pentru întreținerea lunară. Cel mai eficient mod de a încălzi o casă la momentul actual cu zero poluare este prin folosirea unei pompe de căldură (tehnologia are o vechime de aprox. 25 de ani iar astăzi încă mai găsim echipamente în funcțiune cu o vechime de 15 ani). Casa Economică are un preț de 1.000 euro pe mp construit (150.000 euro TVA inclus).

Care este economia de energie?

Bogdan Ceuca: Economia de energie poate cobora până la 50%. Mai trebuie totuși să luăm in considerare si trendul si sa privim spre soluții moderne. Exemplul cel mai bun este cel al locomotivei cu abur care a fost perfecționată si ulterior a ajuns sa fie electrică.  Acum observăm că același lucru se întâmplă cu autoturismul sau cu avionul. Tesla ocupă prima poziție în topul producătorilor de autovehicule electrice iar nume ca Volkswagen, Toyota, BMW, Mitsubishi, Renault vin puternic din spate. Al doilea producător mondial de autoturisme Toyota a anunțat că anticipează o decadă electrică. În domeniul aerospațial Rolls-Royce a lansat recent un avion 100% electric cu o autonomie de zbor de peste 300 km. Eficientizarea vine prin curent electric. Costul de oportunitate pentru o familie care dorește sa instaleze un sistem de încălzire azi , sa zicem alege varianta pe gaz, este imens deoarece:  alege o tehnologie învechită, ineficientă, rămâne captiv mult timp cu ea iar ulterior tot va trebui sa o înlocuiască cu costuri mult mai mari (orice modificare ulterioara într-o casă costă dublu).

Cum vedeti cererea pentru case verzi si inteligente in Romania fata de alte tari europene? Cum vedeti tranzitia catre o economie verde in Romania?

Bogdan Ceuca: Cererea de case verzi si inteligente in Romania este direct influențată de o conștientizare si o responsabilizare la nivelul populației ca doar prin conservarea planetei putem crea un mediu plăcut pentru generațiile viitoare bucurându-ne in același timp de avantajele tehnologiei. Acest trend este încă timid in Romania dar modernizarea este inevitabila. Norme europene impun tarilor membre limite de poluare cu dioxid de carbon, limitarea utilizării resurselor fosile (gaz, petrol, păcură) si încurajează utilizarea tehnologiilor care se bazează pe resurse regenerabile (aer, apa, sol, soare). In Germania 70% din construcțiile noi folosesc o pompa de căldură iar aproximativ 50% din electricitatea produsa vine din resurse regenerabile. In tara noastră 3% din electricitate vine din resurse regenerabile iar trendul poate fi doar in sus. Cu toții știm ca de la o baza mica creșterile pot fi spectaculoase iar noi credem ca acest lucru se va corela cu noua politica de poluare trasata de UE pentru perioada 2020-2030.

Cat de preocupati sunt romanii de eficienta energetica caselor lor?

Bogdan Ceuca:  Doar 5% din locuințe sunt modernizate energetic iar prețul reglementat al gazului natural si accesul nereglementat la masa lemnoasa pentru foc au menținut costurile cu încălzirea la niște niveluri destul de reduse care nu justificau din puncte de vedere economic modernizări si investiții in termoizolarea spațiului locativ. Odată cu reglementarea masei lemnoase pentru foc si cu liberalizarea preturilor energiei costurile cu încălzirea vor cunoaște o creștere, iar reabilitarea termică a locuințelor precum si folosirea tehnologiilor care utilizează resurse regenerabile vor veni in prim plan. In momentul actual 30% din locuințele din Romania se încălzesc cu gaz, 47% folosesc lemne si cărbune iar 23% utilizează păcura, motorina, GPL sau energie electrică. Trebuie totuși sa specificam ca peste 50% dintre acestea sunt încălzite doar parțial iar locatarii nu se bucura de o temperatura ambientala plăcută.

Ce planuri de viitor aveti pe acest segment de piata? (case inteligente)

Bogdan Ceuca:  Deocamdată focusul este pe proiectul Casa Economica pe care noi o numim in gluma si casa viitorului, menținându-ne angajamentul de respectare a termenului de finalizare a construcției pentru luna aprilie 2020. Dezvoltatorul este Rossi Design Construct SRL.

BVBStiri BVB

SOCEP S.A. (SOCP) (02/12/2020)

Corectia valorii dividendului brut per actiune

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (02/12/2020)

Semnarea unui contract de creditare: ProCredit Bank - Dendrio

TURBO LONG ON BRD GROUPE SICIETE GENERALE SA (RCBRDTL3) (02/12/2020)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG - modificare limita variatie din 03.12.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (02/12/2020)

Incheierea procesului de fuziune a societatilor de servicii energetice

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 - 27.11.2020