Update articol:

Un fost responsabil din FBI este inculpat pentru complicitate cu oligarhul rus Oleg Deripaska

Foto Twitter Oleg Deripaska/ Foto Twitter

Charles McGonigal, fost şef al diviziei de contrainformaţii din New York a FBI (Biroul Federal de Investigaţii), a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute şi este acuzat de încălcarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi spălare de bani, a anunţat luni procuratura federală din districtul newyorkez Manhattan, potrivit Reuters.

Charles McGonigal, care a condus divizia de contrainformații a FBI din New York înainte de a se pensiona în 2018, a pledat nevinovat pentru patru capete de acuzare, inclusiv încălcarea sancțiunilor și spălarea banilor, la o audiere la tribunalul federal din Manhattan.

Procurorii susțin că McGonigal, în vârstă de 54 de ani, a primit în 2021 plăți ascunse de la Deripaska, care a fost sancționat în 2018, în schimbul anchetării unui oligarh rival. McGonigal este acuzat că a forțat fără succes în 2019 ridicarea sancțiunilor împotriva lui Deripaska.

“După impunerea unor sancţiuni, acestea trebuie aplicate în mod egal împotriva tuturor cetăţenilor SUA pentru a avea succes. Nu există excepţii pentru nimeni, nici pentru un fost oficial al FBI ca domnul McGonigal”, a declarat Michael Dirscoll, adjunct interimar al directorului Biroului.

Serghei Şestakov, un fost diplomat sovietic care a primit ulterior cetăţenia americană, este inculpat în acelaşi dosar. Reuters nu a reuşit să obţină un comentariu din partea unui avocat al apărării.

Charles McGonigal a mai fost acuzat luni în instanța federală din Washington, D.C., pentru că a acceptat 225.000 de dolari în numerar – în timp ce lucra la FBI – de la o persoană care avea interese comerciale în Europa, fiind angajat al serviciului de informații străine al Albaniei.

Această persoană a devenit mai târziu o sursă FBI într-o anchetă penală de lobby politic străin, pe care McGonigal o supraveghea, au spus autoritățile.

McGonigal, care este acuzat pentru declarații false și alte acuzații în acest caz, ar fi omis, de asemenea, să dezvăluie, conform cerințelor, că, în timpul unei călătorii din octombrie 2017 în Albania și Kosovo, s-a întâlnit cu prim-ministrul Albaniei și cu un politician kosovar.

“Domnul McGonigal și-a trădat jurământul solemn față de Statele Unite în schimbul unui câștig personal și în detrimentul securității noastre naționale”, a declarat directorul adjunct al FBI, Donald Alway.

În cazul legat de Deripaska, un rechizitoriu cu cinci capete de acuzare, aflat  la Tribunalul Districtual al SUA din Manhattan, îi acuză pe McGonigal, în vârstă de 54 de ani, și pe Sergey Shestakov, în vârstă de 69 de ani, de încălcarea sancțiunilor Rusiei, pe lângă spălare de bani.

Shestakov este un fost diplomat sovietic și rus care a lucrat cel mai recent ca interpret pentru tribunalul federal din Brooklyn. Are cetățenie americană. Acesta mai este acuzat că a mințit FBI în timpul interogatoriului, ascunzând natura relației lui și a lui McGonigal cu un angajat al lui Deripaska, despre care se zvonește că ar fi un spion rus.

Presupusele acte criminale în numele lui Deripaska au început la un an după ce McGonigal, care locuiește în New York City, s-a retras din FBI în 2018, după 22 de ani de serviciu.

Dar rechizitoriul spune că și-a folosit relațiile cu forțele de ordine înainte de pensionare pentru a obține un stagiu la Departamentul de Poliție din New York pentru fiica de vârstă universitară a angajatului lui Deripaska.

În timp ce era la FBI, McGonigal l-a investigat anterior pe Deripaska, care și-a făcut avere în industria aluminiului din Rusia. În octombrie 2021, agenții FBI au percheziționat proprietăți din New York și Washington care erau legate de Deripaska.

McGonigal a fost arestată sâmbătă seara pe Aeroportul Internațional JFK din Queens, New York, după ce venea din Orientul Mijlociu.

McGonigal a pledat nevinovat și a fost eliberat pe o cauțiune de  500.000 de dolari.

Acuzațiile împotriva lui și a lui Shestakov presupun o pedeapsă maximă de închisoare de 20 de ani dacă sunt condamnați. McGonigal riscă o pedeapsă maximă identică în cazul penal din Washington.

Profilul pe LinkedIn al lui McGonigal spune că cel mai recent a lucrat ca vicepreședinte senior la gigantul imobiliar comercial Brookfield Properties. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat anterior că a părăsit Brookfield în ianuarie 2022.

Deripaska, fondator al companiei ruse din domeniul aluminiului Rusal, este unul din zecile de oligarhi şi oficiali guvernamentali ruşi incluşi de Washington pe lista neagră în 2018, ca reacţie la presupusul amestec al Moscovei în alegerile din 2016 din Statele Unite. Atât el, cât şi Kremlinul an negat orice implicare în astfel de acţiuni.

În septembrie anul trecut, magnatul a fost acuzat şi de încălcarea sancţiunilor prin aranjamente pentru naşterea copiilor săi în Statele Unite. El se află în libertate.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (30/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Tranzactii raportate in S2 2022

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/01/2023)

Indreptare erori materiale in tranzactiile parti afiliate incheiate in S2 2022

MedLife S.A. (M) (30/01/2023)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R) ianuarie - iulie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (30/01/2023)

Amendament - Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)