Update articol:

Un grup de acționari SIF Transilvania a cerut AGA pentru revocarea deciziei privind desemnarea membrilor Directoratului pentru un nou mandat 

*Din Grup fac parte trei membri ai Consiliului de Supraveghere şi persoane faţă de care A.S.F. a constatat prin mai multe decizii că acţionează în mod concertat, potrivit SIF3
*Mihai Fercală: Vom da curs solicitării de convocare AGA, în termenul legal
*Mihai Fercală: Frățilă a încercat să-i șantajeze pe ceilalți administratori să îl recunoască drept administrator, deși aceasta nu era in atribuțiile lor, iar ASF nu intervine, încălcându-și propriile regulamente și actul constitutiv SIF3
*Fercală: La reclamațiile lui Frățilă, persoane importante din ASF reacționează în 24 de ore, iar la cererile SIF3, transmise de luni de zile, ASF refuză să răspundă

SIF Transilvania (SIF3) a anunțat că, în data de 19 februarie 2020, un grup de acţionari care deţin împreună 5,026338% din capitalul social al societății, grup din care fac parte trei membri ai Consiliului de Supraveghere şi persoane faţă de care A.S.F. a constatat prin mai multe decizii că acţionează în mod concertat faţă de S.I.F. Transilvania cu încălcarea dispoziţiilor art. 2861 din Legea nr. 297/2004, a solicitat convocarea Adunărilor Generale Ordinară şi Extraordinară ale Acţionarilor, cu puncte referitoare la aprobarea pornirii unor acţiuni în răspundere împotriva d-lui Mihai Fercală – Preşedinte al Directoratului şi a d-lui Ştefan Szabo – Preşedinte al Consiliului de Supraveghere şi revocarea Hotărârii Consiliului de Supraveghere din 15.01.2020 privind desemnarea membrilor Directoratului pentru un nou mandat de 4 ani, respectiv pentru modificarea actului constitutiv al S.I.F. Transilvania.

Cererile de convocare ale adunărilor generale ordinară şi extraordinară ale acţionarilor se află în analiză, urmând să fie efectuate demersurile pentru convocarea adunărilor generale ale acţionarilor în conformitate cu prevederile legale, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Financialintelligence.ro a scris, ieri, potrivit unor surse că un grup de acționari SIF Transilvania cu dețineri de 5%, Constantin Frățilă, dar și alți doi membri ai Consiliului de Supraveghere (CS) – Marius Moldovan și Crinel Andănuț, au solicitat convocarea AGA SIF3, pentru atragerea răspunderii lui Mihai Fercală, președinte executiv, și a lui Ștefan Szabo, președintele CS.

Mihai Fercală, președintele executiv al SIF Transilvania, ne-a spus că va da curs cererii acționarilor. Acesta consideră că Frățilă a încercat să-i șantajeze pe ceilalți administratori să îl recunoască drept administrator, deși aceasta nu era in atribuțiile lor, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu intervine, încălcându-și propriile regulamente și actul constitutiv SIF3.

Mihai Fercală ne-a declarat: “Constantin Frățilă a încercat să-i șantajeze pe ceilalți administratori, sa le impună să îl recunoască drept administrator, însă aceasta nu se face de către ceialalți administratori. El a fost ales de AGA, avizat de ASF, după care ASF i-a retras avizul, și a câștigat, în instanță, anularea deciziei de retragere a avizului, în mod cu totul anormal, deoarece au fost două procese cu acest subiect – unul la Curtea de Apel București, unde Frățilă a pierdut, și unul la Curtea de Apel Constanța, unde i s-a admis cererea. Nu știu cum s-a apărat ASF în acest proces de la Constanța și de ce nu a invocat excepția calității de lucru judecat. Aceasta este problema ASF. Având în vedere că, la Curtea de Apel Constanța, nu s-a soluționat dosarul penal al lui Frățilă, am cerut ASF să constate că o persoană urmărită penal nu poate avea calitatea de administrator. Directoratul a sesizat aceste aspecte la ASF, dar ASF s-a spălat pe mâini. Pe un ton amenințător, printr-o scrisoare a unui vicepreședinte, și nu o decizie a ASF, ne-au cerut să-l înregistrăm pe Constantin Frățilă ca administator la Registrul Comerțului. Am făcut asta. Nimeni nu contestă soluția din dosarul de la Curtea de Apel. Dar, constatăm astăzi că Frățilă nu poate funcționa legal ca administrator, având în vedere că dosarul penal a fost declinat de la DIICOT la Parchet.”

Constantin Frățilă a revenit în Consiliul SIF Transilvania din 17 ianuarie, data la care Curtea de Apel Constanța a suspendat decizia ASF prin care acestuia i-a fost retras avizul pentru conducerea SIF Transilvania, ne-a transmis, recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Însă, SIF Transilvania consideră că domnul Constantin Frăţilă nu poate avea calitatatea de membru al Consiliului de Supraveghere şi a solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara o nouă decizie de retragere a avizului, potrivit unui raport transmis, recent, Bursei de Valori București. 

SIF Transilvania a transmis că a constatat ca urmărirea penală îndreptată împotriva d-lui Constantin Frăţilă nu a încetat pentru infracţiunile de manipulare a pietei de capital şi spălare de bani, astfel ca ar fi incompatibil cu functia de conducere de la SIF3.

Potrivit lui Mihai Fercală, pe 19 februarie, Constantin Frățilă a cerut membrilor CS să îl confirme în calitatea de administrator: “Dar,  confirmarea o poate face numai AGA sau ASF. Astfel, Frățilă a blocat lucrările Consiliului de Supraveghere, a părăsit sala cu alți doi membri – Marius Moldovan și Crinel Andănuț. Aceștia, împrună cu un grup de acționari, au solicitat convocarea AGA pentru atragerea răspunderii pentru președintele Directoratului și președintele CS, dar și pentru anularea numirii Directoratului pentru un nou mandat.

De ce dorește Frățilă atragerea răspunderii pentru mine și pentru Ștefan Szabo? Deoarece are o decizie în instanță ca societatea să-i plătească aproximativ 600.000 lei indemnizații pe care ar fi trebuit să le plătească dacă nu ar fi fost revocat de AGA, în urmă cu câțiva ani. Având în vedere că este vorba despre o decizie AGA, președintele Directoratului și cel al Consiliului de Supraveghere nu poartă nicio responsabilitate.”

Presedintele executiv al SIF 3 mai acuza: “Constantin Frățilă este în conflict de interese cu SIF Transilvania, șantajează managementul, iar ASF nu intervine, încălcându-și propriile regulamente și actul constitutiv SIF3. La reclamațiile lui Frățilă, persoane importante din ASF reacționează în 24 de ore, iar la cererile SIF3, transmise de luni de zile, ASF refuză să răspundă. Noi trebuie să informăm acționarii care este situația de fapt. Dacă acționarii vor să dea conducerea companiei pe mâna unei persoane acuzate de constituirea unui grup infracțional, după cum spune Parchetul, să o facă, dar eu trebuie să îi avertizez

SIF Transilvania, sub conducerea acestui management contestat, a înregistrat performanțe deosebite în ceea ce privește profitul, prețul acțiunilor, discountul dintre activ și preț. Noi ne-am făcut treaba.

Mai mult, Curtea de Apel Brașov a constatat că grupul lui Frățilă a făcut abuz de minoritate. Același lucru îl face și acum, iar ASF se face că nu vede. Poate este o răzbunare împotriva Directoratului SIF3, care a îndrăznit să conteste deciziile ASF, inclusiv cea prin care nu mi-au dat aviz, o decizie luată ilegal în Consiliul ASF, fără numărul de voturi necesare.

Vom supune cererile apobării AGA. Dacă acționarii doresc, să ne revoce, dar nici eu, nici Szabo, nu am produs nicio pagubă.”

De-a lungul timpului, Constantin Frăţilă a avut numeroase conflicte cu Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF Transilvania, legate de conducerea SIF3, soldate inclusiv cu plângeri penale, de COMCM, dar şi privind controlul Scut Constanţa, societate delistată în 2015.

SIF Transilvania raportează venituri din dividende în urcare cu 9,6%, pe 2019

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (03/04/2020)

Sphera doneaza 100.000 de euro catre organizatia Crucea Rosie Romana

ZENTIVA S.A. (SCD) (03/04/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.03.2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (03/04/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (03/04/2020)

Informatii privind A.G.O.A. din 28/29 aprilie 2020 - versiunea in engleza

RETRASIB SA (RTRA) (03/04/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017-Sem II 2019