Update articol:

Un miner din Tanzania a devenit peste noapte milionar, după ce a vândut tanzanit autorităţilor; Sainiu Laizer: “Vreau să construiesc un centru comercial și o școală”

https://www.youtube.com/embed/1-0_6KFDaY8 https://www.youtube.com/embed/1-0_6KFDaY8

Un miner sărac din Tanzania a devenit milionar peste noapte, după ce a vândut două bucăți brute de tanzanit – cele mai mari găsite vreodată în țară, relatează BBC.

Sainiu Laizer a obținut 2,4 milioane lire sterline (3,4 mil. USD) de la ministerul pentru minerit al țării în schimbul celor două exemplare care au o greutate totală de 15 kilograme.  “Va avea loc o mare petrecere”, a declarat pentru BBC dl Laizer, un tată a mai mult de 30 de copii.

Tanzanitul se găsește doar în nordul Tanzaniei și este folosit pentru confecționarea ornamentelor. Este una dintre cele mai rare pietre prețioase de pe Pământ, iar un geolog local estimează că întreaga rezervă ar putea fi complet epuizată în următorii 20 de ani.

Atracția pietrei prețioase constă în varietatea sa de nuanțe, inclusiv verde, roșu, violet și albastru. Valoarea sa este determinată de raritate – cu cât culoarea sau claritatea este mai fină, cu atât prețul este mai mare.

Domnul Laizer a scos pietrele, în greutate de 9,2 kg și 5,8 kg, săptămâna trecută, dar le-a vândut miercuri în timpul unui eveniment care a avut loc  în regiunea de nord a orașului Manyara. Până acum, cea mai mare rocă tanzanită care a fost minată cântărea 3,3 kg.

Președintele John Magufuli a sunat pentru a-l felicita pe domnul Laizer pentru găsirea pietrelor: “Acesta este avantajul minerilor și acest lucru dovedește că Tanzania este bogată”, a spus președintele.

Magufuli a ajuns la putere în 2015 promițând să protejeze interesul națiunii pentru sectorul minier și să crească veniturile guvernului din acest domeniu.

Minerul în vârstă de 52 de ani care are patru soții a anunțat că va sacrifica una din vacile sale pentru a sărbători, plănuind să investească o parte din banii câștigați în comunitatea locală din raionul Simanjiro din Manyara: “Vreau să construiesc un centru comercial și o școală. Vreau să construiesc această școală lângă casa mea. Există mulți oameni săraci pe aici care nu își pot permite să-și ducă copiii la școală. Nu sunt educat, dar îmi place ca lucrurile să meargă într-un mod profesionist. Așa că mi-aș dori ca copiii mei să conducă afacerea profesionist”.

El a spus că banii nu îi vor schimba stilul de viață și că intenționează să continue să aibă grijă de 2.000 de vaci. El a spus că nu trebuie să ia măsuri de precauție suplimentare: “Există suficientă securitate [aici]. Nu va fi nicio problemă. Pot chiar să mă plimb noaptea fără nicio problemă.”

Unii mineri, precum domnul Laizer, achiziționează licențe guvernamentale pentru prospectarea tanzanitului.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022