Update articol:

Milionar israelian acuzat de spionaj pentru Iran

Twitter
  • Omul de afaceri Yaqoub Abu al-Qia’an, care a fost pentru puţin timp candidat pentru  Knesset în partidul de dreapta Telem, este acuzat că a furnizat informații serviciilor secrete iraniene printr-un contact din Liban, potrivit Times of Israel.

Un milionar israelian beduin care a candidat pentru scurt timp pentru Knesset, împreună cu fostul ministru al apărării Moshe Ya’alon, a fost acuzat luni că a transmis informații serviciilor secrete iraniene prin contacte în Liban, a declarat serviciul de securitate Shin Bet.

Yaqoub Abu al-Qia’an, fost politician și magnat al construcțiilor, care este rezident în orașul beduin Hura din regiunea sudică a Negevului, a fost pus sub acuzare la Curtea Districtuală de Sud din Beersheba sub acuzația de contact cu un agent străin și transmiterea informațiilor unui inamic.

El este suspectat că are contacte interzise cu un bărbat libano-irakian și, prin intermediul acestuia, are contacte cu personalități din serviciile de informații iraniene cărora le-a transmis informații, potrivit Shin Bet. Știrile de pe canalul 12 au raportat că milionarul a furnizat iranienilor informații „fără valoare”, inclusiv detalii despre mișcările lui Benny Gantz, astăzi ministrul apărării din Israel, care erau disponibile publicului.

În 2019, Ya’alon l-a pus pe Abu al-Qia’an pe lista partidului său Telem pentru alegerile din martie din acel an. El nu a fost niciodată înregistrat oficial și în cele din urmă nu a intrat în alegerile pentru Knesset, după ce Telem a fuzionat cu alte două partide pentru a forma coaliția Albastru și Alb.

Abu al-Qia’an a fost arestat pe 10 iunie și ținut în custodie fără să-ş0i poată contacta avocații săi timp de câteva săptămâni.

În timpul anchetei, serviciul de securitate a stabilit că Abu al-Qia’an a fost în contact prelungit cu Haidar al-Mashhadani, care a acționat ca intermediar pentru personalitățile de informații iraniene, potrivit Shin Bet.

“Ca parte a acestor contacte, Abu al-Qia’an a furnizat actualizări despre ceea ce se întâmpla în Israel ”, a declarat serviciul de securitate.

Abu al-Qia’an a cerut, de asemenea, să se întâlnească cu alte personalități care lucrează cu al-Mashhadani, fiind în același timp conștient că sunt cetățeni iranieni, au spus autoritățile. Potrivit Shin Bet, inculpatul a subliniat necesitatea de a organiza astfel de întâlniri pe ascuns. În cele din urmă, întâlnirile nu au avut loc.

Pe lângă informațiile transmise între părți, contactele s-au concentrat și asupra potențialelor oportunități de afaceri din diferite țări arabe din regiune, potrivit Shin Bet.

Serviciul de securitate a precizat că acest caz a ieşit la iveală ca parte a activităţilor desfăşurate în ultimii ani pentru a contracara tentativele Iranului şi ale mandatarului său, grupul terorist libanez Hezbollah, de a recruta israelieni din ţară şi străinătate în scopul atacării unor figuri de rang înalt şi al colectării de informaţii. Nu au fost furnizate alte detalii despre caz.

Avocații suspectului au negat acuzațiile de infracțiuni de securitate națională și au declarat că instanța a dispus eliberarea sa din arest. Potrivit Canalului 12, statul a făcut apel la menținerea acestuia în custodie. „Clientul nostru este un cetățean loial statului Israel și nu degeaba instanța a dispus eliberarea sa astăzi”, au declarat atunci avocații săi.

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Grupul TeraPlast numeste un director de dezvoltare

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Notificari - detineri > 5%