Update articol:

Un nou acord SUA-Grecia privind LNG va consolida securitatea energetică a Europei (Oil Price)

Venture Global, un producător american de gaz natural lichefiat (LNG) provenit din bazinele din America de Nord, și-a asigurat o capacitate de regazeificare a LNG de ~ 1 milion de tone pe an (mtpa) la noul terminal de primire a LNG Alexandroupolis din Grecia pentru o perioadă de cinci ani, începând din 2025, informează Reuters, menționând că noul coridor vertical Sud-Nord va consolida securitatea energetică a Europei, permițând importul în regiune de surse alternative de gaze naturale, potrivit Oil Price.

„Această mișcare ne integrează și mai mult activitatea prin creșterea activelor noastre de-a lungul lanțului de aprovizionare cu LNG, inclusiv producția, transportul și regazeificarea LNG. Ca punct major de intrare a LNG în Europa Centrală și de Est, această infrastructură de importanță strategică va schimba regulile jocului pentru capacitatea regiunii de a-și diversifica energia și de a avea acces la o aprovizionare cu energie sigură și fiabilă. Venture Global este mândru să sprijine aceste eforturi în calitate de partener strategic cu volume atât din Plaquemines LNG, cât și din viitorul CP2 LNG”, a declarat Mike Sabel, CEO Venture Global, într-un comunicat de presă.

Energia regenerabilă înlocuiește gazul în Europa

Norvegia și SUA au înlocuit Rusia ca cel mai mare furnizor de gaze din Europa: anul trecut, Norvegia a furnizat 87,8 miliarde de metri cubi de gaze către Europa, reprezentând 30,3% din totalul importurilor, în timp ce SUA a furnizat 56,2 miliarde de metri cubi de gaze, reprezentând 19,4% din total. Cu toate acestea, SUA este cel mai mare furnizor de LNG către Europa: anul trecut, SUA au reprezentat aproape jumătate din totalul importurilor de LNG ale continentului, marcând al treilea an consecutiv în care Statele Unite au furnizat mai mult LNG Europei decât orice altă țară.

Potrivit Oil Price, interesant este cât de repede s-a întâmplat acest lucru: SUA au furnizat 27%, sau 2,4 miliarde de picioare cubi pe zi (Bcf/zi), din totalul importurilor europene de LNG în 2021; 44% (6,5 Bcf/zi) în 2022; și 48% (7,1 Bcf/zi) în 2023. Evident, războiul Rusiei în Ucraina a jucat un rol important în creșterea apetitului Europei pentru gazul american. Între timp, capacitatea Europei de a accepta LNG crește. Capacitatea de import sau regazeificare a LNG a Europei este pe cale să se extindă la 29,3 Bcf/zi în 2024, o creștere cu 33% față de 2021. În prezent, Germania adaugă cea mai mare capacitate de regazificare GNL din Europa, dezvoltatorii din țară adăugând 1,8 Bcf/zi în 2023 și pe cale de a adăuga încă 1,6 Bcf/zi în 2024.

La scară globală, Statele Unite au livrat un record de 56,9 milioane de tone metrice de GNL în primele opt luni ale anului 2024, depășind 54,3 milioane de tone din Australia și 53,7 milioane de tone din Qatar în acea perioadă. Acesta marchează al doilea an consecutiv în care exportatorii americani au ajuns în fruntea clasamentelor globale de export.

Din păcate, Europa a cumpărat mult mai puțin GNL din SUA în anul curent, livrările din ianuarie până în august scăzând cu 22% a/a. Încetinirea a fost în mare parte declanșată de o creștere bruscă a producției europene de energie din surse regenerabile de energie, care rămân o prioritate pentru utilitățile energetice din Europa. Ponderea energiei solare și eoliene în generarea de energie electrică în Europa a crescut de la aproximativ 16,4% în 2022 la 20,5% până acum în 2024, în timp ce ponderea generației de combustibili fosili a scăzut de la aproximativ 44,6% în 2022 la 36,6% până în acest an. Energia pe bază de cărbune a fost cea mai afectată în mixul energetic al Europei, deși ponderea producției de gaze naturale a scăzut, de asemenea, de la aproximativ 26% în 2022 la 22% până în prezent în acest an.

Cea mai recentă creștere a gazelor naturale în Europa și-a pierdut din avânt, contractele futures pe gaze naturale coborând sub 35 EUR pe megawatt-oră, cel mai scăzut nivel din ultimele șapte săptămâni, datorită prognozelor meteorologice mai calde și a stocurilor mari de gaze. Stocurile de gaze din Europa sunt cu 0,1 miliarde de metri cubi mai mari decât în perioada similară a anului trecut și cu 8,6 miliarde de metri cubi peste media pe cinci ani. Utilizarea capacității de stocare pentru întregul continent este de 93,4%; 95,6% în Germania, 94,9% în Italia și 91,4% în Țările de Jos.

Producătorii de gaze din SUA trec în prezent prin momente grele, cu o scădere anuală de 25% a prețurilor medii de export de GNL în prima jumătate a anului 2024, reducând veniturile cu 4 miliarde de dolari din prima jumătate a anului 2023 la 13,2 miliarde de dolari. Acesta a fost cel mai scăzut total al veniturilor semestriale din prima jumătate a anului 2021 și marchează o scădere de peste 12 miliarde de dolari față de a doua jumătate a anului 2022, când veniturile din exporturile din SUA din GNL au atins vârful.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (16/01/2025)

Procedura privind plata fractiilor rezultate din operatiunea de consolidare

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Tranzactii intre parti afiliate - DEER - EFSA

STK EMERGENT (STK) (16/01/2025)

Calendar financiar 2025

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Disponibilitate vot on-line AGA 5 februarie 2025