Update articol:

Un nou episod din scandalul Grecia-Turcia pe gazele naturale din Mediterana: Turcia a blocat în aer timp de 20 de minute un avion ce îl transporta pe ministrul grec de externe

Turcia Sursa foto: pixabay.com/photos/turkey-flag-istanbul-2160152

Grecia a acuzat joi Turcia că a întârziat în mod deliberat acordarea permisiunii de survol pentru o aeronava a guvernului elen care îl aducea pe ministrul grec de externe acasă dintr-o vizită în Irak, lăsând avionul să zboare în cerc timp de 20 de minute înainte să poată intra în spaţiul aerian al Turciei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Turcia a negat acuzaţia, spunând că avionul a plecat din Irak fără un plan de zbor, dar a fost lăsat să treacă odată ce l-a prezentat.

Tensiunile între cei doi aliaţi în cadrul NATO generate de diferendul legat de frontierele maritime în estul Mediteranei au sporit pe fondul revendicărilor formulate de fiecare parte cu privire la zone marine considerate a fi bogate în gaze naturale.

‘Este o altă provocare din seria de provocări din partea Turciei’, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas. ‘Sper că incidentul nu se va mai repeta în viitor’, a adăugat el, indicând că Ministerul de Externe al Greciei a sesizat autorităţile turce.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy, a respins alegaţia potrivit căreia avionul care îl transporta pe ministrul grec de externe Nikos Dendias ar fi fost deliberat blocat la graniţă.

‘Avionul în cauză a decolat din Irak fără să prezinte un plan de zbor. Când avionul a intrat în spaţiul nostru aerian, i-a fost solicitat de urgenţă un plan de zbor de la autorităţile irakiene, iar zborul a fost efectuat în condiţii de siguranţă după primirea planului’, a spus reprezentantul diplomaţiei turce.

El a declarat că Turcia a acordat Greciei permisiunea ca avionul ministrului său de externe să survoleze spaţiul aerian turcesc în drum spre Irak la 14 octombrie.

După ce acel avion a suferit o defecţiune în Irak, Grecia a trimis un al doilea avion căruia de asemenea i s-a permis să traverseze spaţiul aerian al Turciei ‘cu acelaşi număr al autorizaţiei de survol fără nicio întârziere’, spune Aksoy.

Potrivit canalului ERT al televiziunii elene, care avea propriul corespondent la bordul avionului guvernamental, Atena a primit dinainte autorizaţia de survol a spaţiului aerian turc. Cu toate acestea, când avionul a ajuns la frontieră venind de la Bagdad, autorităţile turceşti au refuzat să-l lase să treacă, iar avionul executivului elen a trebuit să zboare în cerc la nord de Mosul (Irak) timp de aproximativ 20 de minute, până la rezolvarea problemei la nivel diplomatic.

BVBStiri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11-15 octombrie 2021

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 18 si 19 Octombrie 2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/10/2021)

Incheiere act aditional la contractul cu Arobs Transilvania Software SA

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 09:45 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera