Update articol:

Un senator american cere investigarea vânzării CME, proprietarul Pro TV, către PPF, suspectând cumpărătorul de relaţii apropiate cu China

Foto Facebook Foto Facebook
PPF vrea să cumpere şi active Telekom România 

Senatorul american Marco Rubio (R-FL) a trimis o scrisoare secretarului Trezoreriei Steven Mnuchin și procurorului general William Barr, solicitând Comitetului pentru Investiții Străine din Statele Unite (CFIUS) să își exercite autoritatea și să lanseze o anchetă completă a implicațiilor asupra securității naționale a vânzării operaţiunilor Central European Media Group Enterprises (CME) de către AT&T către conglomeratul ceh PPF Group.

În scrisoare, Rubio a scris: „Cred că Administrația trebuie să efectueze cercetări mai amănunțite ale tranzacțiilor corporative, cum ar fi vânzarea CME de către AT&T și să înțeleagă cum funcționează guvernul chinez și Partidul Comunist prin apropiaţi, precum PPF. Nerespectarea procedurilor reduce efectele diplomatice ale SUA, menite să combată interferența politică a Partidului Comunist Chinez în guvernele și societățile străine”.

Rubio este co-preşedinte al Comisiei bicamerale a Congresului privind China, precum și un membru al Comitetului Senatorial pentru Relații Externe și al Comitetului de Intelligence din Senat.

În luna noiembrie, profit.ro  a scris că PPF și United Group, controlat de BC Partners, vor să cumpere active ale Telekom România, care deţine infrastructură critică în România, ce ţine de siguranţa şi securitatea naţională. 

Iată mai jos textul complet al scrisorii senatorului american:

“Către procurorul general Barr, secretarul Trezoreriei Mnuchin:

Va scriu cu privire la viitoarea vânzare de către AT&T a Central European Media Group Enterprises (CME) către conglomeratul ceh, PPF Group. Consider că această vânzare necesită o ancheta a Comitetului pentru investiții străine în Statele Unite (CFIUS), deoarece reduce efectele de securitate națională ale SUA legate de Europa Centrală și de Est, precum și China.

Ca filială a unei companii americane, Grupul CME se califică drept „companie americană” și îndeplinește criteriile de evaluare CFIUS. Solicit să trimiteți această tranzacţie către CFIUS pentru o revizuire formală a implicațiilor vânzării în interesele de securitate națională ale SUA.

Petr Kellner, PPF Group și directorul său executiv, sunt cunoscuti ca reprezentanți ai Chinei în Republica Cehă. Aproximativ o treime din profiturile Grupurilor PPF provin din activitatea de creditare individuală a filialei Home Credit din China. Această activitate precară din punct de vedere politic se bazează pe licența de credit nebancar a guvernului chinez. În consecință, dl. Kellner și companiile sale au sprijinit activitățile maligne ale Chinei în străinătate.

În Serbia, de exemplu, firmele de telecomunicații deținute de PPF lucrează cu Huawei pentru a dezvolta rețele 5G. În Republica Cehă, operatorul de telefonie mobilă PPF și furnizorul de echipamente telecom operează pe echipamentele Huawei.

Cel mai îngrijorător, filiala PPF, Home Credit, a angajat o firmă de relații publice pentru 2.000 de ore de muncă sa manipuleze opinia publica ceha in favoarea  Chinei. Această afacere a inclus spionarea politicienilor cehi, presiuni asupra presei pentru retragerea articolelor de știri critice la adresa Chinei și crearea unui nou think-tank, Sinoskop, pentru a angaja analiști părtinitori ca să influențeze  dezbaterile publice. În cele din urmă, mi-a atras atenția că PPF s-a folosit deja de achiziţia preconizată, folosind mijloace de comunicare cehe ale CME pentru a intimida mass-media și politicienii cehi.

Cred că Administrația trebuie să efectueze cercetări mai amănunțite ale ofertelor corporative, cum ar fi vânzarea CME de către AT&T și să înțeleagă cum funcționează guvernul chinez și Partidul Comunist prin apropiaţi precum PPF. Nerespectarea procedurilor reduce efectele diplomatice ale SUA, menite să combată interferența politică a Partidului Comunist Chinez în guvernele și societățile străine. 

Grupul CME operează în Republica Cehă, precum și în Bulgaria, România, Slovacia și Slovenia, ajungând la aproximativ 97 de milioane de oameni. Deține unele dintre cele mai urmărite programe de știri din Europa Centrală și de Est. Statele Unite au interesul de a păstra un mediu media liber și deschis, precum și de a împiedica Partidul Comunist Chinez să utilizeze aceste platforme în eforturile sale de a submina normele democratice la nivel mondial. 

În interesul securității naționale a Statelor Unite, vă rog respectuos să efectuați o revizuire CFIUS a acestui acord”.

Fondul PPF deţine active în valoare de peste 45 miliarde euro şi este controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, miliardarul Petr Kellner (55 de ani), creditat la acest moment de Forbes cu o avere de 15,5 miliarde dolari.

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021