Update articol:

Comisia Europeană aprobă achiziționarea de către PPF a CME, proprietarul Pro TV

Grupul PPF este deținut de miliardarul ceh Petr Kellner. Grupul PPF este deținut de miliardarul ceh Petr Kellner.
  • Anul trecut, Central Media Entreprises Ltd. (NASDAQ / PragueStock Exchange: CETV), proprietarul Pro TV, a anunțat că a semnat un acord final de achiziție a companiei de către un afiliat al PPF Group N.V. (“PPF Group”), într-o tranzacție în numerar evaluată la aproximativ 2,1 miliarde USD.
  • Grupul PPF este deținut de miliardarul ceh Petr Kellner

 

Comisia Europeană a aprobat necondiționat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, achiziția propusă de Central European Media Enterprises (CME) de către PPF Group NV („PPF”). Comisia a concluzionat că tranzacția nu va ridica probleme de concurență în Spațiul Economic European („SEE”).

Atât PPF, cât şi CME sunt active în achiziționarea drepturilor de difuzare sportivă în Cehia și Slovacia și în vânzarea de spații publicitare în Cehia. În paralel, cele două companii sunt active la diferite niveluri ale lanțului valoric tv. CME este activ în principal ca furnizor angro de canale TV în mai multe state membre, în timp ce PPF oferă servicii audio-vizuale și de telecomunicații cu amănuntul în Bulgaria, Cehia și Slovacia.

Potrivit CME, după aprobarea de către Comisia Europeană a fuziunii Grupului PPF cu CME, au fost primite toate aprobările de reglementare necesare pentru închiderea tranzacției anunțate anterior. În consecință, se preconizează că finalizarea tranzacției va avea loc pe 13 octombrie 2020.

CME este o companie de media și divertisment care operează companii de top în cinci piețe din Europa Centrală și de Est, cu o populație agregată de aproximativ 45 de milioane de oameni. Operațiunile CME totalizează 30 de canale de televiziune în Bulgaria (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady and Ring), Republica Cehă (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action și Nova Gold), România (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International și PRO TV Chișinău), Republica Slovacă (TV Markíza, Markíza International, Doma și Dajto) și Slovenia (POP TV, Kanal A, Brio, Oto și Kino). CME este tranzacționat pe piața NASDAQ Global Select și la Bursa de la Praga sub simbolul „CETV”.

Grupul PPF investește în mai multe segmente de piață, inclusiv servicii financiare, telecomunicații, biotehnologie, imobiliare și inginerie mecanică. Creșterea grupului PPF se bazează pe dezvoltarea industriilor tradiționale și noi, a construirii infrastructurii moderne și a economiei digitale. Abordarea PPF Group se întinde din Europa până în America de Nord și în toată Asia. Grupul PPF deține active în valoare de aproape 49 miliarde EUR (la 31 decembrie 2019) și are 135.000 de angajați la nivel global.

Ancheta Comisiei

În timpul anchetei sale, Comisia Europeană  a primit feedback de la un număr mare de clienți și concurenți.

Pe baza anchetei sale de piață, Comisia Europeană a constatat că tranzacția, astfel cum a fost notificată, nu ar avea impact asupra poziției companiilor pe aceste piețe. Acest lucru se datorează faptului că, în general, companiile nu concurează pentru achiziționarea acelorași drepturi sportive și tranzacția ar duce doar la o creștere limitată a cotei de piață existente a PPF. În mod similar, activitățile PPF reprezintă o cotă neglijabilă și nu s-ar adăuga în mod semnificativ la poziția CME pe piața de vânzare a spațiului publicitar din Cehia.

Având în vedere că PPF și CME sunt active în principal la diferite niveluri ale lanțului valoric tv, Comisia a evaluat, dacă, în urma a tranzacției propuse:

  • PPF ar putea preveni sau limita semnificativ accesul concurenților săi la canalele CME din Cehia. Comisia a concluzionat că aceste posibile preocupări nu au fost întemeiate, deoarece distribuitorii de televiziune cu plată vor continua să aibă acces la conținut de la concurenții CME și la mai multe canale alternative cu programe și audiențe comparabile în Cehia. Mai mult, PPF are un stimulent pentru a menține canalele CME disponibile pe scară largă.
  • PPF ar împiedica canalele TV concurente să acceseze platforma de distribuție în Cehia. Comisia a constatat că acest lucru este puțin probabil, deoarece ar reduce calitatea ofertei de TV cu plată a PPF.
  • CME ar înceta să mai furnizeze spațiu publicitar TV concurenților PPF din Bulgaria, Cehia și Slovacia. Comisia a constatat că entitatea fuzionată nu va putea și nici nu va avea stimulentul economic de a înceta furnizarea de spațiu publicitar concurenților PPF. De asemenea, Comisia a constatat că pe piață ar rămâne suficiente canale TV alternative cu audiențe comparabile și un inventar publicitar comparabil.
  • PPF nu va mai achiziționa spațiu publicitar de la concurenții CME din Bulgaria, Cehia și Slovacia. Comisia a constatat că PPF va continua să achiziționeze spațiu publicitar de la terțe părți și că radiodifuzorul TV ar avea în orice caz suficienți alți clienți ai spațiului publicitar TV.
  • Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacția nu va ridica probleme de concurență în SEE și a clarificat cazul necondiționat.

 

PPF are sediul central în Olanda și este un grup multinațional de finanțare și investiții axat pe servicii financiare, finanțarea consumatorilor, telecomunicații, biotehnologie, servicii de vânzare cu amănuntul, imobiliare și agricultură.

CME are sediul central în Bermuda și este o companie de media și divertisment care, prin filialele sale, este activă în difuzarea TV și alte sectoare media, în mai multe țări din Europa Centrală și de Est.

Tranzacția a fost notificată Comisiei la 1 septembrie 2020.

Miliardarul ceh Petr Kellner cumpără Pro TV; Kellner: Nu intenționăm să aducem modificări semnificative la nivelul operațiunilor CME

 

BVB | Știri BVB

DEUTSCHE BANK TURBO SHORT 0.10/12.4/11.9 (EBDBKTS25) (26/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 27 si 28 Octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (26/10/2021)

Schimbare structura actionariat Motoplus Paneuro

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (25/10/2021)

Depunere prospect emisiune obligatiuni spre aprobare ASF