Update articol:

Un sfert de miliard de oameni se confruntă acum cu sărăcia extremă, avertizează Oxfam

Gabriela Bucher, Oxfam International
  • Organizația cere anularea datoriilor pentru țările cele mai sărace pentru a contracara „cea mai gravă prăbușire în sărăcie și suferință”

 

Creșterea prețului alimentelor cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia și creșterea costurilor energiei ar putea împinge un sfert de miliard de oameni în sărăcia extremă, a avertizat Oxfam.

Organizația a spus că aceste noi provocări s-au acumulat asupra crizelor economice create de Covid și a cerut acțiuni internaționale urgente, inclusiv anularea rambursării datoriilor pentru țările mai sărace.

„Fără o acțiune radicală imediată, am putea asista la cea mai profundă prăbușire a umanității în sărăcia extremă și suferință”, a spus directorul executiv internațional al Oxfam, Gabriela Bucher.

Informarea Oxfam, publicată marți înaintea reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale și ale FMI de săptămâna viitoare, a spus că guvernele îndatorate ar putea fi forțate să reducă cheltuielile publice pentru a face față costurilor în creștere ale importului de combustibil și alimente.

Oxfam a spus că anularea rambursării datoriilor pentru anul acesta și anul viitor ar putea elibera 30 de miliarde de dolari (23 de miliarde de lire sterline) pentru zeci de țări care se confruntă cu cele mai mari datorii.

Banca Mondială estimase deja că 198 de milioane de oameni ar putea fi împinși în sărăcia extremă în acest an ca urmare a pandemiei. Dar Oxfam estimează că încă 65 de milioane de oameni sunt expuși riscului dacă se ține cont de invadarea Ucrainei și de creșterea prețurilor la energie. De asemenea, se estimează că încă 28 de milioane de oameni vor rămâne subnutriți.

Oxfam a cerut mai multe taxe pentru cei mai bogați și, de asemenea, pentru companiile care profită de crize precum pandemia sau războiul din Ucraina. De asemenea, a cerut G20 să aloce 100 de miliarde de dolari dintr-un fond de austeritate existent pentru ca țările sărace să se folosească de el și să îi protejeze pe cei mai săraci de inflație prin subvenții și reducerea impozitelor pe bunuri și servicii.

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură a raportat săptămâna trecută că războiul din Ucraina a făcut ca produsele alimentare să fie mai scumpe ca niciodată.

Se preconizează că Orientul Mijlociu și anumite părți ale Africii vor fi afectate în special din cauza perturbării importurilor de cereale din regiunea Mării Negre, care au agravat crizele economice și climatice existente.

Oxfam a spus că majorarea costurilor ar putea face ca alimentele să reprezinte 40% din veniturile din Africa subsahariană.

Bucher a spus că lipsa de acțiune din partea guvernelor pentru a combate creșterea sărăciei este „nescuzabilă”.

Ea a spus: „Respingem orice idee conform căreia guvernele nu au banii sau mijloacele pentru a scoate oamenii din sărăcie și foamete și să le asigure sănătatea și bunăstarea. Vedem doar absența imaginației economice și a voinței politice de a face acest lucru.”

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative