Update articol:

UNCTAD şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an până la 4,7%

UNCTAD

Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,7% în acest an, graţie unei reveniri peste aşteptări în SUA, arată un raport publicat joi de Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), care şi-a îmbunătăţit precedentele estimări ce mizau pe un avans de 4,3%, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Această îmbunătăţire a estimărilor, comparativ cu prognozele din luna septembrie a anului trecut, ţine cont de impulsul dat cheltuielilor de consum în SUA ca urmare a progreselor înregistrate în campania de vaccinare şi a vastului program de stimulare adoptat recent de Congres, susţine UNCTAD.

“Revenirea globală care a început în trimestrul al treilea din 2020 ar urma să continue pe parcursul lui 2021, chiar dacă există destul de multă neuniformitate şi lipsă de predictibilitate, reflectând incertitudinile epidemiologice, politice şi de coordonare”, se arată în raportul UNCTAD.

La începutul acestei luni, şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an, de la 4,2% până la 5,6%, mizând pe accelerarea campaniei de vaccinare şi masivul plan de relansare lansat în SUA.

Cu toate acestea, în raportul publicat joi, UNCTAD subliniază că pandemia de COVID-19 va avea consecinţe economice de durată care vor necesita un sprijin guvernamental prelungit. Potrivit UNCTAD, principalul risc la adresa previziunilor globale este “o revenire eronată la austeritate”.

Raportul estimează că anul trecut economia mondială a suferit o cădere de 3,9%, pe măsură ce răspândirea coronavirusului a impus carantine la nivel global. Potrivit UNCTAD, impactul a fost unul “exorbitant”, în condiţiile în care a avut loc o distrugere a veniturilor fără precedent, iar oamenii din ţările în curs de dezvoltare au fost afectaţi în mod deosebit.

Cu toate acestea, UNCTAD precizează că situaţia ar fi putut fi mult mai gravă dacă băncile centrale nu ar fi luat măsuri preventive şi au evitat un dezastru financiar.

Pachetele de sprijin, revenirea preţurilor la materii prime şi introducerea rapidă a vaccinurilor au avut şi ele o contribuţie, se arată în raportul UNCTAD.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (13/04/2021)

Desfasurare conferinta telefonica investitori si analisti 13 Aprilie 2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/04/2021)

Ziua Investitorului Bittnet - 15 Aprilie 2021

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (13/04/2021)

VAN la data de 31 martie 2021

ALTUR S.A. (ALT) (13/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA si AGEA din data de 27/28.04.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (13/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.04.2021 - 12.04.2021