Update articol:

UNCTAD spune că economia mondială va înregistra în 2021 cea mai rapidă creştere din ultimii 50 de ani

bani, credit, euro Sursa Pixabay

Economia mondială ar urma să înregistreze în acest an cea mai rapidă revenire din ultimele cinci decenii, însă adâncirea inegalităţilor dintre ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare riscă să submineze acest avans, a anunţat miercuri Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

După contracţia de 3,5% înregistrată anul trecut, Produsul Intern Brut mondial ar putea înregistra un avans de 5,3% în 2021, graţie intervenţiilor “radicale” ale factorilor politici şi a succesului, chiar dacă incomplet, a campaniilor de vaccinare din economiile dezvoltate, susţine UNCTAD. Organizaţia adăugă că avansul economiei mondiale ar putea încetini la 3,6% anul viitor.

Însă multe state din emisfera sudică au fost lovite în mod deosebit de puternic de pandemie, iar constrângerile fiscale şi lipsa de autonomie monetară precum şi un acces redus la vaccinuri ar putea escalada tensiunile economice la adresa statelor în curs de dezvoltare, arată un raport publicat miercuri de UNCTAD.

“Adâncirea acestor decalaje, atât interne cât şi internaţionale, va face ca rezilienţa şi creşterea să fie un lux de care se vor bucura doar puţini privilegiaţi. Fără politici curajoase care să relanseze multilateralismul, revenirea post-pandemie nu va fi una egală şi nu va răspunde la provocările actuale”, a declarat secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan.

Organizaţia a propus un sprijin internaţional pentru introducerea vaccinurilor în ţările în curs de dezvoltare şi o mai bună coordonare a politicilor între ţările importante ca instrumente pentru a stimula expansiunea. În schimb, inversarea unor politici ar putea afecta creşterea viitoare, a apreciat UNCTAD.

“Chiar şi fără obstacole semnificative, economia mondială va reveni la trendul înregistrat în 2016-2019 abia în 2030”, estimează UNCTAD.

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (17/09/2021)

Actionari cu drept de vot suspendat in AGOA si AGEA - 20/21.09.2021

EB WTI INDEX 0,10 (EBWTI1) (17/09/2021)

Notificare Erste Group Bank AG referitoare modificare multiplicator - 0.03807

CARBOCHIM S.A. (CBC) (17/09/2021)

Diminuare capital social-eliberare CIIF din partea ASF