Ungaria a semnat un acord cu Qatar privind achiziționarea de gaze naturale, țările
intentionând să dezvolte cooperarea economică, a declarat premierul ungar Viktor Orban, după discuții cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, relatează APA.
„În ultimul an, am aflat importanța cheie a Qatarului pentru Europa. Economia europeană a compensat o parte semnificativă din lipsa gazului rusesc cu GNL venind de aici. Am convenit asupra cooperării energetice, vom cumpăra și gaz de aici – este întotdeauna mai bine să stai pe mai multe picioare decât pe unul singur”, a declarat Orban într-un mesaj video de la Doha postat pe Facebook.
El a mai spus că, în urma discuțiilor, liderii Ungariei și Qatarului au convenit să dezvolte infrastructura și traficul aerian, să coopereze în domeniul comunicațiilor și agriculturii, deschizând astfel o bună perspectivă pentru cooperarea economică Qatar-Ungaria.
Premierul ungar a mai spus că Qatar, la fel ca Ungaria, este gata să medieze pacea în Ucraina.
Ministerul de Externe ungar a declarat în repetate rânduri că Ungaria lucrează la
diversificarea aprovizionării cu gaze către țară, dar pe termen scurt nu va fi posibilă
înlocuirea energiei rusești. Pe lângă creșterea importului de gaz din Azerbaidjan, Ungaria este interesată să sporească livrările de GNL către țară prin terminalul din Krk din Croația și să dezvolte un zăcământ de gaze în România.
În plus, potrivit ministrului maghiar de externe Peter Szijjarto, Budapesta, ca parte a
diversificării aprovizionării, are în vedere posibilitatea de a importa petrol din Ecuador în cazul în care tranzitul pe uscat al petrolului rusesc prin Ucraina devine imposibil. Anterior, Szijjarto a declarat că, în timpul vizitei sale în capitala Qatarului, Doha, a fost semnat un acord prin care companiile energetice din Ungaria și Qatar pot începe discuții privind furnizarea de gaze naturale lichefiate Ungariei în aproximativ trei ani.
Potrivit acestuia, între Ungaria şi Oman sunt în derulare discuții la nivel de specialiști și companii cu privire la posibila începere a importurilor de petrol și gaze naturale din Oman. Szijjarto a subliniat că acordurile cu țările din Golf privind furnizarea de petrol și gaze a Ungariei nu înseamnă renunțarea la contractele cu Rusia, ci vizează diversificarea.