Update articol:
Vâlcov a exclus ca anumite bănci să plece din România: "Exclus, haideţi să fim realişti, nu o să vedeţi niciodată vreun câine plecând de la măcelărie, aşa este şi în sistemul bancar şi în energie şi în celelalte"

Vâlcov: “Ar fi o greşeală ca ordonanţa să nu se dea, nu se prăbuşeste bursa, acţiunile îşi vor reveni”

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a declarat că ar fi o greşeală ca OUG privind măsuri fiscale şi noi taxe anunţată de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, “să nu se dea” şi a adăugat că fluctuaţia de miercuri de la Bursa de Valori Bucureşti este una “normală”, iar “acţiunile îşi vor reveni”.

“Sunt fluctuaţii la bursa de la Bucureşti în urma anunţului domnului ministru al Finanţelor. Ar fi o greşeală ca ordonanţa să nu se dea. Dacă ordonanţa nu s-ar da, atunci ar fi acuzat Guvernul de manipulare a bursei. Aceste scăderi sunt trecătoare. (…) Deci, să vă aşteptaţi ca aceste căderi să fie recuperate în două-trei săptămâni. Probabil a fost o reacţie emoţională, probabil şi o presiune pe Guvern: atenţie că se prăbuşeşte bursa. Nu se prăbuşeşte, bursa, acţiunile îşi vor reveni. Apropo, cred că este un foarte bun moment de investiţii în acţiunile care tocmai au coborât, deci este bine să se investească în ele pentru a creşte la loc şi bursa şi pentru a creşte la nivelul la care erau. Nu vedem o problemă, fluctuaţie normală”, a declarat Darius Vîlcov, la Antena 3.

BVB încheie o ședință de coșmar, în care a pierdut 3,2 miliarde euro din capitalizare

 

Vâlcov despre “taxa pe lăcomie”: Nu urmărim să luăm bani de la bănci, vizăm ca ratele românilor să scadă

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul nu urmăreşte să bani de la bănci prin “taxa pe lăcomie”, ci vizează o scădere a ratelor românilor cu 10-15%.

“Dacă trec de 1,5 %, noi le punem o taxă, se cheamă de lăcomie, cu cât te lăcomeşti să ai acest ROBOR mai mare, cu atât taxa creşte. Dacă cobori sub acest nivel de 1,5, taxa este zero. Ce se va întâmpla sau ce urmărim să se întâmple ? Nu urmărim să luăm niciun ban de la bănci, sub nicio formă. Dorim însă, ca prin înţelegerile pe care le-au avut atunci când au mărit acest nivel al ROBOR-ului, poate Crăciunul şi Revelionul este un bun moment să se gândească şi de la 1 ianuarie să vedem un nivel scăzut al ROBOR-ului şi, astfel, ratele românilor să scadă cu aproximativ 10-15%, asta ar însemna un ROBOR de 1,5%, înseamnă că ratele bancare ale românilor vor scădea undeva la 10-15%. Şi atunci toată lumea ar fi fericită, şi românii ar plăti rate aşa cum trebuie şi aşa cum sunt în restul Europei (…) nici băncile nu ar plăti nicio taxă şi şi Guvernul este liniştit că măsurile pe care le ia, de creştere a salariilor, măsurile de creştere a economiei, nu sunt toate înghiţite şi strânse de pe piaţă, toate aceste venituri, şi duse în altă parte”, a declarat Darius Vâlcov, miercuri seară, la Antena 3.

El a precizat că măsura privind ROBOR de 1,5% este singura pe care Guvernul o are în vedere în privinţa băncilor.

Fiind întrebat dacă există riscul real ca prin măsura privind ROBOR să se blocheze creditarea, Vâlcov a răspuns: “Creditarea este oricum blocată în România”.

“Astăzi suntem într-o situaţie în care doar 75% din banii care sunt colectaţi de pe piaţă sunt aruncaţi în creditare. Deci, practic, luăm 100 de lei din depozite de la populaţia din România şi întoarcem doar 75 de lei pentru dezvoltarea companiilor şi dezvoltarea personală a oamenilor, acesta este primul blocaj. Al doilea, este măsura aplicată de la 1 ianuarie de către BNR care a considerat, aşa cum au gândit tot acest an, “că este bine să crească dobânda de politică monetară de la 1,75 la 2,5 că este bine şi să scadă gradul de îndatorare de la 60 la 40% pentru populaţie, deci, practic, au îngrădit destul de mult de aceea a şi fost nevoit Guvernul României să vină cu programe, gen ‘Investeşte în tine’ prin care tinerii, şi nu numai tinerii, persoane până la 55 de ani, pot să ia împrumuturi fără dobândă până la 10 mii de euro. Deci, deocamdată suntem într-o piaţă blocată, da, ar putea să existe această variantă a dumneavaostră ca piaţa să fie blocată în aceste bănci, numai că în momentul în care va exista cerere ,oferta nu trebuie să vină doar de la actorii care astăzi sunt în piaţă, pot să vină actori noi, pot să se dezvolte mai mult companiile româneşti, poate să vină şi bănci”, a spus el, citat de Agerpres.

Vâlcov a exclus ca anumite bănci să plece din România pe motiv că nu le mai convin condiţiile economice. “Exclus, haideţi să fim realişti, nu o să vedeţi niciodată vreun câine plecând de la măcelărie, aşa este şi în sistemul bancar şi în energie şi în celelalte”, a completat el.

Consilierul premierului Dăncilă a confirmat că în momentul de faţă poate fi vorba şi despre o acuzaţie de “cartel” pentru bănci.

“Da. A existat tot timpul această suspiciune. Nu a fost formulată în scris această acuzaţie, dar a fost şi ieşirea domnului guvernator din această săptămână care a acuzat direct 8 bănci din România că subminează, până la urmă, economia naţională, că despre asta este vorba. În momentul în care ţii nedezvoltat un popor şi o ţară, la acel moment, de fapt, subminezi economia naţională. Nu am văzut reacţii, după această acuzaţie extrem de gravă a lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României”, a declarat Vâlcov.

El a completat că “sunt cele mai mari bănci, fără CEC”, întrebat despre ce bănci ar fi vorba.

Vâlcov a spus, legat de o eventuală sesizare a Consiliului Concurenţei, că este mai greu de lucrat cu această instituţie: “Este mai greu cu Consiliul Concurenţei de lucrat, pentru că anul trecut, vă amintiţi, când domnul Daea a solicitat Consiliului Concurenţei să se facă anumite controale a fost întrebat de ce nu solicită Consiliul Concurenţei. Pentru că la Consiliul Concurenţei răspunsul este foarte simplu: «o să analizăm şi doi ani, trei ani, vă dăm un răspuns». Păi, în doi ani, trei ani se termină şi următorul mandat al lui Isărescu, să zicem că n-ar mai prinde un alt mandat, adică nu avem răspunsuri de la Consiliul Concurenţei într-un termen rezonabil”. 

BVBStiri BVB

CEMACON SA (CEON) (23/06/2021)

Linie de Productie Invelis Ceramic

PREBET SA AIUD (PREB) (23/06/2021)

Notificare prag detineri/vot<15%

ELECTROARGES SA (ELGS) (23/06/2021)

Schimbari in Componenta CA - Numire Administratori Provizorii

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (22/06/2021)

Convocare AGAO 26.07.2021/ 27.07.2021