Update articol:

Valentin Ionescu, ASF: “Trei auditori – foarte cunoscuți în piață – au certificat existența banilor la City Insurance”; Surse: Auditorii au fost chemați la ASF să dea explicații

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a avut semnale de la niciunul dintre cei trei auditori ai City Insurance că aceasta nu are bani în cont pentru a îndeplini cerințele de capital, a spus Valentin Ionescu, directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), intervievat la Gândul Financiar.

Cele trei companii la care a făcut referire oficialul ASF sunt BDO și Grant Thornton.

City Insurance se îndreaptă spre faliment, după ce în conturile companiei nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP HOLDING BV, respectiv 150 de milioane euro, pentru a acoperi cerința minimă de capital (MCR). În iunie, Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat conducerea City Insurance, pentru patru luni, după cum a decis Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a dat amenzi usturătoare companiei și conducerii acesteia.

Controalele efectuate de Au­to­ritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la City Insurance, liderul pieţei asigurărilor, au scos la lumină dovezi pri­vind o lipsă semnificativă de lichiditate a asigurătorului, care a fost aco­perită prin extrase de cont la o so­cietate bancară cu care compania, în fapt, nu ar fi avut raporturi con­tractuale, potrivit informaţiilor publi­cate de ASF în Monitorul Oficial, a scris, recent, zf.ro.

Valentin Ionescu a povestit cum a demarat verificările asupra City Insurance și cum s-au derulat.

„Primele suspiciuni cu privire la această situație mi-au fost semnalate imediat ce am preluat mandatul, în februarie. Practic, din martie am avut primele semne de întrebare cu privire la inexistența contului și a banilor. Am demarat verificările necesare, am apelat la autoritățile europene – Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și la Autoritatea Federală din Elveția care ne-a răspuns după mai bine de o lună și jumătate, mai precis în aprilie, după ce au făcut propriile investigații, la banca respectivă din Elveția, că nu există acel cont și nici acei bani și că nu au avut o relație cu această societate niciodată. Mai mult, ne-au indicat și alte elemente care erau pe extrasele de cont ca fiind nelalocul lor, cum ar fi adresa de email a băncii”, a declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL FINANCIAR Valentin Ionescu (ASF).

ASF a cooperat cu două autorități din paradisuri fiscale: Cayman și Barbados. Directiva europeană în domeniu permite, dacă se respectă ratingul, ca un asigurator din România să se reasigure și în aceste paradisuri fiscale.

„Am schimbat informații cu autoritatea din Cayman, am schimbat informații cu autoritatea din Barbados, care ne-au ajutat să descoperim că și pe partea de reasigurare erau probleme. În același timp, în urma controlului pe care ASF l-a început în prima parte a lunii mai – și tocmai ce a fost finalizat -, am descoperit alte disfuncționalități în activitatea companiei care vor fi prezentate când acest control va fi valorificat”, a mai spus Valentin Ionescu.

Potrivit acestuia, activitatea ASF a fost îngreunată de faptul că City Insurance dădea foarte greu documente, contesta toate deciziile autorității: “Chiar am avut o decizie din 2019 suspendată de instanțele din România mai bine de un an de zile. Este vorba despre o decizie dată în urma unui control și i se cerea companiei, printre altele, să-și mărească capitalul de solvabilitate. Era foarte sănătos dacă acea decizie rămânea în picioare și compania își restabilea încă din 2019 acest capital de solvabilitate. Din păcate, decizia ASF a rămas suspendată până la începutul lui 2021. Pentru noi, a fost un element care ne-a împiedicat în activitatea noastră de supraveghere, pentru că pârghiile noastre sunt limitate atunci când intervin și alte entități din afara ASF. Mai mult, în această perioadă, compania a avut trei auditori. Acești auditori – foarte cunoscuți în piață – au certificat existența acelor bani. Iar ASF se bazează în mare măsură pe rapoartele de audit ale acestora în activitatea sa. Din păcate, aici nu au fost semnale de la niciunul dintre cei trei auditori că acei bani nu ar exista”.

Auditorul extern al societatii pentru anul 2020 a fost SC Grant Thornton S.R.L.

Pentru 2019, auditorul BDO a formulat o Opinie cu rezerve.

În perioada când City Insurance a fost în procedură de redresare financiară pe bază de plan (2016-2017),  Deloitte a facut o evaluare a activelor si pasivelor companiei.

Potrivit surselor noastre, BDO și Grant Thornton au fost chemați la discuții la ASF, li s-au cerut documente, pentru a se vedea dacă au respectat practica de audit.

La sfârșitul anului 2020, City Insurance deținea 20,07% din piața de asigurări din România, în funcție de veniturile din primele brute subscrise.

City Insurance este controlată de Vivendi International SRL – 85,23%, Nicolae Mușat – 8,9%, Fortuna Coppola – 2,37%, Cristian Pascale – 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice – 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, potrivit hotnews.ro.

I3CP este un investitor olandez cu activitate în asigurări, reasigurări, asset management şi fintech-uri. I3CP gestionează peste 15 miliarde euro şi are birouri în Amsterdam şi Atena.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)