Rusia ar fi expusă unor riscuri nefondate, dacă ar continua să vândă gaz către țări neprietenoase pentru dolari și euro, deoarece ambele valute și-au pierdut credibilitatea, a declarat vineri președintele Consiliului Federației Rusiei, camera superioară a Parlamentului rus, Valentina Matviyenko, potrivit TASS.
„În mijlocul celor mai puternice presiuni și sancțiuni nelegitime, încă preferăm să acționăm ca un membru responsabil al comunității economice internaționale. Nu am făcut nimic care ar putea înrăutăți condițiile pentru partenerii noștri care sunt destinatarii hidrocarburilor noastre. Toate contractele pentru aceștia rămân în vigoare: datele de furnizare, sumele și prețurile stabilite în euro și dolari. Singura diferență este că decontările efective vor fi efectuate în ruble”, a spus Matviyenko la o întâlnire dedicată dezvoltării rețelelor regionale de distribuție a gazelor din Rusia, la care a participat și viceprim-ministrul Alexander Novak.
“Nimeni nu ar trebui să supradramatizeze sau să politizeze acest lucru. Este dreptul nostru suveran și decizia noastră suverană. În trecut, am fost plătiți pentru gaz în dolari și euro, iar o parte din plăți au intrat în rezervele noastre de aur și valută. Am fost lipsiți de oportunitatea de a le folosi. De fapt, aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și a regulilor comerțului internațional. Nu vom mai accepta plăți în valute care și-au pierdut credibilitatea. A vinde hidrocarburi fără a fi plătite la timp ar fi echivalent cu caritate”, a adăugat ea.
Matviyenko speră că partenerii din Occident vor reacționa la poziția Rusiei cu înțelegere și vor asculta cu atenție argumentele Rusiei. Ea a descris drept corectă, patriotică și rezonabilă din punct de vedere economic decizia de a exporta gaze către țări neprietenoase cu condiția plății în ruble.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat joi un decret conform căruia cei care cumpără gaze naturale ruseşti trebuie să plătească în ruble. El a subliniat că “Rusia va refuza să accepte plăți în cadrul unor astfel de contracte în valute străine discreditate, cum ar fi dolarul și euro, și a cerut guvernului să ordone companiei Gazprom să introducă modificările necesare la contractele în vigoare”.