Update articol:

Euro scade la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani în raport cu dolarul, pe măsură ce temerile de recesiune cresc

  • Euro a scăzut cu aproximativ 1,3%, ajungând  la 1,029 dolari până la mijlocul după-amiezii în Europa, fiind mai devreme la 1,028 dolari.

  • Indicele economic Sentix din iulie a arătat că moralul investitorilor din zona euro (19 țări) a scăzut la cel mai scăzut nivel din mai 2020, indicând o recesiune „inevitabilă”.

  • Forța dolarului continuă, între timp, pe măsură ce investitorii cu aversiune la risc caută un adăpost sigur, iar Rezerva Federală a Statelor Unite se angajează în ceea ce pare a fi un regim agresiv de majorare a ratei dobânzii.

 

Euro a scăzut marți la cel mai redus nivel din ultimele două decenii, în condițiile în care temerile de recesiune în zona euro s-au intensificat, prețurile gazelor crescând și războiul din Ucraina nu dă semne de atenuare, potrivit CNBC.

Euro a scăzut cu aproximativ 1,3%, ajungând la 1,029 dolari până la mijlocul după-amiezii în Europa, situându-se mai devreme la 1,028 dolari.

Inflația din zona euro a atins un record, de 8,6% în iunie, ceea ce a determinat Banca Centrală Europeană să informeze piețele în prealabil  cu privire la intenția sa de a majora ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani, la reuniunea sa din iulie.

Cu toate acestea, temerile tot mai mari de recesiune pot limita capacitatea băncii centrale de a înăspri politica monetară. Indicele economic Sentix din iulie a arătat luni că moralul investitorilor din zona euro (19 țări) a scăzut la cel mai mic nivel din mai 2020, indicând o recesiune „inevitabilă”.

Inflația record în Europa a fost favorizată de creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaze în ultimele luni.

Prețurile gazelor naturale în Europa și-au extins luni creșterea necruțătoare, urcând la maxime nemaiîntâlnite de la începutul lunii martie, deoarece grevele planificate în Norvegia au contribuit la problemele pieței legate de reducerile de aprovizionare din Rusia. Prețul gazului la hub-ul olandez TTF, un etalon european pentru tranzacționarea gazelor naturale, a fost observat ultima dată cu o creștere cu 7,8%, ajungând la 175,5 euro (180,8 dolari) pe megawatt-oră.

Toți acești factori au lovit puternic euro. Moneda zonei euro a pierdut peste 9% din valoarea sa față de dolar de la începutul anului.

Forța dolarului continuă între timp, pe măsură ce investitorii cu aversiune la risc caută un adăpost sigur, iar Rezerva Federală a Statelor Unite se angajează în ceea ce pare a fi un regim agresiv de majorare a ratei dobânzilor.

După ce a crescut ratele dobânzilor de referință cu trei sferturi de punct procentual în iunie, președintele Fed Reserve, Jerome Powell, a declarat că banca centrală ar putea crește ratele dobânzilor cu o valoare similară luna viitoare.

Euro a scăzut, de asemenea, față de lira sterlină, ajungând la 0,8595 lire sterline până la mijlocul după-amiezii și a scăzut cu aproximativ 1,2% față de yenul japonez.

 

O grevă din Norvegia ar putea reduce producția de gaze a ţării cu 13%

 

BVB | Știri BVB

STK EMERGENT (STK) (17/01/2025)

Intermediar emisiune unitati de fond si stabilire pret

ROMCARBON SA (ROCE) (17/01/2025)

Prelungire contract a carui valoare depaseste 10 % din cifra de afaceri

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014