Update articol:

Valeriu Stoica propune un pact pentru prelungirea mandatului actualului Consiliu de Administraţie al BNR 

Fost președinte PNL și ministru de Justiție, Valeriu Stoica a propus, în această seară, într-o emisiune la DIGI 24, un pact pentru prelungirea mandatului actualului Consiliu de Administraţie al BNR.

Domnia sa a spus: “O schimbare a Consiliului de Administraţie al BNR în acest moment îmi produce teamă, frisoane chiar, pentru că nu ştiu ce vor propune cei de la PSD şi ALDE , mai ales pentru funcţia de guvernator. Imaginea pe care o are BNR nu doar în Romania, ci în mediul economic european, şi chiar dincolo de graniţele Europei, este imaginea unui pilon de stabilitate într-o mare furtunoasă. Pentru că România are imaginea de mare furtunoasă, mai ales în ultima perioadă. BNR a fost pilonul de stabilitate. A-l fragiliza ar fi un mare pericol pentru noi, ca români”.   

Recent, Victor Cionga, partener AZ Capital, ne-a declarat că Banca Naţională a României este una din instituţiile româneşti cu credibilitate internaţională neafectată în ultimii 30 de ani  şi un semnal pozitiv pentru România ar fi ca, la alegerile pentru conducerea BNR din acest an, “să se meargă în continuare pe mâna” actualului guvernator Mugur Isărescu. 

Într-un mesaj postat pe Facebook în dimineaţa zilei de marţi, domnia sa scria: “Ceea ce mi se pare mie că ar fi nu numai un semnal pozitiv, dar și unul de substanță ar fi ca, în cazul alegerilor pentru Consiliul de Administrație al BNR, să se lase deoparte improvizațiile cu o puternică tentă politică și să se meargă pe mâna și mai ales pe recomandările domnului Mugur Isărescu, guvernatorul actual. L-am cunoscut numai în împrejurări oficiale, dar mi se pare că, în afara faptului că este un profesionist, este și un mare patriot.

Ar fi un semnal bun al României către UE, ușor de dat și fără costuri politice interne pentru noua conducere a partidului majoritar; care nu are nevoie în acest moment, după un vot pro UE masiv al populației, de o «ștampilă»suplimentară anti UE și de una care să fie percepută ca fiind una contra organisme financiare internaționale. De care nu ştii cand poti avea nevoie…”  

Mugur Isărescu, în vârstă de 69 de ani, este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcţie la nivel mondial. În luna octombrie a acestui an, expiră mandatul actualului Consiliu de Administraţie al BNR.

În ultima perioadă, autoritatea lui Mugur Isărescu a început să fie contestată, mulţi analişti şi politicieni declarând că ar fi bine să se retragă din funcţie.

„Dacă actuala conducere este înlocuită cu oameni slab calificaţi şi loiali puterii politice, atunci randamentele pentru titlurile de stat ar putea creşte iar leul ar putea fi supus la presiuni. Mă tem că daca nu va fi Isărescu, va fi cineva mai puţin credibil şi cu mai puţină influenţă”, a spus, recent, Blaise Antin, analist la American TCW Group, pentru Bloomberg.

Agenţia internaţională a precizat că, printre potenţialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu, ar fi Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, Aura Socol, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), Cristian Socol, soţul Aurei Socol şi profesor în cadrul ASE, şi Leonardo Badea, care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

BVB | Știri BVB

MECANICA CEAHLAU (MECF) (08/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (08/08/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 02.08.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/08/2022)

Structura actionariat la data de 31 iulie 2022

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/08/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (08/08/2022)

Rascumpararea actiuni proprii perioada 01-05.08.2022