Update articol:
Reacţie la acuzaţiile de anul trecut ale lui Florin Citu

Valery Kuzmin: „După «scandalul de spionaj» izbucnit, literalmente din nimic, în jurul Băncii Internaţionale de Investiţii, proiectul privind crearea la Bucureşti a unui centru oncologic cu tehnologii ruseşti pe protoni a îngheţat”

iib.int iib.int

Relaţiile comerciale dintre România şi Rusia au continuat să se dezvolte constant, deşi, conform, estimărilor preliminare bazate pe datele celor 11 luni din 2019, la finalul anului ne putem aştepta la o uşoară scădere a cifrei de afaceri comerciale – între 5 şi 7%, a declarat, luni, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, cu ocazia Zilei diplomatului rus. 

Acest lucru se datorează, conform ambasadorului Kuzmin, atât unei scăderi a preţurilor mondiale la hidrocarburi (principalul articol al exporturilor ruseşti), cât şi unei diminuări vizibile a exportului de produse inginereşti româneşti în Rusia. Cu toate acestea, volumul total al comerţului va atinge aproximativ 4,7 miliarde de dolari.       

Valery Kuzmin a mai spus că, anul trecut, s-au purtat negocieri privind crearea, în România, a unui centru oncologic cu tehnologii pe protoni, pe baza tehnologiilor avansate dezvoltate de Rusia, cu finanţare de la Banca Internaţională de Investiţii (IIB). Ambasadorul Rusiei a precizat: Cu toate acestea, după «scandalul de spionaj» izbucnit în jurul IIB, literalmente din nimic, proiectul a fost îngheţat, deşi ar fi putut da un impus semnificativ nu numai luptei împotriva cancerului în România, ci şi turismului medical din strămnătate (cu toate beneficiile comerciale însoţitoare pentru ţara dumneavoastră). 

Actualul ministru demis al Finanţelor, Florin Cîţu, a adus, anul trecut, acuzaţii extrem de grave la adresa IIB şi a fostului ministru de finanţe Eugen Teodorovici. 

Acesta a spus că Banca Internațională de Investiții este calul Troian al lui Putin în inima UE:  „Putin, Viktor Orban și Dragnea au creat un vehicul prin care să intre bani din afara UE în interiorul, UE dar mai ales care să funcționeze în interiorul UE fără să fie sancționat. (…) Rusia este supusă unor sancțiuni economice din partea partenerilor noștri strategici. România este obligată să respecte aceste sancțiuni. În 2017 guvernul a inițiat un proiect de lege prin care România își majora participația la o bancă cu sediul la ..atenție, Moscova. Ce este cu această bancă?

Banca se numește Banca Internațională de Investiții (BII). Este o bancă înființată pe vremea comuniștilor pentru zona economică controlată de URSS. După 1990, Polonia și Ungaria s-au retras. România nu. Iar banca, evident, rămăsese fără activitate.

Vladimir Putin a resuscitat această bancă în 2012. Relațiile sale personale cu Viktor Orban au făcut ca Ungaria să revină ca acționar al acestei bănci în 2015. Mai mult, Ungaria a devenit cel mai mare acționar al acestei bănci. Alți acționari, Cuba (vă aduceți aminte de escala lui Teodorovici la Moscova în drum spre Cuba), Republica Socialistă Vietnam, Mongolia etc. Întrebarea pentru noi este clară. De ce bagă România mai mulți bani într-un vehicul financiar care nu are legătură cau partenerii noștri strategici? Un vehicul care evident reprezintă interesele Rusiei în UE. Simplu. Pentru că așa vrea Dragnea. Majorarea de capital pe care a făcut-o România a fost precedată de vizitele dese ale ministrului de externe ungar la București. În acelaşi timp vă aduceți aminte de scandalul legii offshore. Dragnea a schimbat legea până a ieșit așa cum au vrut rușii.

Sau OUG 114/2018. Așa cum v-am arătat de mai multe ori, primii și singurii care au beneficiat au fost rușii. Mai mult, această ordonanță are rolul de a scădea prețul activelor unor bănci și al altor companii private din sectoare diferite ale economiei, pentru a putea fi preluate de «salvatori» prin acest vehicul. Astfel, Rusia devine proprietar în zone strategice din economia României.

BII este una dintre cele mai active pe piața de capital și de obligațiuni din România. Bineînțeles că achiziționează și obligațiuni de stat. Aceeași bancă, controlată direct de Putin, se pare că este în procedura de achiziționare a unui pachet important de acțiuni în grupul Digi 24. Interesant, nu?

Este evident, pentru mine, că Putin, Viktor Orban și Dragnea au creat un vehicul prin care să intre bani din afara UE în interiorul, UE dar mai ales care să funcționeze în interiorul UE fără să fie sancționat. Asta înseamnă să fii mafiot! Urmează partea cea mai periculoasă pentru UE. BII, prin decizia rușilor, își mută sediul în inima UE. Unde credeți? Da, La Budapesta. Și mai important. ATENȚIE!

Toți angajații băncii vor avea statut de diplomat. Asta înseamnă că nu pot fi arestați sau reținuți. Punct. Orice ar face. De ce ar avea angajații unei bănci nevoie de acest statut? Uite așa trei dictatori fac un vehicul financiar, cu sediul în UE controlat de ruși, și care nu poate fi supus sancțiunilor europene. Este BII calul Troian al lui Putin în inima UE? Da, în opinia mea. Acum înțelegeți de ce zicea Teodorovici că nu are nevoie de bani de la bănci? Este clar acum ce este cu escala la Moscova?

Eugen Teodorovici este implicat direct. El este reprezentatul României în boardul guvernatorilor acestei bănci. Mai mult România are și un vicepreședinte executiv în conducerea băncii. Venit din MFP și care stă la Moscova”.

 

Acuzaţii extrem de grave ale senatorului PNL Florin Cîțu: „România bagă bani în Banca Internațională de Investiții, un vehicul care evident reprezintă interesele Rusiei în UE”