Update articol:

Verchere, Petrom: Este crucial ca legea offshore să fie modificată anul acesta; Implicarea Romgaz în proiectul Neptun Deep ne face încrezători în modificarea legii offshore

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

*Rolul gazului natural este esențial, pe piața din România, în vederea tranziției energetice

*Şeful OMV spune că proiectul Neptun este mai important ca niciodată pentru Petrom

Este crucial ca legea offshore să fie modificată anul acesta, a spus, azi, Christina Verchere, CEO-ul Petrom, în cadrul unei conferințe. Ea a subliniat că, în România, gazul natural are un rol cheie în tranziția energetică.

Petrom solicită, de mai multă vreme, modificarea legii privind expoatările offshore, pentru a putea decide demararea proiectului Neptun Deep, de exploatare de gaze, în Marea Neagră.

Christina Verchere a spus: „Referitor la legea offshore, avem nevoie de stabilitate fiscală, având în vedere investiția masivă necesară. România este încă necompetitivă în privința fiscalității. Avem nevoie de o piață liberă. Marea Neagră este fundamentală pentru România”.

Ea s-a arătat optimistă cu privire la modificarea legii offshore în acest an, bazându-se inclusiv pe implicarea Romgaz, companie controlată de statul român, în proiectul Neptun Deep.

La data de 17.06.2021, S.N.G.N. Romgaz S.A. si ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vanzatorul acorda Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioada de 4 luni (pana la data de 15 Octombrie 2021) („Acordul de Exclusivitate”) cu privire la negocierile de achizitie a tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca, potrivit Romgaz.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

Rainer Seele, care la finele lunii august va pleca din postul de director general al OMV, acționarul majoritar al Petrom, crede că este sarcina succesorului său să facă comentarii cu privire la subiectele strategice dar a ţinut miercuri să sublinieze că proiectul Neptun din Marea Neagră “este mai important ca niciodată” pentru perspectivele viitoare ale Petrom, transmite agenţia APA, potrivit Agerpres.

O decizie finală de investiţii cu privire la proiectul de gaze Neptun din Marea Neagră ar urma să fie adoptată în primul trimestru din 2022.

“OMV va face tot ceea ce stă în puterea sa pentru a se asigura că acest proiect este unul de succes”, a spus miercuri Rainer Seele, adăugând însă că şi Guvernul României trebuie să asigure cadrul necesar pentru această investiţie. Cu privire la acest aspect, Rainer Seele a spus că este optimist şi că vede că există conştientizarea necesară.

Christina Verchere consideră că Fit for 55, proiectul prin care Comisia Europeană își propune combaterea schimbărilor climatice, creeează oportunități și provocări pentru țările UE.

“Pachetul Fit for 55 este ambițios, dar este clar că trebuie să mergem în direcția aceasta”, a spus CEO-ul Petrom.

Potrivit acesteia, Petrom a redus emisiile de carbon cu 26% față de 2010 și are ca țintă reducerea intensității emisiilor de carbon cu 27% până în 2025 față de 2010.

Ea a mai spus: “Pentru noi, este fundamental rolul gazului natural, pentru a asigura revenirea economică și securitatea energetică.

Este o sursă de energie, dar are rol și în echilibrare a pieței de regenerabile. Când nu este soare și nu bate vântul, este important să existe o sursă de energie pe care te poți baza. Gazul natural este cheia.”

Petrom are un rol important pe piața gazelor, dar își va crește poziția și pe regenerabile și se uită și la captarea şi stocarea de CO2, a mai spus Verchere.

BVBStiri BVB

ZENTIVA S.A. (SCD) (24/09/2021)

Convocare AGAO - 1 noiembrie 2021

Turbo Long on Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA (RCSNGTL1) (24/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 12:35 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (24/09/2021)

Semnarea unui contract de vanzare-cumparare pentru One Athenee

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (23/09/2021)

Retragere autorizatie administrator de risc