Update articol:
Trump pe Twitter:   S-a cântat «Îl vrem pe Trump». Iubesc Franţa"

VESTELE GALBELE – Proteste în Franţa, Belgia şi Olanda (video) – vezi declaraţia lui Trump

ACTUALIZARE

Autorităţile franceze au lansat verificări după multiplicarea conturilor false destinate să amplifice, pe reţelele sociale, contestaţia exprimată de “Vestele galbene”, au informat sâmbătă surse apropiate dosarului, relatează AFP, potrivit Agerpres. Secretariatul general al apărării şi securităţii naţionale (SGDSN) se ocupă de coordonarea verificărilor în curs, a explicat această sursă.

Potrivit publicaţiei britanice The Times, care a citat analize efectuate de societatea de securitate cibernetică New Knowledge, circa 200 de conturi de Twitter difuzează fotografii şi înregistrări video ale unor persoane grav rănite de poliţie, presupuse “veste galbene”, în timp ce imaginile prezintă evenimente fără nicio legătură cu manifestaţiile care se desfăşoară în Franţa de mai multe săptămâni.

Serviciile franceze sunt atente la manipularea informaţiei. Este un subiect care necesită investigaţii adânci şi complexe, a precizat sursa.

…………..

ACTUALIZARE ora 21

Circa 125.000 de manifestanţi au defilat sâmbătă în Franţa, în cadrul mişcării “Vestelor galbene”, a făcut cunoscut ministrul de interne, Christophe Castaner, care a anunţat, de asemenea, că 1.385 de persoane au fost reţinute, transmite AFP.

“Au avut loc 1.385 de reţineri, la ora la care vă vorbesc, şi acest număr continuă să crească. Au fost 975 de arestări şi acest număr continuă să crească”, a declarat Christophe Castaner de la sediul Ministerului de Interne. “Este un nivel excepţional”, a adăugat el.

……………..

Mai mult de 30.000 de “veste galbene” protestează astăzi, în Franţa, iar  peste 700 de persoane au fost reţinute, dintre care 575 la Paris, potrivit secretarului de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nunez.

“La nivel naţional, cu tot cu cele de la Paris, suntem la peste 700 de reţineri pentru o participare la mişcare la mijlocul zilei de 31.000 de persoane pe teritoriul naţional, dintre care 8.000 la Paris”, a declarat Nunez la postul France 2.

 

Forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care cer demisia  demisia lui Macron, conform AFP. În jurul orei locale 10.25, forţele de ordine au lansate numeroase grenade lacrimogene în direcţia manifestanţilor pentru a-i face să se retragă, pe o stradă perpendiculară pe Champs-Elysées, în apropiere de Arcul de Triumf. Unii protestatari au răspuns prin proiectile şi petarde.

 

În Paris, multe muzee, numeroase magazine şi metroul au fost închise din cauza protestelor anunţate. De asemenea, zeci de străzi din centrul Parisului au fost închise traficului. Multe magazine au fost baricadate pentru a se evita jafurile, iar mobilierul stradal şi materialele de pe şantiere au fost înlăturate pentru a nu fi folosite ca proiectile.

Circa 89.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în întreaga ţară.

Folosindu-se de reţelele de socializare, protestatarii au numit acest weekend ca “Actul IV” într-o confruntare dramatică cu Macron şi politicile sale. Protestatarii “Vestele galbene”, numiţi astfel după vestele de siguranţă extrem de vizibile pe care şoferii francezi trebuie să le aibă în maşină, au izbucnit în noiembrie din cauza scumpirii carburanţilor.

Autorităţile, care se tem să vadă la Paris reluarea scenelor de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

Trump: S-a cântat «Îl vrem pe Trump». Iubesc Franţa”

Preşedintele american Donald Trump a criticat, pe Twitter, acordul de la Paris privind combatarea schimbărilor climatice, precizând că mişcarea Vestelor galbene în Franţa este dovada că acest acord nu funcţionează.

“Acordul de la Paris nu funcţionează aşa de bine pentru Paris. Proteste şi revolte peste tot în Franţa. Oamenii nu vot să plătească mulţi bani, în mare parte către ţări din lumea a treia (care sunt conduse îndoielnic), ca să protejeze poate mediul. S-a cântat «Îl vrem pe Trump». Iubesc Franţa”, a scris preşedintele american pe Twitter.

 

 

Liceeni îngenuncheați de polițiști

Între timp, imaginile filmate la un liceu de lângă Paris au stârnit indignarea opiniei publice. În ele apar zeci de liceeni îngenunchiaţi cu mâinile ridicate, în faţa poliţiştilor.  Aceste imagini au fost filmate într-un orăşel aflat la 50 de kilometri vest de centrul Parisului.

Imaginile, distribuite masiv pe reţelele de socializare, au stârnit indignarea opiniei publice. “Tineretul francez, umilit”. ”Şocant – în ţara drepturilor omului”, sunt câteva dintre comentarii. Dar autorităţile le-au luat apărarea poliţiştilor de la cel mai înalt nivel. Christophe Castaner, ministrul de Interne a spus: “Imaginile cu tinerii arestaţi în această comună sunt greu de privit, aveţi dreptate să subliniaţi asta. Dar cred că e important să le plasăm în context.”

De când liceenii s-au alăturat protestului vestelor galbene, nemulţumiţi de reforma educaţiei, au fost numeroase incidente asemănătoare. La Marsilia, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, zilele trecute, pentru a dispersa tinerii manifestanţi puşi pe distrugeri. La Mantes-la-Jolie,151 de persoane au fost reţinute.

Un jurnalist care a fost de faţă recunoaşte că imaginea tinerilor îngenunchiaţi i-a amintit de un lagăr, dar spune şi ce a văzut înainte. Patrick Auffret, jurnalist, a spus, conform Ştirilor Pro TV: “Atacul tinerilor asupra poliţiei era foarte violent. Eu eram în spatele poliţiei, cum vedeţi în această fotografie. Eram în spate şi era impresionant. Aruncau cu proiectile. Unii aveau răngi şi erau foarte-foarte agresivi.”

Belgia: Poliţia a arestat circa 50 de manifestaţi ai mişcării “Vestelor galbene” la Bruxelles

Poliţia din Bruxelles a făcut circa 100 de arestări din cauza protestelor de sâmbătă ale mişcării “Vestelor galbene” în capitala Belgiei, a relatat agenţia de presă Belga. Primele arestări au avut loc la gara centrală şi la principala gară feroviară internaţională din Bruxelles, precum şi în zona unde îşi au sediile instituţiile europene.

Poliția belgiană a lansat gaze lacrimogene și tunuri de apă împotriva protestatarilor  care au aruncat cu pietre în clădiri guvernamentale. Protestatarii au distrus semne de circulaţie și semafoare în apropierea unei baricade de poliție care a blocat accesul la biroul premierului Charles Michel, potrivit Bloomberg, în timp ce protestatarii scandau sloganuri în care îi cereau demisia. 

Purtătorul de cuvânt al poliției din Bruxelles, Ilse Van de Keere, declară că aproximativ 400 de protestatari s-au adunat în zonă, iar aproximativ 100 au fost reţinuţi pentru posesia de obiecte periculoase, cum ar fi focuri de artificii sau îmbrăcăminte care ar putea fi folosită ca protecție în confruntările cu poliția.

În Olanda, aproximativ 100 de protestatari s-au adunat într-o demonstrație pașnică în fața parlamentului olandez de la Haga. Cel puțin doi protestatari au fost reținuți de poliție în centrul orașului Amsterdam.

 

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (17/06/2021)

Document informare - alocare actiuni in programul de incentivare SOP2019

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/06/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (17/06/2021)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2020

SOCEP S.A. (SOCP) (17/06/2021)

Prelungire contract mandat director general

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (17/06/2021)

Calcului ratei dobanzii pt. cuponul nr. 7