Update articol:

Vicepreşedintele SUA Mike Pence: “Suntem gata să ripostăm şi suntem gata să ne apărăm interesele noastre şi pe aliaţii noştri din regiune”

Foto Twitter Foto Twitter

SUA  sunt “pregătite” să apere interesele aliaţilor, a declarat marţi seară Mike Pence, vicepreşedintele SUA,  ca răspuns al atacurilor care au vizat rafinării din Arabia Saudită, incidente atribuite Iranului de Administraţia Donald Trump. 

Pence a spus că administrația Trump nu vrea să pornească un război cu nimeni, dar este  pregătită să-și apere aliații. “În urma acestui atac neprovocat, vă promit că suntem pregătiţi”, a spus Pence la Heritage Foundation.

“Suntem gata să ripostăm şi suntem gata să ne apărăm interesele noastre şi aliaţii noştri din regiune”, a adăugat Mike Pence, citat de publicaţia The Hill.

Pence a mai precizat că „se pare” că Iranul a fost responsabil pentru atacul asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, dar a adăugat că serviciile de informaţii americane lucrează pentru a confirma detaliile.

El a adăugat că secretarul de stat Mike Pompeo se va deplasa în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu responsabilii  americani de acolo cu privire la atac. „Evaluăm toate dovezile, ne consultăm cu aliații noștri”, a spus Pence.

“Dacă Iranul a comis acest ultim atac pentru a face presiune asupra preşedintelui Trump pentru ca el să cedeze, strategia sa este sortită eşecului. SUA vor face tot ce este necesar pentru a ne apăra ţara, soldaţii şi aliaţii în Golf”, a declarat Mike Pence, subliniind că preşedintele Donald Trump va stabili cea mai bună modalitate de reacţie.

“Statele Unite vor lua toate măsurile necesare” pentru apărarea aliaţilor, a insistat Mike Pence.

Atacurile cu drone de sâmbătă, care au vizat rafinării din Arabia Saudită, au afectat aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită, a informat cotidianul Financial Times. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais. Oficialii administrației Trump, inclusiv Pompeo, au învinuit în mod direct Iranul.

Totuși, Trump s-a abţinut să atribuie direct atacul Iranului, spunând că Statele Unite vor aștepta ca Arabia Saudită să stabilească cine a fost responsabil.

Luni, oficialii saudiți au declarat că primele dovezi arată că armele folosite erau iraniene și că atacul nu a fost lansat din Yemen, dar că originea lui rămâne necunoscută. “Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locaţia. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen aşa cum susţin insurgenţii huthi”, a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.

Iranul a catalogat drept “inacceptabile” acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, s-a declarat luni seară “extrem de preocupat” de atacurile care au vizat rafinării din Arabia Saudită, acuzând Iranul de amplificarea tensiunilor regionale şi avertizând că există riscul escaladării crizei. “Suntem preocupaţi de ceea ce vedem mai ales din partea Iranului. Iranul susţine diverse grupuri teroriste şi este responsabil de acţiunile în sensul destabilizării întregii regiuni”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Rusia a cerut, luni, comunităţii internaţionale să nu tragă concluzii “pripite” în cazul atacurilor cu drone care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită, în contextul în care Statele Unite au atribuit aceste acţiuni Iranului. 

BVBStiri BVB

CEMACON SA (CEON) (23/06/2021)

Linie de Productie Invelis Ceramic

PREBET SA AIUD (PREB) (23/06/2021)

Notificare prag detineri/vot<15%

ELECTROARGES SA (ELGS) (23/06/2021)

Schimbari in Componenta CA - Numire Administratori Provizorii

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (22/06/2021)

Convocare AGAO 26.07.2021/ 27.07.2021