Update articol:

Viitorul comisar pentru servicii financiare promite să reglementeze criptomonedele precum Libra

Valdis Dombrovskis . Sursa Facebook

Criptomonedele ar putea avea un efect sistemic asupra stabilităţii financiare şi ar trebui reglementate de Uniunea Europeană, a declarat marţi viitorul comisar european pentru servicii financiare, Valdis Dombrovskis, transmite Bloomberg.

Cu prilejul audierii sale de către Parlamentul European, Valdis Dombrovskis a spus că ar trebui examinat impactul criptomonedelor asupra unor domenii precum stabilitatea financiară, stabilitatea monetară, protecţia datelor şi combaterea spălării banilor.

„Europa are nevoie de o abordare comună cu privire la criptomonedele precum Libra. Intenţionez să propun o nouă legislaţie în acest domeniu. Trebuie să reglementăm Libra, să o supervizăm în UE atât din punct de vedere al stabilităţii financiare cât şi al protecţiei investitorilor”, a spus Dombrovskis europarlamentarilor, potrivit Agerpres.

În luna iunie a acestui an, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin.

Potrivit lui Dombrovskis, proiectul Libra, chiar dacă nu este încă operaţional, ar putea reprezenta un risc la adresa stabilităţii financiare având în vedere amploarea sa, în condiţiile în care milioanele de utilizatori Facebook din Europa ar putea utiliza noua monedă digitală. Dombrovskis a adăugat că noile reglementări ar trebui să se concentreze pe apărarea stabilităţii financiare, protejarea consumatorilor şi abordarea riscurilor spălării banilor prin intermediul criptomonedelor.

În prezent, în Uniunea Europeană nu există reglementări specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar. Însă planurile celor de la Facebook au tras un semnal de alarmă astfel că în prezent blocul comunitar vrea să determine G20 să adopte măsuri globale cu privire la criptomonede.