Update articol:

Virgil Popescu: Comisia Europeană va propune plafonarea prețurilor, mult hulită de către USR; circa 90% dintre români sunt acoperiți total de plafonul impus prin OUG

Virgil Popescu

Comisia Europeană va propune plafonarea prețurilor, mult hulită de către USR, a spus acum câteva minute ministrul Energiei Virgil Popescu, la dezbaterea moțiunii USR împotriva sa. 

Potrivit ministrului, circa 90% dintre români sunt acoperiți total de plafonul impus prin OUG:  “Circa 90% dintre români au fost acoperiți și iarna trecută de plafon. Și vorbim despre românii cu venituri mici sau medii, adică cei care au exact cea mai mare nevoie de protecție din partea statului. Iar această protecție nu se oprește pe 31 martie, ci continuă până în 31 august 2023!

Așa facem protecție eficientă, intervenind direct în prețul final. Apropos, ați urmărit ultimele evoluții de la Bruxelles? Comisia Europeană va propune plafonarea prețurilor, mult hulită de către dumneavoastră”.

În ceea ce privește consumatorii non-casnici, cei mai mulți dintre ei, circa 82%, adică 297.000 de consumatori, consumă 590 kwh pe lună! Aici intră IMM-urile care țin economia în spate, pe care le-am protejat, și pe ele, prin OUG, asigurând plafonare pentru 85% din consum la prețul de 1 leu per kwh, a mai spus Virgil Popescu.

Acesta a adăugat: “Mai mult, industria alimentară, în totalitate, este protejată, iar școlile, spitalele publice sau private, creșele, furnizori de servicii sociale, toți vor plăti 1 leu/kWh pentru energie electrică până pe 31 august 2023.

La gaze, prețul final facturat este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici și maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților non-casnici. Foarte important de reținut este că la gaze nu există plafoane limită la consum.

Tot pentru consumatorii non-casnici trebuie spus faptul că schema de ajutor de stat pentru anul 2021 pentru marii consumatori a fost notificată la Comisia Europeană și vom începe plățile după aprobarea Comisiei.

Dacă USR-ului i-ar fi păsat în mod real de comunitățile din Harghita, Mureș și Covasna, atunci ar fi susținut Programul Anghel Saligny, pentru că este nevoie de finanțarea proiectelor în fiecare din localitățile din aceste județe. Așa se vede dacă vă pasă cu adevărat de aceste comunități sau dacă doar le invocați în documente politice ca să încercați să smulgeți voturi de la UDMR.

Gazele sunt și vor rămâne, o vreme, următorul front de luptă politică. În România și în toată Europa. În ultima vreme, energia a fost folosită ca mijloc de șantajare a țărilor europene, provocând o criză nemaiîntâlnită până acum. Alături de colegii din Guvern, împreună cu reprezentanții companiilor importante din energie, în care statul este acționar majoritar, am încercat să luăm cele mai bune decizii de investiții pentru ca România să devină o țară independentă energetic. Bineînțeles, vom adapta aceste măsuri pentru a include și deciziile care vor fi luate vineri la nivelul Comisiei Europene.

Trebuie să ne uităm cu atenție la tot tabloul. Da, rușii ard gaze excedentare deja, ceea ce poate genera frustrare pentru cei care se uită la preț sau la perspectiva economiilor.

Dar, depozitele Gazprom se apropie încet-încet de 100% din capacitate, iar exporturile spre Estul Rusiei sunt deja la capacitate, ceea ce înseamnă că acum este momentul să rămânem ferm și uniți în angajamentul nostru politic de a nu ceda șantajului Rusiei.

Pentru că dacă nu vor reuși să-și vândă gazul spre Vest, vor trebui să înceapă să închidă sonde de producție, ceea ce înseamnă nu doar costuri enorme, nu doar venituri neîncasate de ordinul sutelor de milioane de euro, ci înseamnă modificare structurii de producție a gazului rusesc pe termen lung.

Să fiu bine înțeles: acum, în fix aceste momente, arătăm lumii întregi dacă vrem ca războiul din Ucraina și viețile pierdute acolo să se oprească mai repede. Facem acest lucru respingând panica generată de gazul rusesc, respingând propaganda care ajută Rusiei, și acționând cu calm, înțelepciune și viziune.

România va fi, mai curând decât își doresc unii, independentă energetic. Anul acesta au început exploatările de gaze offshore, cu perimetrele exploatate de către BSOG. Vor urma și perimetrele pe care Romgaz le-a achiziționat de la Exxon până în 2026. Vor urma și perimetrele de la Caragele deep. Toate acestea au fost posibile pentru că am reușit să ținem Rusia departe de gazul românesc, deși încercări de deturnare al traseului nostru nord-atlantic au fost destule. Și încă văd că sunt asemenea încercări.

Anul acesta a fost anul investițiilor. Indiferent cât de multă diversiune politică încercați să generați, investiții au încept în sectorul energetic ca niciodată până acum în istoria modernă a României.

În Fondul de Modernizare avem aprobate și alocate 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de investiții. Este vorba de proiectele 760 MW energie solară a CEO și 1.200 producție în bandă energie pe bază de gaze naturale.

În plus, există finanțare nerambursabilă pentru proiecte de investiții în infrastructura energetică de 100 de milioane de euro pentru anul 2022. Prin aceste investiţii se urmăreşte realizarea a 4.000 de kilometri de reţea distribuţie energie electrică nouă sau modernizată și creşterea securităţii furnizării energiei prin reducerea numărului de întreruperi.

Alte 470 de milioane de euro au fost aprobate și alocate pentru Transelectrica.

La sfârșitul anului, tot din Fondul de Modernizare vom avea un apel de proiecte dedicate agriculturii și industriei alimentare în valoare de 700 de milioane de euro. De asemenea, UAT-urile vor beneficia de un apel de proiecte pentru energie regenerabilă.

Electric-up, un alt program inițiat de Ministerul Energiei, va aduce IMM-urilor investiții nerambursabile în valoare de peste 612 milioane de lei, pentru cele 1.887 de contracte calificate, care au fost semnate și se derulează în prezent. Urmează achiziția și montajul de panouri fotovoltaice.

Și asta fără să discutăm despre cei minimum 950 de MW care sunt prevăzuți să fie instalați din banii din PNRR pe energie regenerabilă, adică investiții de 457 milioane de euro, pentru care a început evaluarea proiectelor depuse.

În ceea ce privește sprijinul acordat marilor consumatori energetici, în anul 2020 și în anul 2021, au fost plătiți, în total, peste 1,3 miliarde de lei. Pentru că niciodată, criză sau ba, nu am considerat că este o opțiune să abandonăm pe cineva.

Ah, și pentru că ați adus aminte de Azomureș. Ministerul Energiei a acordat peste 41,8 milioane de lei în 2020 și 2021 sprijin în contextul schemei de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice. În cursul acestei luni așteptăm aprobarea Comisiei pentru a reîncepe această schemă.

În ceea ce privește producția de electricitate, doar din energie nucleară vom produce aproape 1.900 de MW noi prin construirea reactoarelor 3 și 4 și prin reactorul modular de mică dimeniune de la Doicești, primul din Europa.

Da, investițiile în energie nu se fac de pe o zi pe alta, dar ele se fac, iar Ministerul Energiei a alocat pentru investiții în acest an mai mult decât în toți cei 32 de ani scurși de la Revoluție încoace.

Banii din Fondul de Modernizare au fost transferați, au intrat 1,4 miliarde de euro. Contracte s-au semnat. Investițiile se realizează.

Adevărul este că USR, sau doar unii din USR, nu pot să recunoască că ne aflăm, în sfârșit, pe drumul bun, corect, sigur din punct de vedere politic și geopolitic al energiei românești. Și atunci caută să sperie românii cu facturile, cu falimentele sau doar să manipuleze în speranța că o să redevină măcar cât de cât relevanți politic, ca partid.

Nu știu ce ar fi făcut un ministru USR la energie. Probabil că nici el sau ea nu știe. Ceea ce știu însă este că noi am făcut singurele investiții care au logică economică și geo-politică în energie și le-am făcut pentru România, pentru viitorul siguranței și securității noastre energetice.

Asta nu este o moțiune simplă, unii dintre autorii săi sunt mai simpli. Este o declarație politică pe steroizi, bună doar să agite puțin lucrurile, de parcă războiul de la graniță și contextul european delicat nu ar fi fost suficiente. În numele siguranței energetice a României, vă rog să o respingeți, vă mulțumesc!”

Potrivit lui Virgil Popescu, Moțiunea USR  a fost făcută exact cum pregătești un ghiveci românesc cu legume – câteva ceva pentru fiecare:  “Câteva mesaje pentru AUR, că mai nou, sunt partenerii lor de nădejde de opoziție, totul condimentat cu minciuni, exagerări și o aromă inconfundabilă de panică.

Nu știu cine anume a redactat acest document numit moțiune, dar pot să vă spun că este un om de un cinism ieșit din comun. Să minți în fața Parlamentului și în fața românilor despre vieți pierdute la Complexul Energetic Oltenia este dezonorant și descalificant.

Spuneți-ne voi cum moare câte un angajat al CEO la fiecare 5 zile, pentru că am sunat la Complex ca să verific informația și am aflat că în anul 2022 au fost înregsitrate ZERO accidente mortale și 5 accidente de muncă, cele mai puține de la înființarea CEO. Cum să mințiți cu decese doar pentru voturi? Chiar să fi ajuns USR cioclul politicii românești?!

Rușine! De trei ori rușine.

Atât de mult urâți minerii și mineritul, încât ați început cu o minciună macabră despre CEO.

Și continuați să mințiti pe parcursul întregii moțiuni. Iată unde:

  1. Specula nu a fost încurajată de Guvernul PSD-PNL. Specula ar fi fost încurajată dacă nu am fi luat măsurile din OUG 119.
  2. Specula a fost descurajată de la adoptarea Ordonanței de Urgență de săptămâna trecută și acest lucru se vede în cantitățile mai mici care au început să fie tranzacționate PZU. Asta înseamnă că energia nu se mai vinde succesiv pentru a-i crește prețul, ci se vinde direct la cel care nevoie de ea.
  1. USR sperie românii cu facturile de la gaze și curent, în cel mai cinic și deplorabil mod posibil. Iată factura mea. Iată cât am plătit eu. Vreau să văd și factura dnului Drulă, a dnei Prună și da, Ludovic, vreau să văd și factura ta!

Și dragi colegi din Opoziție, haideți să arătați toți facturile!

Este factura mea, unde locuiesc în București. E în valoare de 120 de lei. Am consumat 140 de khw. Este adevărat, am și o locuință la Drobeta Turnu Severin, unde sunt și prosumator, acolo și costurile sunt ceva mai mari, pentru că mi-am instalat pompe de căldură, ca să economisesc gaz.

Apropos, nu am văzut pe vreun lider politic al Opoziției din România să îndemne românii să folosească becuri cu LED, nu incandescente, pentru că acestea cu LED consumă mai puțin; nu am văzut să încurajeze cineva susținut ca românii care au posibilitatea să devină prosumatori; nu am văzut pe cineva să le și spună cum pot nu să facă economii la gaze și energie electrică pentru țară, ci pentru a rămâne ei, oamenii, cu mai mulți bani la dispoziție la final de lună.

Am văzut doar oameni din Opoziție care sădesc panică, și se uită bucuroși când ea se propagă, și am văzut oameni din Coaliție, care caută soluții.

Iată adevărul care trebuie să stopeze panica artificial creată: 80% dintre consumatorii români, adică un număr de 7.189.415 consumatori consumă până în 156 kwh energie electrică. Adică sunt complet acoperiți de plafonul impus prin OUG, acela de 300 kwh, din care primi 255 la preț de 80 de bani!

Mai mult, 11% dintre consumatorii români consumă până în 292 kwh energie electrică și doar o mică parte dintre ei va trebui să plătească diferența la preț pentru doar 37 de kwh, dintre 255 și 292 kwh.

Deci, ca să fie clar, dacă o gospodărie consumă 275 de kwh pe lună, aceasta va avea 255 de kwh acoperiți de plafonul de 80 de bani și doar 20 kwh la prețul din contract.

Reiau pe această cale îndemnul către toți românii să caute CEL MAI MIC PREȚ DE PE PIAȚĂ pe care un furnizor electrică îl poate avea. Acesta se situează sub plafonul de 0,80 lei pentru kwh. Haideți să le spunem oamenilor și unde este curentul mai ieftin, nu doar că vine Apocalipsa energetică.

Tot ceea ce faceți este să induceți panică, crezând că românii se vor uita către voi cu încredere.  Greșit. Românii își dau seama că sunteți mânați fie de nepricepere, fie de reavoință, fie de o combinație între cele două.

 Cifrele nu mint, spre deosebire de inițiatorii moțiunii:

  •  Circa 47% dintre gospodării, mai precis 4.166.360 de gospodării, au un consum mediu de 54,16 kWh pe lună, rezultând o factură medie de 37 de lei la energie electrică (54,16×0,68lei).

 Astfel arată facturile pentru jumătate din familiile românilor: 37 de lei!

Dacă ținem cont de faptul că într-o gospodărie sunt 2-3 cetățeni, rezultă că pentru jumătate de Românie factura la curent va fi 37 de lei.

  • Pentru încă 34% dintre români – 3.023.055 de gospodării, facturile medii vor fi de 124 de lei, pentru un consum de 155 de kWh”.

 

BVB | Știri BVB

E-mini Dow Jones TURBO LONG 0.001/28,000/29,000 (EBDOWTL22) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 27 si 28 Septembrie 2022

TURBO LONG ON GOLD FUTURES (RCGLDTL2) (26/09/2022)

Suspendare tranzactionare - 11:31 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG atingere bariera

MedLife S.A. (M) (26/09/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

BRK Dow Turbo Long 29850 (BKDOWTLB4) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 26 si 27 Septembrie 2022