Pentru a putea debloca fondurile din PNRR, Guvernul a dat recent o ordonanță pentru a-i demite mai ușor pe șefii din companiile din transporturi și energie
Faptele și proiectele pe care le dezvoltă companiile din energie îmi întăresc convingerea că selecțiile finalizate atât de mine, cât și de domnul ministru Burduja au fost și legale și de succes, a reacţionat în această seară fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, la declaraţiile recente ale premierului Marcel Ciolacu.
“Sunt mândru de echipele de conducere ale tuturor companiilor din Energie, care într-o perioada de criză energetica și război la frontieră, își fac treaba bine”, a mai spus Virgil Popescu.
Acesta a scris pe Facebook: “De interes‼️ Vreau și sunt dator, în spiritul transparenței față de cetățeni, să fac o serie de precizări având în vedere cele apărute, în ultimele zile, în spațiul public cu privire la selecțiile consiliilor de administrație/suparaveghere, precum și directoratelor companiilor din energie deținute majoritar de statul român prin ministerul Energiei.
DA, în mandatul meu de ministru al Energiei am demarat procedurile de selecții, potrivit prevederilor legale, pentru o parte din companiile din portofoliul deținut de ministerul Energiei.
➡️ Am finalizat selecția pentru Consiliul de Administrație cât și pentru membrii Directoratului pentru SNN Nuclearelectrica SA și SNGN Romgaz SA.
➡️ Pentru S.C. Oil Terminal SA și SPEEH Hidroelectrica am finalizat doar procedurile pentru selectarea Consiliului de Administrație/Consiliului de Supraveghere, procesul fiind însă continuat de colegul meu, ministrul Energiei Sebastian Burduja. Pentru restul companiilor selecția a fost finalizată de către dânsul.
Sunt convins că atât în mandatul meu de ministru cât și al domnului ministru Burduja selecția a respectat, fără abateri, legislația în vigoare.
Nu am văzut documentul Comisiei Europene prin care se face referire la anumite conflicte de interese cu privire la unele selecții și nici nu vreau să speculez la ce societăți face acesta referire.
Aștept, ca și opinia publică, decizia oficială și motivarea Comisiei Europene pentru a vedea care sunt deficiențele găsite.
Dar cu toate acestea, vă pot spune că sunt mândru de echipele de conducere ale tuturor companiilor din Energie, care într-o perioada de criză energetica și război la frontieră, își fac treaba bine. Fac asta pentru români și România.
Nu aș putea să le reproșez nimic celor de la Nuclearelectrica care continuă să îndeplinească pașii necesari pentru realizarea proiectelor, prin care ne vom atinge obiectivul de independență energetică al României. Fac pași importanți în vederea construirii reactoarelor 3 și 4 precum și a SMR-ului de la Doicești.
Le mulțumesc și celor de la Romgaz care continuă proiectul de extragere a gazelor din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep de extragere a gazelor din zăcământul de mare adâncime de la Caragele.
Mai mult chiar, au realizat cea mai profesionistă emisiune de Bond-uri pentru a se finanța, pentru a continua investițiile în dezvoltare.
Nu aș putea să le reproșez nimic nici celor de la Hidroelectrica care au înțeles nevoia de a intra pe piața de furnizare de energie electrică a clienților casnici și au prețuri foarte bune pentru români, oferind astfel o ofertă corectă și competitivă. În paralel, au realizat și o listare de succes pe Bursa de Valori București.
Exemplele pot continua cu absolut toți operatorii economici din portofoliul ministerului Energiei, fără a uita pe nici unul. Au înțeles că este criză și au venit cu soluții pentru binele cetățenilor, al firmelor, al economiei, al industriei.
Societățile din Energie și operatorii sunt EROII acestei crize energetice, care încă nu a trecut și care creează atâta tensiune în societate.
Prin tot ce am spus aici, faptele și proiectele pe care le dezvoltă îmi întăresc convingerea că selecțiile finalizate atât de mine, cât și de domnul ministru Burduja au fost și legale și de succes.
Unele din persoanele despre care, pe surse s-a spus că ar fi în conflict de interese, au părăsit fie posturile de demnitate publică și au rămas în administrarea companiilor, fie pe cele din administrare și au rămas cu demnitatea publică. Au înțeles că binele național este mai presus de cel personal.
Ca europarlamentar voi cere în continuare clarificări, voi explica, fără rețineri, că legea a fost respectată, iar România, alături de UE acționează pentru a ne asigura securitatea energetică.
P.S. Însă, nu pot să nu mă întreb: oare cine vrea să destabilizeze sectorul energetic din țara noastră, deși nu am depășit criza energetică, iar războiul este tot la graniță? Îmi doresc ca cei cu putere de decizie să analizeze cu maximă vigilență și înțelepciune toate datele, pentru a lua cele mai bune decizii”.
Comisia Europeană ne-a atenţionat cu privire la numirile din companiile energetice și transporturi, o tranşă de plată din PNRR fiind în pericol din cauza aceasta. Pentru a putea debloca fondurile din PNRR, Guvernul a dat recent o ordonanță pentru a-i demite mai ușor pe șefii din companiile din transporturi și energie, conform surselor noastre.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat în mai multe rânduri că numirile la care face referire Comisia sunt de când Virgil Popescu era ministru al Energiei. “Comisia a depistat anumite nereguli în selecţia pe 109. Şi sunt anumite recomandări şi este o sumă destul de consistentă care se va opri pe o perioadă de şase luni până când se va remedia acest lucru. Atunci, eu, împreună cu membrii Guvernului, colegii mei, am dat deja o ordonanţă astfel încât domnul Sebastian Burduja să nu-şi asume pe persoană fizică. Ne asumăm întregul Guvern al României cu adevărat o tâmpenie făcută de alt Guvern şi alt ministru”, a declarat vineri Marcel Ciolacu.
Pentru a putea debloca fondurile din PNRR, Guvernul a dat, joi, o ordonanță pentru a-i demite mai ușor pe șefii din companiile din transporturi și energie, conform surselor noastre. Astfel, autoritatea publică tutelară poate înceta înainte de termen, din cauze neimputabile, contractele de mandat ale membrilor consiliului de administrație/respectiv consiliului de supraveghere, în vederea îndeplinirii jaloanelor sau țintelor stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest caz, remunerațiile compensatorii/daunele interese stabilite contractual pentru revocarea fără justă cauză sau intempestivă prevăzute în aceste contracte de mandat se reduc de drept la valoarea de maxim 6 remunerații.
Ordonanţa publicată în Monitorul Oficial prevede:
“Autoritatea publică tutelară poate mandata reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor la societăți și consiliul de administrație al regiilor autonome, ca în cazul operatorilor economici care aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare, să poată prevedea în bugetele de venituri și cheltuieli anuale acordarea a cel mult 12 salarii/indemnizații cu titlu de plată compensatorie în cazul concedierilor colective/disponibilizărilor salariaților.
Autoritatea publică tutelară poate mandata reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor la societăți și în consiliul de administrație la regii autonome, ca în cazul operatorilor economici care aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2013, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare, să poată prevedea în bugetele de venituri și cheltuieli anuale acordarea de bonusuri, prime, plăți compensatorii, gratificații sau orice alte drepturi de natură salarială pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionării la nivelul de maximum un salariu.
Autoritatea publică tutelară poate înceta înainte de termen, din cauze neimputabile, contractele de mandat ale membrilor consiliului de administrație, respectiv ai consiliului de supraveghere, în vederea îndeplinirii jaloanelor sau țintelor stabilite în Planul național de redresare și reziliență al României. În acest caz, remunerațiile compensatorii stabilite contractual pentru revocarea fără justă cauză sau intempestivă prevăzute în aceste contracte de mandat se reduc de drept la valoarea de maximum 6 remunerații.”