Update articol:

Virgil Popescu: “În următorii ani România va produce energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă, pentru a trece peste această criză; Nu se închide nimic din ceea ce funcționează”

În următorii ani România va produce energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă, pentru a trece peste această criză. Nu se închide nimic din ceea ce funcționează. Dar nu vom înlocui importul de gaze rusești cu importul de cărbune rusesc, a scris acum câteva minute pe Facebook ministrul Energiei Virgil Popescu. 

Virgil Popescu a scris: “Trompetele rusești au început să falseze, încercând să va spargă timpanele, că poate așa nu se aude disperarea.

De aceea aș dori că trompetele rusești să răspundă la câteva întrebări legitime: cu ce cărbune ar putea funcționa o termocentrală pe huilă, în condițiile în care întreaga producție de huilă a României asigura funcționarea centralei de la Paroșeni (de 4 ori mai mică) doar pentru 2 – 3 zile pe săptămână?

Trompetele rusești ar răspunde: Rusia!!! Rusia!!! Rusia!!!

Să nu uităm că termocentrală de la Mintia nu are autorizație de mediu și suntem în proces la CJUE pentru faptul că am ținut-o deschisă până în 2021! De aceea am decis să investim într-o nouă centrală care va produce energie electrică folosind gaz românesc.

Acest cântec fals intens promovat în spațiul public ne arată oare că trompetele rusești sunt deranjate că am început să scoatem gazele din Marea Neagră și vom avea suficient gaz românesc, inclusiv pentru producerea de energie electrică, și astfel nu vom importă de la ruși? Da, ne bazăm pe resursele românești.

Sunt oare disperate trompetele rusești că România construiește cu partenerii strategici americani, canadieni și francezi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și cu americanii SMR-uri?

Dacă e să răspund: eu spun clar și răspicat că sunt foarte deranjate! Însă indiferent de zgomotul pe care îl fac nu pot pune piedici. România va fi independentă energetic. Mergem înainte, investim strategic, iar țară noastră va avea independență și securitate energetică. Indiferent de cât de tare vor falsa trompetele rusești!

P. S. Ca să fie foarte clar: în următorii ani România va produce energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă, pentru a trece peste această criză. Nu se închide nimic din ceea ce funcționează. Dar nu vom înlocui importul de gaze rusești cu importul de cărbune rusesc!”

Reacţia vine după criticile liderului AUR George Simion care l-a acuzat că a scos la licitaţie cel mai important nod din sistemul energetic naţional, Termocentrala de la Mintia, pentru o sumă foarte mică, de 90 milioane de euro. George Simion a mai spus: “Prin legea trădătoare offshore, toată cantitatea de gaz a României se vinde în exterior, pe bursele străine. Nu avem nici o metodă de a opri acest lucru, legal.

Toate capacităţile care vin să creeze un plus de energie în sistemul energetic naţional, lucrările de pe Jiu, barajul de la Livezeni, hidroecentralele de la Dumitra şi Bumbeşti, nu au fost încă demarate. Şantierul de la Iernul nu este încă pornit, deşi am asigurat aici, în Parlament, cadrul legal ca acest lucru să se întâmple”.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative