Update articol:
Interviu partea I

Virgil Popescu: Nu există pericolul unui blackout în această iarnă şi nu am în vedere “legalizarea” unui astfel de fenomen

Sursa foto: Facebook
  • “Putem fi și mai punitivi prin modificarea legii, să dăm amenzi mai mari pentru cei care nu respectă legea plafonării şi compensării”

  • “Mă aștept ca piața gazelor naturale, la nivel european, să se așeze după această iarnă”

Reporter: S-a tot vorbit în această perioadă că ne vom confrunta cu pene de energie. Există pericolul unui blackout (pană de curent) în această iarnă, pentru România?

Virgil Popescu: Nu există acest pericol, decât poate doar teoretic, așa cum există în toată lumea noţiunea de blackout în cel mai rău scenariu. Dar, practic, nu există această posibilitate.

Reporter: Există zvonuri în piață că aveți în vedere “legalizarea” blackout-ului, adică firmele responsabile de o posibilă pană de curent să nu mai plătească penalități.

Virgil Popescu: Nu există așa ceva. Nu există în lege stipulat așa ceva și noi, Ministerul Energiei, nu intenționăm să modificăm legea energiei în acest sens. Nici nu mi-a trecut prin cap să fac așa ceva.

La sfârșitul anului trecut, am făcut modificări la Legea Energiei pentru transpunerea Directivei Europene 944. Am fost notificaţi prin procedura de infringement și am transpus Directiva, adăugând câteva modificări foarte bune referitoare la partea de gaz – am permis primăriilor să co-finanțeze proiectele de extindere de gaze – , au rămas branșamentele gratuite pentru consumatorii casnici în limita unui branșament standard și, referitor la prosumatori, am bifat un punct din programul de guvernare și anume am permis compensarea cantitativă a prosumatorilor. Astfel, energia electrică pe care o produc în exces prosumatorii în primăvară-vară poate fi folosită în altă perioadă, atunci când aceştia au nevoie de ea, fără să mai plătească energia. Prosumatorii dau în avans energia furnizorilor și o să iau atunci când au nevoie de ea.

Reporter: Aveţi cunoştinţă că ar exista vreo inițiativă prin care producătorii de energie și gaz pot să își întrerupă producția fără a plăti penalități, fiind obligaţi să reia producţia în cel mai scurt timp posibil?

Virgil Popescu: Nu cunosc așa ceva. Întreruperea producției de energie și gaz este reglementată de către instituțiile şi reglementările europene și de către reglementatorul românesc, respectiv ANRE, nu de către noi, Ministerul Energiei. Eu, personal, nu am nici o inițiativă legislativă de acest gen sau vreun amendament depus în Parlament pe acest subiect.

Reporter: Ce ne puteți spune despre plafonarea și compensarea facturilor la energie? Sunt mulți oameni care spun că primesc facturi foarte mari la gaze și energie.

Virgil Popescu: Am solicitat colegilor din minister să ceară AFEER, Asociația Furnizorilor de Energie din România, o situație cu compensările și plafonările pentru luna noiembrie și luna decembrie. Imediat ce voi avea această situație, o voi prezenta public. Nu văd de ce nu s-ar respecta legea plafonării şi compensării, nu văd de ce furnizorii nu ar respecta lege în condițiile în care există instituții ale statului, cum ar fi ANRE, Consiliul Concurenței, ANPC, care pot acorda amenzi, inclusiv sancțiuni complementare, de refacere a facturilor. Nimeni nu ar trebui să se complice și să nu aplice legea, în condițiile în care, până la urmă, tot trebuie să o aplice și, în plus, să mai ia și o amendă. Practic acest lucru de refacere a facturii nu permite furnizorului să beneficieze de factura emisă în mod eronat, să poată să o încaseze sau să o execute cumva.

ANPC reacționează foarte repede și are și mijloacele de a opri practicile comerciale care nu sunt în regulă.

De asemenea, ANRE este entitatea legală în România în zona de control pe zona de energie şi gaze, este în subordinea Parlamentului, este o instituție independentă care are toate pârghiile pentru a putea interveni în momente de acest gen.

NR: Compensarea este un mecanism care vine în sprijinul consumatorilor casnici, astfel încât aceștia să fie protejați de efectele creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, cauzată în principal de majorarea prețurilor cu care furnizorii achiziționează energia electrică și gazele naturale ca marfă de pe piețele angro de tranzacționare. Concret, statul român acordă lunar consumatorilor o compensație, ce reprezintă o cotă parte din valoarea consumului de energie electrică și gaze naturale, după cum urmează: cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice și cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar. Prin aplicarea compensațiilor, prețul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrică/gaze naturale nu poate scădea sub prețul de referință, respectiv de 0.68 lei/kWh  pentru energie electrică (cu TVA și toate tarifele reglementate incluse) și 125 lei/MWh pentru gaze naturale (fără TVA și tarife reglementate incluse).(sursa Electrica Furnizare)

Reporter: PSD nu este mulțumit de această lege și vrea modificări. Cum comentați?

Virgil Popescu: Am afirmat împreună, în coaliție, că vom face evaluarea legii compensării și plafonării. Trebuie să vedem cum a funcționat și după aceea decidem.

Noi, în guvernul Florin Cîțu, am aprobat Ordonanța 118, după care am anunțat, pe lângă compensare, și plafonarea. Am venit în Parlament cu ea și proiectul de lege de aprobare a Ordonanței 118 a fost discutat în comisii cu toţi colegii de la PSD, USR, AUR, UDMR. Am îmbunătățit-o împreună cu amendamente de la PSD, USR, UDMR, inclusiv cu unele de la PNL, și a fost votată în unanimitate în plenul Camerei Deputaților.

Vechea propunere, pe care o făcuseră colegii de la PSD, a fost respinsă, inclusiv cu votul cu colegilor de la PSD.

Sigur că legea este perfectibilă, putem să o îmbunătățim și o vom face dacă e cazul.

Nu cred că nu avem mijloace ca să sancționăm derapajele furnizorilor care nu aplică legea. Drept dovadă, atunci când am văzut că un furnizor nu a emis facturi compensate și plafonate, ANPC a fost sesizată şi a aplicat o amendă contravențională de 50.000 RON și sancțiune complementară – refacerea facturilor.

Sigur că putem fi și mai punitivi prin modificarea legii, să dăm amenzi mai mari pentru cei care nu respectă legea.

NR: Plafonarea reprezintă o masură dedicată protejării consumatorilor de energie electrică împotriva efectelor creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, cauzate de majorarea  prețurilor cu care furnizorii achiziționează energia electrică și gazele naturale ca marfă de pe piețele angro de tranzacționare. Plafonarea vizează prețul final la energie electrică și gaze naturale facturat clienților casnici de furnizorii de energie, care nu poate depăși următoarele valori:

  • Pentru energie electrică: 1 leu kWh, care include componenta de preț a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, servicii de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, TVA;
  • Pentru gaze naturale: 0,37 lei/kWh, care include prețul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, acciza tariful de distribuție, TVA. (sursa -Electrica Furnizare)

 

Reporter: Numărul furnizorilor de gaze s-a redus mult în ultima perioadă. Cum vedeti viitorul pieței gazelor din România, în actualul context european?

Virgil Popescu: Cel puțin la nivelul României, piața gazelor a început să se reașeze. Anumiți furnizori mici au renunțat la licențele de furnizare, iar clienții au fost preluați de furnizorii de ultimă instanță. Sunt trei mari furnizori de ultimă instanță – Engie, EON și OMV Petrom.

E clar ca business-urile cu gaze și energie electrică pot supraviețui doar dacă au susținere financiară. Firmele mici e greu să poată rezista într-o piață de o asemenea volatilitate.

Mă aștept ca piața gazelor naturale, și la nivel european, să se așeze după această iarnă.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (24/05/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (24/05/2022)

Acord cu Fondul de Investitii al Initiativei celor Trei Mari S.A. SICAV-RAIF

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/05/2022)

Nuclearelectrica, NuScale & E-Infra semneaza un Memorandum de Intelegere

MUNICIPIUL BISTRITA (BIS29) (24/05/2022)

Plata rata cupon 50, rambursare rata principal 50 & calcul rata dobanda pentru cuponul 51

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014