Update articol:

Virgil Popescu: Prețul pe bursă al gazului este între 61-65 de lei, pe timp de iarnă, faţă de 104 lei, acum un an; companiile românești au ajuns să exporte gaze și să devină jucători pe piața gazelor naturale

Sursa foto: Facebook

Prețul pe bursă al gazului este între 61-65 de lei, pe timp de iarnă, faţă de 104 lei, acum un an; companiile românești au ajuns să exporte gaze și să devină jucători pe piața gazelor naturale, a declarat astăzi Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil POPESCU.

Domnia sa a explicat: “Am găsit o piață energetică nefuncțională, în care gazul natural era de 104 lei. Astăzi, prețul pe bursă este între 61-65 de lei, pe timp de iarnă. Am anunțat că liberalizarea prețului la gaze naturale va scădea prețul.

PSD-ul spunea că, după liberalizare,  va exploda prețul, dar liberalizarea prețului a dus la scăderea preturilor, iar dacă acum este la jumătate față de anul trecut este datorită  abrogarii OUG 114, programului Gas Release, astfel încât în România în momentul de față pentu prima dată au scăzut importurile de gaze naturale. Companiile românești au ajuns să exporte în afara României și să devină jucători pe piața gazelor naturale, ceea ce ne-am și propus.

De asemenea, ne-am propus în Programul de guvernare deblocarea investițiilor în Marea Neagră și da, o vom face. Pentru acest lucru a fost nevoie de abrogarea OUG 114-am făcut acest lucru, de modificarea Legii Offshore-am făcut parțial acest lucru, am ridicat obligativitatea de vânzare pe piața centralizată a jumătate din producția offshore și am introdus Gas Release.

Aștept după 6 decembrie un parlament care să modifice Legea Offshore astfel încât să fie un câștig pentru România și pentru investitori.

Romgaz negociază 50% din pachetul deținut de Exxon. Am spus că, dacă americanii de la Exxon doresc să iasă din acest proiect, Romgaz este interesat să achiziționeze întregul pachet le care Exxon îl deține în Marea Neagră. Romgaz este o companie puternică, care poate împreună cu Petrom să exploateze în condiții de egalitate gazele din Marea Neagră”.

Întrebat de jurnalişti dacă Romgaz are capacitatea financiară să susţină o astfel de investiţie, Popescu a afirmat: “Romgaz e suficient de solvabilă în acest moment încât să poată să achiziţioneze şi în continuare să participe la această investiţie. Cred că Romgaz are o capacitate financiară poate mai mare decât Petrom. Să nu subestimăm Romgaz. Este o companie cu un viitor foarte mare”.

Potrivit lui Virgil Popescu, Fondul de Modernizare este un fond de la care România se poate alimenta. El are o valoare de circa 6 miliarde de euro și valoarea lui crește, funcție de certificatele de CO2: “Prin acest fond se vor face investițiile în sistemul energetic național -70% din acest fond se va duce în investiții în capacități de stocare, rețele, reabilitare sau construcția de rețele de transport și distribuție -30% pot merge și pentru producția energetică pe bază de gaze naturale”.

 

BVB | Știri BVB

CEMACON SA (CEON) (21/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/01/2022)

Informare material AGOA din data de 25/28.02.2022

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (21/01/2022)

Incetare contract de munca ofiter de conformitate

BRK Dow Turbo Long 34750 (BKDOWTLD2) (21/01/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 25 Ianuarie 2022

AEROSTAR S.A. (ARS) (21/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014