Update articol:

VIRGIL POPESCU: ”PSD şi UDMR au pus cruce, astăzi, investiţiilor din Marea Neagră”

Modificările la legea offshore au trecut, astăzi, fără ca Ministerul de Finanţe să ne pună la dispoziţie date privind impactul bugetar al investiţiilor din Marea Neagră, ne-a declarat deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii.

Domnia sa ne-a spus: “Am cerut demisia ministrului de finanţe Eugen Teodorovici pentru că, astăzi, şi-a bătut joc de Parlament. Este inadmisibil ca secretarul de stat de la Finanţe, trimis la dezbateri, să ne spună că ei nu cunosc impactul bugetar al unei asemenea legi, că nu ştiu câţi bani va încasa statul român din această afacere. Pe de altă parte, domnul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, ne-a spus că, din aplicarea legii offshore, statul câştigă 37%, operatorii – 47%, iar cheltuielile vor fi de 16%. Dacă PSD are aceste date, probabil că le are de la Ministerul de Finanţe, iar nouă, celor din opoziţie, nu ne-au fost puse la dispoziţie, deşi le-am cerut. Este inadmisibil să aprobi o lege atât de importantă în orb, fără date, vorbim de o lege de miliarde de euro, pentru 20-30 de ani. Trebuia să ştim clar cât câştigă statul român”.

Domnul Virgil Popescu ne-a mai spus că, în cadrul dezbaterilor de astăzi, s-au modificat deducerile de investiţie: de la 60% deducere de investiţie din veniturile suplimentare, s-a ajuns la 30% deducere de investiţii din impozitul suplimentar. Domnul Iancu ne-a spus că această prevedere este mult mai bună pentru statul român decât versiunea din vară. Atunci, investitorii ne-au spus că, în cazul că va rămâne în vigoare forma aprobată de Comisie, ei nu pot aproba demararea exploatărilor din Marea Neagră. Mă aştept ca mâine să avem o reacţie asemănătoare. Personal, cred că astăzi PSD şi UDMR au pus cruce investiţiilor din Marea Neagră şi nu ştiu care a fost motivul de peste noapte, pentru că, ieri, am primit amendamente diferite. Cred că PSD şi UDMR şi-au dat mâna astăzi ca să blocheze investiţiile din Marea Neagră. Nu vreau să mă gândescă că ar avea legătură cu Rusia…Dacă România nu începe investiţiile din Marea Neagră, nu câştigă decât vecinii noştri de la Răsărit, respectiv ruşii.

Este exclus să spunem că, dacă pleacă Exxon, Black Sea Oil, OMV din Marea Neagră, îi înlocuim cu altii. Concesionările s-au făcut în cadrul unor acorduri petroliere încheiate pe 20-30 de ani. Părerea mea este că ne vom trezi cu procese la curţile de arbitraj internaţionale, întrucât acele acorduri au, din ce am aflat, niste clauze de stabilitate fiscală. Dacă decizia de investiţie nu poate fi luată pentru că statul român a încălcat acele clauze, cred că vom rămâne blocaţi cu aceste investiţii”.

Limita maximă a deducerii investiţiilor nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore (vezi și alte amendamente adoptate)

 

Referitor la faptul că, astăzi, ALDE s-a retras de la dezbaterile legii offshore, Virgil Popescu ne-a explicat: “Conducerea ALDE, respectiv Varujan Vosganian, a avut un schimb violent de replici cu Iulian Iancu. Cei doi s-au acuzat reciproc: Vosganian l-a acuzat pe Iancu că, în vară, a vrut să micşoreze taxele şi impozitele pe onshore şi confirm că aşa a fost. La sesizarea mea, ordonanţa care prevedea acest lucru, OUG 25, a fost amânată. La rândul său, Iulian Iancu l-a acuzat pe Vosganian că susţine interesul marilor companii şi că nu înţelege de ce ALDE se opune ca statul român să câştige mai mult. Nu ştiu ce este între ei, în coaliţie, probabil că în zilele următoare ne vom lămuri mai mult ce se întâmplă. Cert este că PSD-ALDE nu a funcţionat la dezbaterile acestei legi şi observăm că s-a format o altă coaliţie. Pare că Dragnea îşi testează puterea fără ALDE”.

 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (27/02/2024)

Teleconferinta rezultate financiare preliminare 2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/02/2024)

Disponibilitate Raport Rezultate Financiare Preliminare 2023

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (27/02/2024)

Disponibilitate raport rezultate financiare preliminare 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (27/02/2024)

Demersuri vanzare actiuni Biroul de Investitii Regional Oltenia IFN S.A.

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (27/02/2024)

Disponibilitate raport rez. preliminare 2023 si organizare teleconf. 05.03.2024