Update articol:

Virgil Popescu, Raluca Turcan, Claudiu Năsui, Cristian Ghinea, Adrian Oros, Vlad Voiculescu, Cătălin Drulă, Sorin Cîmpeanu, Lucian Bode – avize favorabile pentru funcţiile de miniștri

Miniștri din Cabinetul propus de Florin Cîțu sunt audiați în comisiile parlamentare.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a primit aviz favorabil, joi, în comisiile de specialitate din Parlament. El a primit 31 de voturi “pentru” şi 18 “împotrivă”, potrivit Agerpres.

Ministrul desemnat pentru Muncă şi Protecţie Socială, Raluca Turcan, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Membrii celor patru comisii de specialitate au validat nominalizarea Ralucăi Turcan cu 24 de voturi “pentru” şi cu 16 voturi “împotriva”.

Ministrul propus pentru portofoliul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a fost avizat favorabil miercuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 26 de voturi ”pentru”, 16 ”împotrivă” şi nicio abţinere.

Ministrul desemnat pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat miercuri că, până în 2029, toate programele se decid în primăvară, astfel că “putem avea o decadă astrală a dezvoltării în România”.

“Am activat în Comisa asta, am fost la Minister, am urmărit Ministerul în toată această perioadă de opoziţie. Sunt pregătit, am aici ce trebuie făcut, ştiam colegii din Parlament, cei care au mai fost în Parlamentul trecut. Întrebările chiar au fost punctuale şi foarte bune. Sper să menţinem această atmosferă de dezbatere constructivă în Parlament şi de acum înainte. Am promis Comisiei Parlamentare că voi veni mai des aici şi am propus grupurilor politice din Parlament să avem întâlniri separate pentru că acum poate fi anul acela în care aşezăm dezvoltarea României cu bani europeni pe temei serios. Până în 2029 toate programele se decid acum, în primăvară – şi ceea ce am numit eu, putem avea o decadă astrală a dezvoltării în România, dacă ne înţelegem şi dacă punem temei solid astfel încât să nu se mai schimbe de la un guvern la altul”, a afirmat Cristian Ghinea, la ieşirea de la audieri.

În ceea ce priveşte decizia de a renunţa la funcţia deţinută la Parlamentul European pentru a face parte din Guvernul României, Cristian Ghinea a menţionat că aceasta “a fost o decizie grea”.

“A fost o decizie grea, o decizie grea şi pentru mine şi pentru familia mea. Dar, până la urmă, întrebarea a fost: Domnule, tu ştii cel mai bine, ai fost acolo, ai urmărit, tot spui despre ministerul ăsta şi despre fondurile europene, trebuie să vii să arăţi că ştii şi că se poate. Repet, a fost o decizie care mi-a provocat nişte insomnii severe în perioada asta”, a menţionat Cristian Ghinea, întrebat ce anume l-a determinat să renunţe funcţia de vicepreşedinte al comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European pentru a face parte din Guvernul României.

Referindu-se la riscul dezangajărilor, Cristian Ghinea a menţionat că pentru anul viitor este un risc de 2 miliarde de euro care speră să fie redus.

“Am avut o discuţie şi cu actualul secretar de stat Bota de la actualul MFE şi m-a asigurat că se lucrează pentru riscul dezangajărilor. Oricum vorbim de sume relativ mici. Pentru anul viitor este un risc de 2 miliarde pe care sper să îl reducem. Practic este un sistem destul de nefericit acesta în care stăm şi tot tragem de proiecte. Vreau să schimb viziunea acestui minister de aceea am şi propus coaliţiei de guvernare schimbarea numelui, fiindcă Ministerul Fondurilor sună aşa, ca un exerciţiu contabil. De fapt acesta este ministerul care trebuie să pregătească proiecte, trebuie să investim în pregătirea de proiecte de la an la an astfel încât să avem pe ţeavă un portofoliu masiv. Riscul de dezangajare este un sindrom al faptului că nu există proiecte la timp şi apoi le căutăm, tragem de ele”, a mai spus ministrul desemnat pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii celor două comisii au validat nominalizarea lui Adrian Oros pentru portofoliul de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu 19 voturi pentru şi 12 împotrivă.

Ministrul propus la Sănătate, Vlad Voiculescu, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

El a întrunit 20 de voturi favorabile.

Ministrul desemnat pentru portofoliul Transporturilor, Cătălin Drulă, a primit aviz favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate reunite din Parlament.

Drulă a fost validat cu 18 voturi “pentru” şi 13 “împotrivă”.

Sorin Cîmpeanu, avizat favorabil miercuri de comisiile parlamentare de specialitate pentru preluarea funcţiei de ministru al Educaţiei, a declarat că, în perioada în care va deţine acest portofoliu, “va fi cu mandatul pe masă”.

“În 30 de ani de carieră didactică, naţională şi internaţională, în care am trecut prin toate funcţiile guvernamentale, acumulând experienţă pe cât am putut, şi în care am trecut prin toate funcţiile parlamentare în domeniul Educaţiei, am considerat că sunt obligat să răspund acestei provocări într-un moment cu totul deosebit. (…) Această perioadă de ministru va fi cu mandatul pe masă, pentru că Educaţie nu se poate face fără finanţare, Educaţie nu se poate face fără cadre didactice pregătite, deci e nevoie de alocări bugetare, e nevoie de competenţa cadrelor didactice, este nevoie de viziune de ansamblu asupra sistemului Educaţiei din România”, a afirmat Cîmpeanu.

El a spus că şcolile vor fi redeschise “de îndată” ce situaţia epidemiologică va permite şi a dat asigurări că va face tot posibilul în acest sens, ordinea de prioritizare fiind educaţia timpurie şi învăţământul primar.

“Cu toţii ne dorim ca şcolile să fie redeschise. Şcolile vor fi redeschise de îndată ce situaţia epidemiologică o va permite. (…) Aceasta va fi o preocupare, cu siguranţă, însă momentul deschiderii şcolilor, din păcate, excede competenţelor Ministerului Educaţiei. Vă pot asigura, însă, că voi face tot posibilul, în această ordine de prioritizare – educaţie timpurie, creşe şi grădiniţe, apoi învăţământul primar. Sunt greu de imaginat că s-ar putea derula online. Nici învăţământul gimnazial nu este simplu online, nici învăţământul liceal, nici măcar învăţământul universitar în care avem această structură specifică – 50% ore de curs care ar putea fi predate mai degrabă, mai uşor online, şi 50% aplicaţii practice care foarte greu pot fi teoretizate. (…) Interesul nostru general este să deschidem şcolile cât mai devreme permite situaţia epidemiologică, fără să punem în pericol starea de sănătate a elevilor, studenţilor şi profesorilor”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, pentru recuperarea pierderilor pe care le-au suferit elevii va fi nevoie de organizare şi de planificare, ceea ce necesită atât resurse umane, cât şi financiare.

“Cu siguranţă educaţia este unul din sistemele care a suferit cele mai multe pierderi, atunci când suferi pierderi trebuie să le compensezi cumva, această compensare se cheamă educaţie remedială. Pentru educaţie remedială avem nevoie de disponibilitatea cadrelor didactice şi sunt convins că în cea mai mare parte a situaţiilor vom avea această disponibilitate, dar este nevoie şi de resurse, nu numai de resurse umane, ci şi de resurse financiare. Este nevoie de un mod de organizare, de o planificare care să permită recuperarea cât mai multor lucruri pierdute pe parcursul acestei perioade. Este vorba cu precădere de elevii care vor susţine examene naţionale şi care, pe bună dreptate, întreabă când şi cum vor fi organizate aceste examene naţionale”, a explicat Cîmpeanu.

Întrebat despre reticenţa privind vaccinarea anti-COVID în rândul cadrelor didactice, indicată de sondaje de opinie, Sorin Cîmpeanu a arătat că acest aspect nu este specific României.

“Este un rezultat îngrijorător, nu este un rezultat specific României. Deci, este vorba de multe alte state în care, pentru că este o situaţie unică, o situaţie cu care oamenii, fie ei cadre didactice sau nu, nu au fost obişnuiţi, există toată această reticenţă care va trebui să fie depăşită”, a explicat el.

Ministrul propus al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat, miercuri, întrebat dacă sunt necesare noi restricţii în perioada sărbătorilor de iarnă, că România trebuie să se uite cu mare atenţie la ce se întâmplă în Marea Britanie.

Declaraţiile au venit după ce Lucian Bode a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru portofoliul Ministerului Afacerilor Interne.

Întrebat de jurnalişti dacă sunt necesare noi restricţii cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Bode a răspuns: “(…) Din păcate, evoluţia acestei pandemii în Marea Britanie, mai nou în Italia, Franţa, este îngrijorătoare şi România trebuie să se uite cu mare, mare atenţie la ce se întâmplă acolo, pentru că şi la începutul anului, după ce au apărut primele cazuri în Italia, la foarte puţin timp pandemia a înregistrat o evoluţie pe care nu ne-am dorit-o şi în România”.

El a adăugat că va monitoriza “atent” activitatea prefecţilor din ţară pentru a se limita răspândirea noului coronavirus.

“Este foarte important ca prefecţii să fie în această perioadă 24 de ore din 24 la dispoziţie, suntem cu toţii în slujba statului român. (…) Este important cum se desfăşoară activităţile la nivel local. Acolo unde lucrurile au fost tratate nu cum ar fi trebuit, aţi văzut cum a explodat numărul de cazuri. Acest lucru nu se va întâmpla şi voi monitoriza foarte atent activitatea instituţiilor prefectului din întreaga ţară”, a spus Bode.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (27/01/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S2 2020

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/01/2021)

Imposibilitate desfasurare AGOA - 01/02.02.2021